ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία ένα λεπτό στρώμα ιστού (ο αμφιβληστροειδής) στο πίσω μέρος του ματιού απομακρύνεται από τη θέση του.  Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς διαχωρίζει το στρώμα αυτό από το στρώμα των αιμοφόρων αγγείων που του παρέχει οξυγόνο και τροφή. Όσο μεγαλύτερη είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόνιμης απώλειας όρασης στο προσβεβλημένο μάτι.
Τα προειδοποιητικά σημάδια της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή όλα τα ακόλουθα: 

  1. Ξαφνική εμφάνιση των μυωψιών υπό διαφορετικές μορφές (μυγάκια, αράχνες, ιστός αράχνης, πυκνή ομίχλη ή και μικρά πλέοντα στίγματα στο πεδίο μας) 
  2. Αναλαμπές υπό διαφορετικές επίσης  μορφές (φλας/αστραπές, λαμπάκια, αστραπές, ακαθόριστες λάμψεις) που πολλές φορές μπορούμε να αντιληφθούμε είτε στο σκοτάδι είτε στο φως και για αρκετή ώρα.
  3. Μειωμένη όραση με την εμφάνιση ακόμη και έκπτωσης του οπτικού πεδίου σαν μαύρη κουρτίνα που συνεχώς εξελίσσεται και παρεμποδίζει σταδιακά την κεντρική μας όραση.

Η άμεση επικοινωνία με έναν ειδικό οφθαλμίατρο μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη βοήθεια καθώς πρόκειται για επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσα αντιμετώπιση και χειρουργική ή άλλη αποκατάσταση.

 

Συμπτώματα - Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ανώδυνη
Αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια εμφανίζονται σχεδόν πάντα πριν ή ταυτόχρονα με τη βλάβη.

 

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν βιώνετε τα σημεία ή τα συμπτώματα της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι ιατρική κατάσταση στην οποία μπορείτε να χάσετε μόνιμα την όρασή σας.

 

Αιτίες - Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς:

 

Παράγοντες κινδύνου - Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς:

 

Αντιμετώπιση - Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

 

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ 002
ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ 003