ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΥΑΛΩΔΟΥΣ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΥΑΛΩΔΟΥΣ

Τι είναι η αποκόλληση του υαλώδους

 

Καθώς μεγαλώνουμε, το υαλώδες σώμα – το υδατοειδές υλικό που μοιάζει με ζελέ μέσα στα μάτια - γίνεται πιο υδαρές. Όταν συμβαίνει αυτό, οι μικροσκοπικές ίνες κολλαγόνου εντός του υδατοειδούς υγρού τείνουν να συσσωρεύονται μεταξύ τους. Αυτά τα συσσωματώματα ινών (floaters) δημιουργούν μικροσκοπικές σκιές στον αμφιβληστροειδή τις οποίες οι ασθενείς αντιλαμβάνονται ως μυοψίες- μαύρα στίγματα («μυγάκια») και αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της αποκόλλησης του υαλώδους.

Τις περισσότερες φορές στους ασθενείς μπορεί να  φαίνονται σαν μαύρα ή γκρι στίγματα, χορδές/κλωστές ή ιστοί αράχνης που παρασύρονται  όταν μετακινούν τα μάτια τους και φαίνεται να απομακρύνονται όταν προσπαθούν να τα κοιτάξουν απευθείας.

Εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική αύξηση των μυοψιών, επικοινωνήστε αμέσως με έναν οφθαλμίατρο - ειδικά εάν δείτε επίσης λάμψεις φωτός («φλας») ή χάσετε την περιφερειακή όρασή σας. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα αποκόλλησης τους αμφιβληστροειδούς και όχι του υαλώδους και απαιτεί άμεση εξέταση και πιθανή χειρουργική επέμβαση.

 

Συμπτώματα - Αποκόλληση υαλώδους

 

Τα συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλώδους μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

 

Αιτίες - Αποκόλληση υαλώδους

 

Η αποκόλληση του υαλώδους μπορεί να προκληθεί από τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του οργανισμού ή ως αποτέλεσμα άλλων ασθενειών:

 

Χωρίς θεραπεία, η ρωγμή αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συσσώρευση υγρού πίσω από τον αμφιβληστροειδή που τον κάνει να διαχωρίζεται από το πίσω μέρος του ματιού.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χωρίς θεραπεία (βιτρεκτομή) μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης

 

Παράγοντες κινδύνου - Αποκόλληση υαλώδους

 

Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποκόλλησης του υαλώδους περιλαμβάνουν::

 

 

Διάγνωση - Αποκόλληση υαλώδους

 

Η διάγνωση της αποκόλλησης του υαλώδους μπορεί να γίνει με μια απλή οφθαλμολογική εξέταση. Ο οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει σταγόνες στα μάτια για να διαστείλει τις κόρες τους και να δει καλύτερα το πίσω μέρος των ματιών και το υαλώδες ώστε να προσδιορίσει την αιτία της.

 

Θεραπεία - Αποκόλληση υαλώδους

 

Οποιαδήποτε υποκείμενη αιτία της αποκόλλησης του υαλώδους, όπως η αιμορραγία από διαβήτη ή από φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, οι περισσότερες αποκολλήσεις υαλώδους δεν χρειάζονται θεραπεία. Τα στίγματα («μυγάκια») στο οπτικό πεδίο μπορεί να δημιουργούν εκνευρισμό και η προσαρμογή τους σε αυτά μπορεί να πάρει χρόνο. Συνήθως, μόλις ο οφθαλμίατρος επιβεβαιώσει στον ασθενή ότι αυτού του είδους οι αποκολλήσεις δεν θα προκαλέσουν άλλα προβλήματα, γίνεται πιο εύκολο να τα αγνοήσει ή να τα παρατηρεί λιγότερο συχνά.

Εάν αυτά τα «μυγάκια» διαταράσσουν σημαντικά την όραση, κάτι που συμβαίνει σπάνια, ο ασθενής και μαζί με τον οφθαλμίατρο του μπορούν να συζητήσουν για πιθανές θεραπείες. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία είναι το πρώτο ιδιωτικό διαθλαστικό κέντρο που απέκτησε πιστοποίηση ποιότητας ISO:9001 που διασφαλίζει την συνεχή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο μας επενδύουμε στη νέα τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια. Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση για την περίπτωσή σας.

Η τεχνολογία αιχμής που διαθέτει το κέντρο για την εκτέλεση διερευνητικών εξετάσεων στις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και η δυνατότητα παρέμβασης όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, εγγυώνται την αρτιότητα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στην Εμμετρωπία.