Επέμβαση Υαλοειδεκτομής | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Επέμβαση Υαλοειδεκτομής

Η υαλοειδεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται από έναν ειδικό χειρουργό οπίσθιου πόλου του ματιού, όπου το τζελ του ματιού , γνωστό ως υαλώδες υγρό, που γεμίζει την κοιλότητα των ματιών αφαιρείται χειρουργικά για να παρέχει καλύτερη πρόσβαση στον αμφιβληστροειδή. Αυτό επιτρέπει μια ποικιλία χειρουργικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης ουλώδους ιστού, την αποκατάσταση με λέιζερ των οπών και των ρωγμών κατά την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και τη θεραπεία των οπών της ωχράς κηλίδας. Μόλις ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εγχυθεί αλατούχος ορός, φυσαλίδα αέρα, ειδικό αέριο ή έλαιο σιλικόνης ώστε να κρατηθεί ο αμφιβληστροειδής στη θέση του.

Οπίσθια Υαλοειδεκτομή:
Το Υαλώδες σώμα θεωρείται πως χρησιμεύει ως υποστηρικτικό πλαίσιο για το μάτι κατά την διάρκεια της γέννησης και μέχρι την ενηλικίωση μας. Σε φυσιολογικά μάτια το υαλώδες σώμα είναι κρυστάλλινα διαυγές καθ’ όλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής μας γεμίζοντας την κοιλότητα του ματιού από το εμπρόσθιο μέρος (ίριδα και φακός) έως το οπίσθιο μέρος του ματιού (οπτικό νεύρο). Αυτή η κοιλότητα μαζί με τον αμφιβληστροειδή και τους υποκείμενους ιστούς δημιουργούν αυτό που χειρουργικά ονομάζουμε οπίσθιο πόλο ή τμήμα.

Η υαλοειδεκτομή που γίνεται για παθήσεις του οπίσθιου ημιμορίου ονομάζεται Οπίσθια υαλοειδεκτομή. Αυτού του είδους η επέμβαση πρέπει να γίνει από ειδικό οφθαλμίατρο χειρουργό οπίσθιου πόλου.


Πρόσθια υαλοειδεκτομή: Σε σπάνιες περιπτώσεις, το υαλώδες σώμα περνάει από την κόρη προς τον πρόσθιο θάλαμο του ματιού. 

Αυτό μπορεί να συμβεί:

•    Μετά από τραύμα ματιών (τραυματισμός)
•    Κατά τη διάρκεια σύνθετου καταρράκτη, κερατοειδούς ή χειρουργικής επέμβασης γλαυκώματος
•    Ως αποτέλεσμα προβλημάτων φακού
Επειδή η διαρροή του υαλώδους μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα, μπορεί να πραγματοποιηθεί πρόσθια υαλοειδεκτομή για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος και να αποκατασταθεί με ασφάλεια η όραση. Σχεδόν όλοι οι οφθαλμίατροι που έχουν λάβει εκπαίδευση χειρουργικών επεμβάσεων μπορούν να εκτελέσουν μια πρόσθια υαλοειδεκτομή.

Γεγονότα για τη χειρουργική επέμβαση υαλοειδεκτομής: 
Ο χειρούργος αμφιβληστροειδούς επιλέγει τον καλύτερο εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση από μια μεγάλη ποικιλία οργάνων υαλοειδεκτομής. Από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες υαλοειδεκτομές στη δεκαετία του 1970, η τάση είναι να χρησιμοποιείται μικρότερος και λεπτότερος μικροχειρουργικός εξοπλισμός.

Πολλές διαδικασίες υαλοειδεκτομής μπορούν τώρα να πραγματοποιηθούν χωρίς ράμματα με ατραυματικές τομές μισού περίπου χιλιοστού σε μέγεθος, το οποίο είναι περίπου το πλάτος μιας βλεφαρίδας. Αν και έχει ορισμένους περιορισμούς, η χειρουργική επέμβαση με μικρού μεγέθους εξοπλισμό υαλοειδεκτομής θεωρείται γενικά πιο άνετη από τη χειρουργική επέμβαση με μεγαλύτερα όργανα και προσφέρει ταχύτερη ανάκτηση της όρασης σε πολλές περιπτώσεις.

Εκτός αν ο ασθενής έχει σοβαρές ασθένειες, σχεδόν όλες οι υαλοειδεκτομές είναι επεμβάσεις που εκτελούνται είτε σε νοσοκομείο είτε σε ειδικό κέντρο όπως οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Έχουν ελάχιστο πόνο και απαιτούν μόνο ελάχιστη αναισθησία τοπική ή με σταγόνες.

Το μάτι αναισθητοποιείται έτσι ώστε ο ασθενής να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η ενδοφλέβια καταστολή , ή σε σπάνιες περιπτώσεις γενική αναισθησία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον χαλάρωση.

Ένα χειρουργικό μικροσκόπιο με ειδικό φακό επιτρέπει την ευρεία προβολή του εσωτερικού του ματιού προς τον ειδικό χειρουργό καθώς και μια μεγεθυμένη και λεπτομερή όψη. 

Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται η εύκολη αποκόλληση μεμβρανών και ιστών ουλής. Πολλές φορές γίνεται χρήση εξειδικευμένων τεχνικών όπως χρήση σιλικόνης και χρήση λέιζερ.
Το μάτι παραμένει γεμάτο με ειδικό υγρό ή με μια φυσαλίδα αέρα, ειδικού αερίου ή έλαιο σιλικόνης. Χρειάζεται μια περίοδος μετεγχειρητικής θέσης της κεφαλής (συνήθως με το πρόσωπο προς τα κάτω) από τον ασθενή με την οποία βοηθά τον επούλωση του αμφιβληστροειδούς.

Οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης είναι σπάνιες, αλλά περιλαμβάνουν λοίμωξη, αιμορραγία, υψηλή ή χαμηλή πίεση του οφθαλμού, καταρράκτη, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και απώλεια όρασης τα οποία συμβαίνουν σε πολύ μικρό ποσοστό και μπορούν με μεγάλη επιτυχία να αντιμετωπιστούν με τις παραπάνω τεχνικές.


Χειρουργικοί στόχοι: Η υαλοειδεκτομή ή η χειρουργική επέμβαση υαλοειδούς μπορεί να θεραπεύσει διάφορες καταστάσεις. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως γίνεται όταν πληρούνται αυτές οι 4 προϋποθέσεις:

•    Όταν απειλείται ο ασθενής με απώλεια της όρασης τους.
•    Η σοβαρότητα της πάθησης ή του φυσικού ιστορικού καθιστά απίθανη την αυτόματη ή μη χειρουργική θεραπεία
•    Τα δυνητικά οφέλη αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης
•    Ο ασθενής κατανοεί τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας, καθώς και εναλλακτικές λύσεις


Οι στόχοι της χειρουργικής είναι:

•    Η θεραπεία της παθολογίας που προκαλεί την απώλεια της όρασης
•    Για να μειωθεί την πιθανότητα επανάληψης της πάθησης
•    Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών