ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Επέμβαση καταρράκτη

 

Τι είναι ο καταρράκτης;

 

Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του κανονικά διαφανούς φακού του ματιού. Τα άτομα που έχουν καταρράκτη, είναι σαν να βλέπουν μέσα από ένα λερωμένο παράθυρο. Η θολή όραση που προκαλείται από καταρράκτη μπορεί να δυσκολέψει την ανάγνωση, την οδήγηση αυτοκινήτου (ειδικά τη νύχτα) και γενικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

Τις περισσότερες φορές ο καταρράκτης αναπτύσσεται αργά και δεν επηρεάζει την όραση από την αρχή. Με τον καιρό όμως και όσο προχωράει ο καταρράκτης η όραση τελικά θα μειωθεί.

Στα αρχικά στάδια, ο δυνατότερος φωτισμός και η χρήση γυαλιών μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τη μείωση της όρασης που επιφέρει ο καταρράκτης. Όμως, όταν ο καταρράκτης φτάσει σε σημείο να επηρεάζει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές ενός ασθενή, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση καταρράκτη η οποία είναι γενικά μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία.

 

Συμπτώματα  Επέμβαση καταρράκτη

 

Μερικά από τα συμπτώματα που ίσως αντιληφθείτε εάν έχετε καταρράκτη είναι:

 

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό; - Επέμβαση καταρράκτη

 

Προτείνεται μία φορά το χρόνο οφθαλμολογική εξέταση και σε ορισμένες περιπτώσεις νωρίτερα εάν το κρίνει απαραίτητο ο οφθαλμίατρος σας. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε αλλαγή στην όραση σας προς το χειρότερο, όπως θολή όραση, «στεφάνια» γύρω από τα φώτα, δυσκολία στη βραδινή οδήγηση επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας.

 

Αιτίες- Επέμβαση καταρράκτη

 

Η κύρια αιτία που προκαλεί καταρράκτη είναι η γήρανση. Οι πρώτες αλλαγές στην όραση συνήθως παρατηρούνται στην ηλικία άνω των 40. Σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω αρχίζει η «θόλωση» του φακού. Ωστόσο, τα προβλήματα στην όραση μπορεί να τα αντιληφθούν αρκετά χρόνια μετά.

 

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη είναι:

 

 

Οι περισσότεροι καταρράκτες που σχετίζονται με την ηλικία αναπτύσσονται σταδιακά. Άλλοι καταρράκτες μπορούν να αναπτυχθούν γρηγορότερα, όπως σε νεότερους ασθενείς ή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί ο καταρράκτης ενός ατόμου.

 

Χειρουργική Αντιμετώπιση - Επέμβαση καταρράκτη

 

Το χειρουργείο του καταρράκτη είναι η διαδικασία επιλογής  όταν ο φακός του ματιού έχει θολώσει και έχει αρχίσει να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας. Έτσι λοιπόν ο χειρουργός οφθαλμίατρος αφαίρει τον θολό φακό του ματιού και στη θέση του τοποθετεί έναν σύγχρονο ενδοφακό που πλέον κάνει την όρασή μας καθαρή και κρυστάλλινη.

 

Μέθοδος Επέμβασης καταρράκτη

 

Ο ρόλος του φακού που βρίσκεται πίσω από την ίριδα είναι να εστιάζει τις ακτίνες του φωτός στο πίσω μέρος του ματιού στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Σε ένα μάτι που ο φακός έχει θολώσει, δηλαδή έχει καταρράκτη η όραση είναι θολή. Φανταστείτε ότι βλέπετε μέσα από ένα σκονισμένο τζάμι.

Ο μόνος τρόπος για να αφαιρεθεί ο καταρράκτης είναι με χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια λέγεται φακοθρυψία και γίνεται με υπερήχους. Με τη μέθοδο αυτή ο καταρρακτικός φακός θρυμματίζεται και αναρροφάται. Στη συνέχεια στη θέση του μπαίνει ένας μικρός τεχνητός φακός, ο ενδοφακός, ο οποίος εξασφαλίζει όραση με πολύ καλά αποτελέσματα επαναφέροντας την όραση. Η μέθοδος είναι σύντομη, ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία (αναισθητικές σταγόνες)

 

Ο οφθαλμίατρος σας θα αξιολογήσει την όραση σας μαζί με άλλες εξετάσεις και θα σας προτείνει την κατάλληλη λύση με βάση τις ανάγκες σας, την καθημερινότητα σας και την γενική υγεία σας.

 

Τι να περιμένετε - ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

 

Πριν το χειρουργείο ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

 

Το εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό θα μετρήσει τις παραμέτρους του ματιού σας κάνοντας τον λεγόμενο προεγχειρητικό έλεγχο με  ειδικά μηχανήματα τα οποία βοηθούν:

  1. Να καθορίσουμε τη σωστή δύναμη εστίασης του τεχνητού ενδοφακού (τελευταίας γενιάς - IOL Master της ZEISS)
  2. Να καθορίσουμε την ποιότητα του κερατοειδούς (τελευταίας γενιάς Pentacam της OCULUS)
  3. Να καθορίσουμε την ποιότητα του οπτικού νεύρου και της ωχράς κηλίδας (με το σύγχρονο OCT της OptoVue)

 

Επίσης, θα ερωτηθείτε για το ιστορικό υγείας σας και για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Το ιατρικό προσωπικό ή ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα σας συμβουλεύσει για τον αν θα πάρετε κανονικά τα φάρμακα σας. Ίσως σας ζητηθεί να μην πάρετε ορισμένα από τα φάρμακά σας πριν το χειρουργείο του καταρράκτη.

 

Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν κολλύρια τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για μικρό χρονικό διάστημα πριν την έναρξη του χειρουργείου του καταρράκτη. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην πρόληψη τυχόν λοίμωξης ή φλεγμονής κατά την διάρκεια και μετά την χειρουργική επέμβαση. Ο οφθαλμίατρος θα σας καθοδηγήσει για τον τρόπο χρήσης τους, εφόσον και αν το κρίνει απαραίτητο.

 

Ενδοφακοί

 

Ο ενδοφακός που χρησιμοποιείται στο χειρουργείο της φακοθρυψίας είναι ένας τεχνητός φακός που αντικαθιστά τον υπάρχοντα θολό φακό. Η τεχνολογία των ενδοφθάλμιων φακών έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Παραδοσιακά, ο φακοί που χρησιμοποιούσαμε για την επέμβαση καταρράκτη ήταν ένας μονοεστιακός φακός. Αυτός ο τύπος φακού μπορούσε να προσφέρει καλή, λειτουργική μακρινή ή κοντινή όραση, αλλά οι άνθρωποι και πάλι έπρεπε να συνεχίζουν να φοράνε γυαλιά για τις δραστηριότητες τους. Έτσι καταλήξαμε σήμερα να έχουμε σύγχρονους ενδοφακούς που μπορούν να βοηθήσουν σε περισσότερες αποστάσεις όπως οι πολυεστιακοί.

 

Είδη Ενδοφακών

 

 

Τι να περιμένετε την ημέρα του χειρουργείου - ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

 

Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας ζητήσει να μην φάτε στερεά τρόφιμα για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από το χειρουργείο του καταρράκτη.

 

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη γίνεται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο χώρο Μικροχειρουργικής τον οποίο διαθέτει η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) μας.

 

Η διαδικασία είναι η εξής:

 

 

Ανάρρωση μετά το χειρουργείο του καταρράκτη

 

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ενός χειρουργείου καταρράκτη;

 

Όπως κάθε χειρουργείο, έτσι και το χειρουργείο του καταρράκτη μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές. Εμφανίζονται σε ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό και με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους μικροχειρουργικής αλλά και με το υπερσύγχρονο χειρουργείο αρνητικής πίεσης με φίλτρα HEPA οι πιθανότητες ελαχιστοποιούνται.

 

Σπάνιες:

 

 

Παροδικές:

 

 

Το χειρουργείο καταρράκτη δεν μπορεί να αποκαταστήσει την απώλεια όρασης από παθήσεις όπως είναι το: Γλαύκωμα, Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας ή Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι όμως, ένα χειρουργείο που μπορεί σημαντικά να αναβαθμίσει την ποιότητα της όρασης ακόμη και ενός προβληματικού ματιού με άλλη  παθολογία.

 

Ο οφθαλμίατρός σας, θα σας ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του χειρουργείου καταρράκτη πολύ αναλυτικά ώστε να καλυφθεί κάθε πιθανή απορία σας.

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία είναι το πρώτο ιδιωτικό διαθλαστικό κέντρο που απέκτησε πιστοποίηση ποιότητας ISO:9001 που διασφαλίζει την συνεχή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο μας επενδύουμε στη νέα τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια. Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση για την περίπτωσή σας.

Η τεχνολογία αιχμής που διαθέτει το κέντρο για την εκτέλεση επεμβάσεων μικροχειρουργικής καταρράκτη  με την τελευταίας γενιάς πλατφόρμα της Bausch & Lomb (USA) StellarisPC™, το IOL Master της Zeiss, το state-of-the-art Χειρουργείο Αρνητικής Πίεσης στο ιδιόκτητο κτίριο μας με το εξαιρετικής ακρίβειας Χειρουργικό Μικροσκόπιο LEICA M844 F40, αλλά και η δυνατότητα ένθεσης premium ενδοφακών εγγυώνται την ακρίβεια και την αρτιότητα των επεμβάσεων που λαμβάνουν χώρα στην Εμμετρωπία.