ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Τι είναι ο καταρράκτης

 

Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του κανονικά διαφανούς φακού του ματιού που οφείλεται κυρίως στη φυσιολογική γήρανση του ατόμου. Τα άτομα που έχουν καταρράκτη, είναι σαν να βλέπουν μέσα από ένα λερωμένο παράθυρο. Η θολή όραση που προκαλείται από καταρράκτη μπορεί να δυσκολέψει την ανάγνωση, την οδήγηση αυτοκινήτου (ειδικά τη νύχτα) και γενικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

Τις περισσότερες φορές ο καταρράκτης αναπτύσσεται αργά και δεν επηρεάζει την όραση από την αρχή. Με τον καιρό όμως και όσο προχωράει ο καταρράκτης η όραση τελικά θα μειωθεί.

Στα αρχικά στάδια, ο δυνατότερος φωτισμός και η χρήση γυαλιών μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τη μείωση της όρασης που επιφέρει ο καταρράκτης. Όμως, όταν ο καταρράκτης φτάσει σε σημείο να επηρεάζει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές ενός ασθενή, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση καταρράκτη η οποία είναι γενικά μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία.

 

Συμπτώματα του καταρράκτη

 

Τα συμπτώματα του καταρράκτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Αρχικά, η θόλωση της όρασης που προκαλείται από τον καταρράκτη μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα μικρό μέρος του φακού του ματιού και να μη γίνει αντιληπτή κάποια μείωση της. Καθώς ο καταρράκτης μεγαλώνει όμως, θολώνει περισσότερο τον φακό και τελικά παραμορφώνει το φως που διέρχεται από αυτόν κάνοντας τα παραπάνω συμπτώματα πιο εμφανή.

 

Αιτίες του καταρράκτη

 

Οι περισσότεροι καταρράκτες αναπτύσσονται φυσιολογικά λόγω γήρανσης του φακού του ματιού (γεροντικός καταρράκτης) ή μετά από κάποιο τραυματισμό. Ορισμένες κληρονομικές γενετικές διαταραχές που προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καταρράκτη. Ο καταρράκτης μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες παθήσεις των ματιών, από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στα μάτια ή από παθήσεις όπως ο διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα. Επίσης, η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων (κορτιζόνη) μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη.

Γενικά οι αιτίες μπορούν συνοπτικά να είναι:

 

Οι περισσότεροι καταρράκτες που σχετίζονται με την ηλικία αναπτύσσονται σταδιακά. Άλλοι καταρράκτες μπορούν να αναπτυχθούν γρηγορότερα, όπως σε νεότερους ασθενείς ή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί ο καταρράκτης ενός ατόμου.

 

Πώς σχηματίζεται ο καταρράκτης

 

Ο φακός του ματιού, εστιάζει το φως που περνά στο μάτι πάνω στον αμφιβληστροειδή παράγοντας καθαρές, ευκρινείς εικόνες.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι φακοί των ματιών γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι, λιγότερο διαφανείς και παχύτεροι. Παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία και κάποιες ιατρικές παθήσεις οδηγούν σε θόλωση μικρές περιοχές μέσα στο φακό καθώς ο καταρράκτης συνεχίζει να αναπτύσσεται, με τις πρώτες αλλαγές του να γίνονται αντιληπτές ακόμη και από την ηλικία των 40 – 50 ετών.

Ο καταρράκτης εμποδίζει το φως, καθώς περνά μέσα από το φακό του ματιού, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να φτάσει όπως πρέπει στον αμφιβληστροειδή ώστε να σχηματιστεί μια καθαρή εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να έχουν μειωμένη και θολή όραση.

Γενικά, ο καταρράκτης αναπτύσσεται και στα δύο μάτια, αλλά όχι ομοιόμορφα. Ο καταρράκτης στο ένα μάτι μπορεί να είναι πιο προχωρημένος από το άλλο, προκαλώντας διαφορά στην όραση μεταξύ των ματιών.

 

Ο καταρράκτης μπορεί να διαχωριστεί σε τέσσερις (4) βασικές κατηγορίες:

Τέλος, υπάρχει και ο λεγόμενος δευτερογενής καταρράκτης ο οποίος οφείλεται στη θόλωση της οπίσθιας επιφάνειας του φακού και το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή μείωση της όρασης. Ο δευτερογενής καταρράκτης δε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και μπορεί να διορθωθεί σε περιβάλλον ιατρείου με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού (YAG laser).

 

Παράγοντες κινδύνου - Καταρράκτης

 

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη, όπως:

 

 

Διάγνωση - Καταρράκτης

 

Για τη διάγνωση του καταρράκτη, ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Οι μετρήσεις και εξετάσεις για τη διάγνωση του καταρράκτη περιλαμβάνουν:

Διαθλαστική εξέταση: Κατά τη διάρκεια της οποίας ο οφθαλμίατρος ελέγχει με ακρίβεια την όραση του ασθενούς

Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία: Η εξέταση αυτή επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να δει, υπό μεγέθυνση, τον κερατοειδή, την ίριδα, το φακό και τον πρόσθιο θάλαμο καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό πιθανών ανωμαλιών. Επίσης, αφού γίνει διαστολή της κόρης του ματιού (μυδρίαση), ο οφθαλμίατρος μπορεί να εξετάσει τον αμφιβληστροειδή με τα αγγεία του και τον οπτικό δίσκο.

 

Θεραπεία του καταρράκτη

 

Όταν ο καταρράκτης προχωρήσει αρκετά και πλέον δεν μπορεί να γίνει διόρθωση της όρασης με γυαλιά, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια λέγεται φακοθρυψία και γίνεται με υπερήχους. Με τη μέθοδο αυτή ο καταρρακτικός φακός θρυμματίζεται και αναρροφάται. Στη συνέχεια στη θέση του μπαίνει ένας μικρός τεχνητός φακός, ο ενδοφακός, ο οποίος εξασφαλίζει όραση με πολύ καλά αποτελέσματα επαναφέροντας την όραση. Η μέθοδος είναι σύντομη, ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία (αναισθητικές σταγόνες).

Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε εδώ.

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία είναι το πρώτο ιδιωτικό διαθλαστικό κέντρο που απέκτησε πιστοποίηση ποιότητας ISO που διασφαλίζει την συνεχή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία επενδύουμε στη νέα τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια. Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση. Στο κέντρο μας υπάρχει ειδικό τμήμα γυαλιών και φακών επαφής.

Η τεχνολογία αιχμής που διαθέτει το κέντρο για την εκτέλεση επεμβάσεων μικροχειρουργικής καταρράκτη  με την τελευταίας γενιάς πλατφόρμα της Bausch & Lomb StellarisPC™, το υψηλής ευκρίνειας χειρουργικό μικροσκόπιο της Leica M844 F40 και το εξαιρετικό IOL Master της Zeiss εγγυάται την ακρίβεια και την αρτιότητα των επεμβάσεων.