ΑΡΘΡΑ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

10-07-2020

Γυαλιά ηλίου: απαραίτητα για την υγεία των ματιών

Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς κατάλληλη προστασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης. Επίσης, γίνεται μεγαλύτερη η πιθανότητα εμφάνισης επικίνδυνων δερματικών αλλοιώσεων στα βλέφαρα καθώς και πρόωρη γήρανση τους (μιας και το δέρμα είναι ευαίσθητο και πιο λεπτό στην περιοχή αυτή). Τέλος η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση πτερυγίου και άλλων μορφωμάτων του επιπεφυκότα, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και φωτοκερατίτιδα. Διανύοντας το καλοκαίρι, η Εμμετρωπία μοιράζεται εννιά βασικές συμβουλές για την αγορά των καλύτερων γυαλιών ηλίου για την προστασία των ματιών σας.

Μάθετε Περισσότερα »

07-05-2020

COVID-19: Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό

Γιατί συνιστάται η χρήση μάσκας από το κοινό;

 

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας  εάν έχετε μολυνθεί.

Παράλληλα θα πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας.

H μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών και σε άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό ή δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.

Μάθετε Περισσότερα »

12-03-2020

Eνημέρωση οφθαλμιάτρων σχετικά με το νέο κορονοϊό

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες, σχετιζόμενες με την οφθαλμολογία, αναφορικά με το νέο κορονοϊό. Ο νέος αυτός κορονοϊός αναφέρεται πλέον ως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2) και μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστός με την προσωρινή ονομασία 2019-nCoV. Αυτός ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αναπνευστική ασθένεια γνωστή ως COVID-19.

Μάθετε Περισσότερα »

30-09-2019

Συνέντευξη The Tech.eu: Radar Mission

Dyslexia is a neurobiological disorder that manifests in a difficulty acquiring reading, spelling and writing skills. It presents across patients differently, and can lead to challenges with organizational skills and motor coordination. Dyslexia is one of the most prominent learning disabilities and according to some studies, nearly 7% of people are affected. These combined outcomes, alongside a lack of phonological awareness presents a challenge for sufferers trying to navigate a world that is unsuited to their needs.

Μάθετε Περισσότερα »

22-04-2019

Προβολή του RADAR στο Βρετανικό ITV

Ένα ρεπορτάζ για τη Μέθοδο RADAR στο κεντρικό δελτίο στο εθνικό δίκτυο ITV της Ουαλίας. Η συνεργάτης μας, Παναγιώτα Μακροστεργίου, εξηγεί τι είναι η Μέθοδος RADAR και γιατί είναι τόσο σημαντική στην προσπάθεια της έγκαιρης διάγνωσης της δυσλεξίας και των μαθησιακών δυσκολιών.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Μάθετε Περισσότερα »

08-01-2019

Άρθρο του ygeiamou.gr για το RADAR

Δυσλεξία: Ελληνικό τεστ αξιολόγησης της ανάγνωσης στο «μικροσκόπιο» του Χάρβαρντ

Η μέθοδος RADAR εύκολα, γρήγορα και αντικειμενικά προ-διαγιγνώσκει αναγνωστικά προβλήματα με έμφαση στη δυσλεξία

Η δυσλεξία θεωρείται η συχνότερη εκ των μαθησιακών δυσκολιών καθώς εκτιμάται ότι αφορά στο 5-17% του γενικού πληθυσμού. Παρά την αυξημένη συχνότητά της, ωστόσο σημαντικός αριθμός επηρεαζόμενων ατόμων παραμένουν αδιάγνωστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή τους.

Μάθετε Περισσότερα »

23-11-2018

Η "The Epoch Times" της Νέας Υόρκης για το RADAR

Έλληνες ερευνητές δημιουργούν το RADAR ένα εργαλείο διάγνωσης της δυσλεξίας.

Καινοτόμο διαγνωστικό σύστημα με τη χρήση της τεχνολογίας ιχνηλάτησης οφθαλμικών κινήσεων (eye tracking).

Μάθετε Περισσότερα »

19-10-2018

Η Εμμετρωπία στον παγκόσμιο χάρτη οφθαλμολογίας

Είναι γνωστό ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Κρήτη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα της οφθαλμολογίας σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερα, στο φετινό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Οφθαλμολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, υπήρξαν τέσσερις σημαντικές δημοσιεύσεις που αφορούσαν τον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής και τον καταρράκτη, οι οποίες έφεραν την υπογραφή του δρ. Ιωάννη Ασλανίδη και της επιστημονικής ομάδας της Emmetropia, που συνεργάστηκε επίσης με εξέχουσες προσωπικότητες διδακτόρων και ιατρών από χώρες του εξωτερικού.

Μάθετε Περισσότερα »

16-10-2017

Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία, είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα κατά το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να δει τα κοντινά αντικείμενα πιο καθαρά απ ότι τα μακρινά.

Μάθετε Περισσότερα »

06-09-2017

Διαθλαστικές Επεμβάσεις - Συμβουλές

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις είναι συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και σκοπό έχουν την απαλλαγή της χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μάθετε Περισσότερα »

04-09-2017

Εσείς τι γνωρίζετε για τον αστιγματισμό;;;;

Ο αστιγματισμός είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα κατά το οποίο τόσο τα μακρινά όσο και τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται θολά και παραμορφωμένα.

Αυτό συμβαίνει όταν ο κερατοειδής δεν είναι απολύτως σφαιρικός αλλά έχει διαφορετικές καμπυλότητες με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να εστιάζουν όχι σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδούς αλλά σε δύο διαφορετικά.

Σε αυτή την περίπτωση η εικόνα ενός αντικειμένου παραμορφώνεται (π.χ. ένα σημείο φαίνεται σαν σταυρός ή μια σφαίρα σαν μπάλα του ράγκμπυ). Συνήθως ο αστιγματισμός εμφανίζεται σε συνδυασμό με τη μυωπία και την υπερμετρωπία.

Μάθετε Περισσότερα »

31-07-2017

Ο Δρ. Ασλανίδης για τη μέθοδο RADAR στο CNN Greece

Ένα στα πέντε παιδιά, στη χώρα μας, που πηγαίνουν σχολείο έχουν μαθησιακές δυσκολίες.

Σε όλο τον κόσμο οι δυσλεκτικοί υπολογίζονται στο ένα δισεκατομμύριο.

Έλληνες ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν μια πρωτοποριακή μέθοδος, η οποία μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια αν ένα παιδί είναι δυσλεκτικό.

Η μέθοδος λέγεται R.A.D.A.R (Rapid Assessment for Difficulties & Abnormalities in Reading) που σημαίνει «Τάχιστη Αξιολόγηση Δυσκολίων & Ανωμαλιών της Ανάγνωσης».

Μάθετε Περισσότερα »

07-07-2017

Τα μάτια σας και η υπεριώδης ακτινοβολία

Προστατέψτε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία

Η όμορφη χώρα μας είναι γνωστή παγκοσμίως για τις φυσικές ομορφιές, τη φιλοξενία της και τις ηλιόλουστες μέρες της. Η λαμπερή μέρα και το ηλιακό φως είναι απαραίτητα για τη ψυχική ευεξία των ανθρώπων αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αλόγιστη έκθεση σε αυτό δεν εγκυμονεί κινδύνους.
Η ηλιακή ακτινοβολία που με τόση αφθονία μας παρέχεται περιέχει την ακτινοβολία α) του ορατού φάσματος, β) την υπεριώδη και γ) την υπέρυθρη.

Μάθετε Περισσότερα »

08-05-2017

Δημιουργήθηκε ο πρώτος συνθετικός αμφιβληστροειδής

Δημιουργήθηκε ο πρώτος συνθετικός αμφιβληστροειδής φακός από μαλακό υλικό

Ερευνητές στη Βρετανία κατασκεύασαν τον πρώτο στον κόσμο συνθετικό αμφιβληστροειδή φακό ματιού από πολύ μαλακό υλικό. Έως τώρα, οι τεχνητοί αμφιβληστροειδείς φτιάχνονταν από σκληρά υλικά. Ο αμφιβληστροειδής φακός, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και αποτελεί το «κλειδί» για τη σωστή όραση, μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μετά μεταδίδονται μέσω των νεύρων στον εγκέφαλο.

Μάθετε Περισσότερα »

26-04-2017

Ακάρεα βρίσκονται παντού στο σπίτι

Ακάρεα βρίσκονται παντού στο σπίτι, στην σκόνη, στο στρώμα. Προκαλούν άσθμα, ρινίτιδα, καταρροή, φαγούρα, επιπεφυκίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα

Τα Ακάρεα αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη ομάδα εντόμων (αρθροπόδων) τα οποία απαντώνται σε μεγάλο αριθμό μέσα στα στρώματα, στα χαλιά, στις μοκέτες, στα σαλόνια κλπ.. Πρόκειται για αρθρόποδα μικροσκοπικού μεγέθους. Ανήκουν στο γένος Dermatophagoides και και στην οικογένεια Pyroglyphidae. Στην Ελλάδα τα κυρίαρχα είδη είναι το Dermatophagoides pteronyssinus (ηπειρωτική Ελλάδα) και το Dermatophagoides farinae (νησιά). Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι τα ίδια τα ακάρεα, τμήματα του σώματός τους και εκκρίματα τους μεταφέρονται με τη σκόνη των σπιτιών, «ακάρεα της οικιακής σκόνης» (house dust mites). 

 

Μάθετε Περισσότερα »

26-07-2016

Δυσλεξία: Οι επιπτώσεις της

Σε ένα πρόσφατο τεύχος του SQUMJ (Sultan Qaboos University Medical Journal), υπάρχει ένα πολύ καλό άρθρο ανασκόπησης για την δυσλεξία από τους Δρ. Shidhani και Arora. Περιγράφουν τους διαφορετικούς τύπους δυσλεξίας, την ποικιλία των αιτιών και επίσης την διαχείρισή της. Ίσως η επόμενη σημαντική ερώτηση που συζητείται είναι ο κοινωνικός αντίκτυπός της. Πώς η δυσλεξία επηρεάζει το παιδί, τους γονείς και την κοινωνία γενικότερα; 

Μάθετε Περισσότερα »

13-04-2016

Ποιές τροφές συμβάλλουν στην υγεία των ματιών

Η ομάδα του Κυρίου Ιωάννη Μ. Ασλανίδη καθηγητή οφθαλμολογίας και διευθυντή του οφθαλμολογικού και διαθλαστικού κέντρου Emmetropia σας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα μάτια σας μέσα από την διατροφή.

Μάθετε Περισσότερα »

11-04-2016

Η κρυφή σχέση προστάτη-καταρράκτη

Το Σύνδρομο χαλαρής ίριδας (IFIS) εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην διεθνή βιβλιογραφία το 2005 ως μία διεγχειρητική επιπλοκή κατά την επέμβαση του καταρράκτη. Από τότε η εμφάνισή του συνδέθηκε στενά με την διαδεδομένη χρήση ενός φαρμάκου (Flomax) το οποίο συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ).

Μάθετε Περισσότερα »

23-03-2016

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πρόβλημα. Εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, smartphone ή tablet είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίζετε ψηφιακή κόπωση των ματιών. 

Αυτή η πάθηση έχει συμπτώματα όπως ξηρά, ερεθισμένα μάτια, θολή όραση, κουρασμένα μάτια, πόνους σε αυχένα και πλάτη και πονοκεφάλους, από την πολύωρη παρακολούθηση μιας ψηφιακής οθόνης.

Μάθετε Περισσότερα »

01-03-2016

Μέχρι το 2050 «οι μισοί θα έχουν μυωπία»

Αν η σημερινή αυξητική τάση συνεχιστεί, μέχρι το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα χρειάζονται γυαλιά για να βλέπουν μακριά, προβλέπει διεθνής μελέτη οφθαλμιάτρων.

Μάθετε Περισσότερα »

01-04-2014

Macular Involvement in Refractive Surgery

Although rare, macular complications can occur and can result in decreased vision.

Refractive surgery aims to correct errors related to the refractive media of the eye by means including corneal reshaping with an excimer laser (PRK and LASIK), refractive lens exchange (RLE), and phakic IOL implantation. This article describes the preoperative macular conditions that can affect surgical outcomes and details the occurrence and management of postoperative macular complications following refractive surgery.

Μάθετε Περισσότερα »

01-06-2013

Epithelium as an Indicator for Early Keratoconus

Maps of the corneal epithelium can be valuable in the decision-making process for excimer laser corneal refractive surgery, in the assessment of short- and long-term postoperative outcomes and epithelial healing after corneal collagen crosslinking (CXL), and in screening for keratoconus and pellucid marginal degeneration (PMD). Reinstein et al have contributed a large number of studies with ultrasound epithelial measurements pointing out the plasticity of the epithelium in keratoconic corneas; they have suggested that a thicker than normal central cornea epithelium may suggest ectasia, as it may reflect the thickening normalization response to inferior steepening commonly seen in ectasia.

Μάθετε Περισσότερα »

01-05-2013

CRST: Συνέντευξη Δρ. Ασλανίδη

1. YOU ARE TRAINED IN REFRACTIVE SURGERY WITH SUBSPECIALTY TRAINING IN NEURO-OPHTHALMOLOGY, GLAUCOMA, AND RETINA. WHAT SURGICAL CASES DO YOU FIND MOST ENJOYABLE TO PERFORM AND REWARDING ONCE SUCCESSFULLY COMPLETED?

Despite my subspecialty training, I almost exclusively perform refractive surgery. Focusing on one subspecialty has allowed me to develop expertise and avoid being a jack of all trades, master of none. It is especially reward- ing when, as a result of my extensive experience in refrac- tive surgery, I am able to help patients who have been rejected elsewhere or suffered complications.

Μάθετε Περισσότερα »

08-10-2012

Συνέντευξη Δρ. Ασλανίδη για την τεχνική ASLA

Η εφαρμογή της μεθόδου ASLA (All Surface Laser Ablation) στον τομέα της Οφθαλμολογικής Διαθλαστικής Χειρουργικής και στην Ελλάδα, δημιουργεί νέα δεδομένα και προοπτικές για τα άτομα που πάσχουν από μυωπία, η υπερμετρωπία, αστιγματισμό, κερατόκωνο και καταρράκτη.

Μάθετε Περισσότερα »

01-10-2012

Τέλεια όραση με τη νέα τεχνική ASLA

Το 8ης  γενιάς λέιζερ SCHWIND AMARIS 750S, με την πρωτοποριακή του τεχνολογία άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο της Οφθαλμολογίας και των τεχνικών διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών του κερατοειδούς, όπως είναι ημυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Η νέα αυτή γενιά λέιζερ είναι αρτιότερη τεχνολογικά από όλες τις προϋπάρχουσες καθώς είναι ικανή να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, ταχύτητα, ασφάλεια και άνεση. Με τον τρόπο αυτόν, είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στις επεμβάσεις που αφορούν τον τομέα της Οφθαλμολογικής Διαθλαστικής Χειρουργικής.

Μάθετε Περισσότερα »

24-08-2011

Το Σύνδρομο της Όρασης στον Υπολογιστή

Το ανθρώπινο οπτικό σύστημα έχει αναπτυχθεί ώστε να λειτουργεί άκρως αποτελεσματικά σε μακρινές αποστάσεις, αλλά και να εστιάζει με άνεση σε κοντινή απόσταση τουλάχιστον μέχρι περίπου την ηλικία των 40 ετών οπότε αρχίζει  να μειώνεται σταδιακά η ικανότητα προσαρμογής. Η παρατετεμένη κοντινή εργασία είναι μία επιβάρυνση και ένα σημαντικό στρες για τα μάτια, ωστόσο αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται κατά την ανάγνωση παρά μόνο κατά την εργασία σε υπολογιστή.

Μάθετε Περισσότερα »

23-06-2011

Τεχνολογία NeuroVision: Αμβλυωπία

Ένα μεγάλο σύνολο οπτικών διαταραχών είναι δυνατόν να θεραπευτεί με την τεχνολογία NeuroVision, η οποία βελτιώνει την όραση μέσω βελτιστοποίησης του οπτικού νευρικού συστήματος στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό. 

Η τεχνολογία NeuroVision διατίθεται για κλινική χρήση για τις ακόλουθες εγκεκριμένες ενδείξεις: αμβλυωπία ενηλίκων, μετά από διαθλαστική επέμβαση, μετά από επέμβαση για καταρράκτη και σε περιπτώσεις χαμηλής όρασης.

Μάθετε Περισσότερα »

06-06-2011

CRST: A True No-Touch Technique

TransPRK by SCHWIND (SCHWIND eyetech- solutions GmbH, Kleinostheim, Germany) is the only transepithelial singlestep treatment that avoids the eye coming into contact with any instrument. The clinical application of TransPRK, an advanced surface laser ablation (ASLA) treatment, uses the excimer laser to remove the epithelium, resulting in a more precise and more uniform treatment than what is achieved with either manual or alcohol-assisted debridement. 

Μάθετε Περισσότερα »

22-03-2011

Διόρθωση όρασης, χωρίς άγγιγμα ανθρώπινου χεριού

Όταν αποφασίζετε να υποβληθείτε σε μία διαθλαστική επέμβαση περιμένετε ότι θα έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όσο πιο τελειοποιημένη είναι η μέθοδος και πιο σύγχρονη η τεχνολογία, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

Μάθετε Περισσότερα »

21-06-2010

Καλοκαίρι και φακοί επαφής

Είναι ίσως λίγο σκληρό να μιλάει κανείς για παραλίες, βουτιές και ηλιοθεραπεία μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ταλαιπώρησαν και ίσως ακόμα ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους στον πλανήτη μας.

Εμείς όμως στην Ελλάδα αφήσαμε πίσω μας όλα αυτά και με ηλιόλουστες και θερμές ημέρες ξεκινούμε τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις.

Μάθετε Περισσότερα »

12-04-2010

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Ο διαβήτης είναι μία πάθηση που οφείλεται στην μειωμένη έκκριση ή έλλειψη της ινσουλίνης με συνέπεια την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Πρόκειται για μία αρκετά συχνή διαταραχή του μεταβολισμού. Η χρόνια υπεργλυκαιμία συνδυάζεται με μακροχρόνια βλάβη και δυσλειτουργία διαφόρων οργάνων και κυρίως των οφθαλμών, των νεφρών, της καρδιάς και των αρτηριών.

Μάθετε Περισσότερα »

12-03-2010

Το γλαύκωμα και η σύγχρονη αντιμετώπισή του

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γλαυκώματος, αναμένουν τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάσχουν σήμερα 9,25 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ο οποίος θα φτάσει στα 12,4 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία.

Για την αύξηση, «ενοχοποιείται» η γήρανση του πληθυσμού. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα, η οποία είναι μία γηράσκουσα κοινωνία.

Μάθετε Περισσότερα »

16-02-2010

Η εγκυμοσύνη και τα μάτια σας

Η εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας και είναι ήδη γνωστές οι πολλές φυσιολογικές αλλαγές που γίνονται στο σώμα της όλο αυτό το διάστημα.

Εκτός όμως από το άνοιγμα της λεκάνης, την αύξηση του βάρους και τα πρησμένα πόδια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλαγών και στην όραση εφόσον τα μάτια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σώματος και οτιδήποτε επηρεάζει τον οργανισμό μας επηρεάζει και τη λειτουργία τους.

Μάθετε Περισσότερα »

28-09-2009

Όραση και σχολική απόδοση

Η μάθηση είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την όραση. Το 80% περίπου από αυτά που μαθαίνει ένα παιδί προκύπτουν από αυτά που βλέπει μέσω των οπτκών οδών. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής από τα μάτια μέχρι τον εγκέφαλο, τότε το παιδί δεν μπορεί να αναπτύξει όλο του το δυναμικό.

Μάθετε Περισσότερα »

21-09-2009

Όταν ένα παιδί δεν τα καταφέρνει στο σχολείο

Ο Σεπτέμβρης χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες που αφορούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αγορά σχολικού υλικού, οργάνωση μαθημάτων και επισκέψεις σε ορθοδοντικούς και παιδίατρους για πιστοποιητικό καλής υγείας ώστε το παιδί να μπορεί να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες.

Κατ' ουσίαν οι γονείς φροντίζουν για τα πάντα, εκτός από αυτό που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πρόοδο των παιδιών τους στο σχολείο, την όρασή τους.

Μάθετε Περισσότερα »

30-03-2009

Εγκυμοσύνη και Όραση

Η εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας και είναι ήδη γνωστές οι πολλές φυσιολογικές αλλαγές που γίνονται στο σώμα της όλο αυτό το διάστημα.

Εκτός όμως από το άνοιγμα της λεκάνης, την αύξηση του βάρους και τα πρησμένα πόδια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλαγών και στην όραση εφόσον τα μάτια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σώματος και οτιδήποτε επηρεάζει τον οργανισμό μας επηρεάζει και τη λειτουργία τους.

Μάθετε Περισσότερα »

22-03-2009

Στρατιωτικές Σχολές & Διαθλαστικές Επεμβάσεις

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι ένα από τα θέματα που προβληματίζουν τους πολίτες της χώρας μας σύμφωνα με τις εκάστοτε δημοσκοπήσεις. Οι νέοι που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία και μάλιστα στην πιο παραγωγική τους ηλικία στρέφονται προς εξασφάλιση μόνιμης εργασίας όλο και περισσότερο στις Στρατιωτικές Σχολές και στις σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
 

Μάθετε Περισσότερα »

04-03-2009

Kερατόκωνος: Επιτυχής μη επεμβατική θεραπεία

Ο κερατόκωνος είναι μία μη φλεγμονώδης πάθηση του κερατοειδούς, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μίας προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής παίρνει σταδιακά μία «κωνική» μορφή, (επεκτείνεται δημιουργώντας μία προεξοχή), παραμορφώνοντας το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του ματιού. Ταυτόχρονα παρατηρείται προοδευτική λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που υπάρχει ο κώνος.

Μάθετε Περισσότερα »

03-01-2009

Οι κίνδυνοι από την κακή χρήση φακών επαφής

Oι φακοί επαφής, όσο και αν είναι συμβατοί με τη φυσιολογία του κερατοειδούς, παραμένουν για τα μάτια μας ένα ξένο σώμα και μπορεί να επιφέρουν αλλαγές και να προκαλέσουν παροδικές, αλλά και μη αναστρέψιμες αντιδράσεις. Αρχίζοντας από τα πιο ανώδυνα προβλήματα, θα αναφέρουμε τις αλλαγές στην καμπυλότητα και ως εκ τούτου στη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς, ακόμα και σε μείωση της οπτικής οξύτητας. 

Μάθετε Περισσότερα »

09-01-2008

Καλύτερη όραση σε 10'

Το λέιζερ 7ης γενιάς φέρνει την επανάσταση, καθιστώντας τις διορθωτικές επεμβάσεις πιο αποτελεσματικές.

Μάθετε Περισσότερα »

26-11-2007

Το 7ης γενιάς λέιζερ Schwind Amaris είναι εδώ!

Επανάσταση στην οφθαλμολογία φέρνει η τελευταία γενιά των λέιζερ. Η έβδομη και πιο σύγχρονη γενιά οφθαλμολογικών λέιζερ, με το όνομα Schwind Amaris, καταρρίπτει κάθε προηγούμενο σε ακρίβεια και ταχύτητα, καθιστώντας τις διορθωτικές επεμβάσεις ακόμη πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Μάθετε Περισσότερα »

17-10-2007

Επανάσταση από τα LASER νέας γενιάς

Επανάσταση στην Οφθαλμολογία, φέρνει η τελευταία γενιά των Laser, καθώς τα μηχανήματα, διαθέτουν για πρώτη φορά εγκέφαλο, ο οποίος είναι πολύ πιο γρήγορος από την κίνηση του ματιού, με αποτέλεσμα η στόχευση του κερατοειδούς να γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια.

Μάθετε Περισσότερα »

12-05-2007

Πώς βλάπτει ο ήλιος τα μάτια

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα μάτια. Η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVΒ) ευθύνεται για κερατίτιδες, κερατοεπιπεφυκίτιδες, κερατοπάθειες και πτερύγιο, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVΑ) μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη.

Μάθετε Περισσότερα »

03-02-2007

Η προστασία των ματιών των ασκουμένων

Oι συνήθεις οφθαλμολογικοί τραυματισμοί στους αθλητές χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: στο αμβλύ τραύμα, στο διαμπερές τραύμα και στα εγκαύματα από την ακτινοβολία του ηλιακού φωτός. Τα τραύματα της πρώτης κατηγορίας είναι τα πιο συχνά στον αθλητισμό και προκαλούνται από χτυπήματα. 
 

Μάθετε Περισσότερα »

10-10-2006

Για πρώτη φορά στην Κρήτη επέμβαση κερατοκώνου

Ο κερατόκωνος είναι μια ασθένεια του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, η οποία προκαλεί κωνική παραμόρφωση στο σχήμα του, με συνεπεία την προοδευτική μερική ή ολική πτώση της όρασης η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι και την τύφλωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η παραμόρφωση βρίσκεται στο κάτω μισό του κερατοειδούς και πρωτοεμφανίζεται σαν ανώμαλος αστιγματισμός. Παρόλα αυτά, όλες οι περιπτώσεις αστιγματισμού δεν οφείλονται αποκλειστικά σε κερατόκωνο. Στα αρχικά στάδια του κερατόκωνου, ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ενώ η πρόοδος της νόσου μπορεί να προκαλέσει διαθλαστικές ανωμαλίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μέτρια ως και σοβαρή πτώση της όρασης.

Μάθετε Περισσότερα »

07-10-2006

Απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος στα παιδιά

Ο προληπτικός έλεγχος της όρασης είναι απαραίτητος από την προσχολική ηλικία, ώστε να γίνουν εγκαίρως αντιληπτά τυχόν προβλήματα και να μην ταλαιπωρείται αδίκως το παιδί. Οι βασικότερες οφθαλμολογικές διαταραχές στην παιδική ηλικία είναι η αμβλυωπία, ο στραβισμός και οι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός).

Μάθετε Περισσότερα »

10-06-2006

Tα γυαλιά ηλίου και τα... μάτια σας

H υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου χωρίζεται, ανάλογα με το μήκος κύματός της, σε τρεις υποκατηγορίες: στην UVA, την UVB και την UVC. Από αυτές, οι δύο πρώτες είναι ευρύτερα γνωστές για τα προβλήματα που δημιουργούν στο δέρμα. Ωστόσο, ευθύνονται και για πολλά προβλήματα στα μάτια.

Μάθετε Περισσότερα »

27-03-2006

Γιατί θέλει γυαλιά η έκλειψη του ηλίου

Οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν ειδικά γυαλιά, κυρίως για να μην καταστραφούν τα κύτταρα της όρασης που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού.
 

Μάθετε Περισσότερα »

24-03-2006

H πρεσβυωπία αρχίζει στα 40

Μετά τα 40 χρόνια τους, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διαβάσουν ή να δουν καθαρά σε μικρή απόσταση. Αυτή η διαταραχή είναι γνωστή ως πρεσβυωπία και αποτελεί φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρεσβυωπία όταν για να διαβάσουν ένα χαρτί πρέπει να το κρατούν σε απόσταση ίση με το μάκρος του βραχίονά τους, αλλά η πρεσβυωπία μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση των ματιών ή πονοκέφαλο έπειτα από παρατεταμένη ανάγνωση ή εργασία που απαιτεί να κοιτάζει από κοντά ο πάσχων τα αντικείμενα. 

Μάθετε Περισσότερα »

07-01-2006

Ποιοι κινδυνεύουν να πάθουν γλαύκωμα

Στην Ιατρική συνηθίζουμε να λέμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά δυστυχώς υπάρχουν ορισμένες ασθένειες οι οποίες δεν προλαμβάνονται - γι' αυτό και έχει καθοριστική σημασία η έγκαιρη διάγνωσή τους. Μία από αυτές είναι το γλαύκωμα, που προκαλεί βλάβες στο οπτικό νεύρο οδηγώντας σταδιακά στην τύφλωση.

Μάθετε Περισσότερα »

19-11-2005

Ο ρόλος της πίεσης του ματιού στο γλαύκωμα

Το γλαύκωμα αποτελεί μια ομάδα από ασθένειες, οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την πρόκληση βλαβών στο οπτικό νεύρο και τη σταδιακή τύφλωση. Υπολογίζεται ότι από γλαύκωμα πάσχει το 4% έως 5% των ενηλίκων - περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. 

Μάθετε Περισσότερα »

07-10-2005

Η «άριστη όραση» είναι πλέον γεγονός

Η όραση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις. Ωστόσο γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες την επηρεάζουν αρνητικά, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του ατόμου.

Η άριστη όραση (δηλαδή η εμμετρωπία) είναι λοιπόν το ζητούμενο στη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς οι επιλογές του ατόμου πολλές φορές (επαγγελματικές, κοινωνικές και προσωπικές) καθορίζονται απ' αυτή.

Μάθετε Περισσότερα »

27-09-2005

Εμμετρωπία: Ο Ιατρικός τουρισμός στη πράξη

Στην Ελλάδα ο Ιατρικός τουρισμός ακούγεται σαν ξένη λέξη. Πράγμα που εκ πρώτης μοιάζει λογικό, μιας και σαν χώρα μόνο για το σύστημα υγείας μας δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Κι όμως στην Κρήτη ένα πρωτοποριακό ιατρικό κέντρο σε συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων της χώρας μας, κηρύσσουν την έναρξη στο «παιχνίδι» του Ιατρικού τουρισμού.

Συναντηθήκαμε με τον Δρ Ιωάννη Ασλανίδη, πρώην Ιατρικό διευθυντή του Β.Ε.Μ.Μ.Ο. και νυν επιστημονικό διευθυντή του Εμμετρωπία-Οφθαλμολογικού και Διαθλαστικού Κέντρου Κρήτης και τον ρωτήσαμε για τις προοπτικές ενός «διαφορετικού» τουρισμού στην Κρήτη.

 

Μάθετε Περισσότερα »

19-09-2005

Επανακτήστε τη χαμένη όραση με τη βοήθεια LASER

Οι διαθλαστικές παθήσεις των οφθαλμών αφορούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο κύριος Ιωάννης Ασλανίδης επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού και Διαθλαστικού Κέντρου Κρήτης «Emmetropia», μας ανέλυσε τις σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης των εν λόγω προβλημάτων όρασης, τους περιορισμούς που ισχύουν καθώς και τη σημασία της επιλογής του κατάλληλου οφθαλμολογικού κέντρου.

Μάθετε Περισσότερα »

21-05-2005

Πώς θεραπεύεται ο καταρράκτης

Οι χειρουργικές μέθοδοι αφαιρέσεως του καταρράκτη αποτελούν τις πλέον συχνές και επιτυχημένες επεμβάσεις της σύγχρονης χειρουργικής επιστήμης. Οι επιπλοκές τους είναι σπάνιες, αλλά δυνητικά υπαρκτές, όπως σε κάθε επέμβαση. Οι παράγοντες που καθορίζουν την εμφάνιση τέτοιων επιπλοκών σχετίζονται συνήθως με την ιδιαιτερότητα του καταρράκτη (υπερώριμος σκληρός), με τη συνύπαρξη άλλων οφθαλμικών παθήσεων (γλαύκωμα, παθήσεις κερατοειδούς, αμφιβληστροειδούς, ιριδοκυκλίτιδα) και με την εμπειρία του χειρουργού.

Μάθετε Περισσότερα »

26-03-2005

Πότε χειρουργείται ο καταρράκτης

Ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα και την κόρη και λειτουργεί σαν τον φακό της φωτογραφικής μηχανής: ρυθμίζει την εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, μία μεμβράνη βαθιά μέσα στο μάτι όπου καταγράφονται όλες οι εικόνες, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε τα αντικείμενα καθαρά τόσο στις κοντινές, όσο και στις μακρινές αποστάσεις. Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού και αποτελεί την κύρια αιτία αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως.

 

Μάθετε Περισσότερα »

12-02-2005

Οι εγχειρήσεις στα μάτια με λέιζερ

Εμμετρωπία καλείται η ιδανική κατάσταση όρασης. Ο κερατοειδής και ο φακός εστιάζουν με ακρίβεια τις ακτίνες του φωτός από ένα αντικείμενο στον αμφιβληστροειδή, επιτυγχάνοντας την τέλεια εικόνα. 

Μάθετε Περισσότερα »