ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Κατά την αποκόλληση ο αμφιβληστροειδής "ξεκολλά" απ' τους υποκείμενους χιτώνες όπως η ταπετσαρία από τον τοίχο.

Όταν ο αμφιβληστροειδής είναι πολύ λεπτός ή έχει υποστεί βλάβες, μπορεί να δημιουργηθούν μικρές ρωγμές. Από αυτές το διαυγές υαλώδες σώμα διαρρέει πίσω από τον αμφιβληστροειδή και προκαλεί την αποκόλλησή του.

Αν δεν γίνει άμεσα επανασυγκόλληση, τα κύτταρά του οδηγούνται στο θάνατο, και ενδέχεται να προκληθεί μόνιμη τύφλωση. Τα άτομα που έχουν μέτρια ή πολύ μεγάλη μυωπία, μικρό πάχος του ιστού του αμφιβληστροειδούς, ιστορικό οφθαλμικών επεμβάσεων ή τραυματισμών ή οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο από τον οφθαλμίατρό τους ο οποίος κάνει τον έλεγχο του βυθού(βυθοσκόπηση).

Συμπτώματα:

Θεραπεία:

Η θεραπεία της αποκολλήσεως του αμφιβληστροειδούς είναι εγχειρητική και αποσκοπεί στην ανατομική αποκατάσταση του οφθαλμού. Αυτό βέβαια δεν ισοδυναμεί πάντα και με αποκατάσταση της οπτικής λειτουργίας.

Η τελική οπτική οξύτητα εξαρτάται από το αν η αποκόλληση συμπεριλαμβάνει και την ωχρά κηλίδα, που είναι το υπεύθυνο τμήμα του αμφιβληστροειδούς για την οξεία όραση καθώς και από το πόσο χρονικό διάστημα έχει μεσολαβήσει μέχρι την θεραπεία.
 

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ 002
ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ 003