ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη που επηρεάζει τα μάτια. Στα πλαίσια της γενικευμένης αγγειοπάθειας προκαλεί «διαρροή» συστατικών του αίματος στους γύρω ιστούς και οδηγεί στην ελλιπή οξυγόνωση της περιοχής αυτής.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας υψηλού κινδύνου είναι η διάρκεια της ασθένειας του διαβήτη. Η αμφιβληστροειδοπάθεια σπανίως εμφανίζεται τα πρώτα πέντε χρόνια από τη διάγνωση του.

Επειδή η διάγνωση πολλές φορές γίνεται καθυστερημένα, μία πτώση της όρασης μπορεί να αποτελεί την αρχική προειδοποίηση. Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα καταλήγει ακόμη και σε τύφλωση. Το 80% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη μετά από 10 με 15 χρόνια παρουσιάζουν βλάβες στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Η πάθηση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε έχει διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με το διαβήτη και όσο λιγότερο ελεγχόμενο είναι το σάκχαρο στο αίμα του ασθενούς, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

 

Συμπτώματα - Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Στα αρχικά στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να μην υπάρχουν κάποια συμπτώματα. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται όμως, τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια πολλές φορές σε διαφορετικό βαθμό.

 

Αιτίες - Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική παρουσία σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τον αμφιβληστροειδή, διακόπτοντας την παροχή αίματος. Το αποτέλεσμα είναι το μάτι να προσπαθεί να αναπτύξει νέα αιμοφόρα αγγεία (νεοαγγεία). Όμως τα αιμοφόρα αυτά αγγεία δεν αναπτύσσουν την ίδια στιβαρή ανατομία των φυσιολογικών (αγγείων)  με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη πιθανότητα να αιμορραγήσουν.

 

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια διακρίνεται σε δύο στάδια

 

 

 

Εκτός από την αμφιβληστροειδοπάθεια οι διαβητικοί ασθενείς μπορεί να έχουν και άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα. Όταν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα δεν διατηρείται σταθερό προκαλείται διόγκωση, αλλαγή της διαθλαστικής δύναμης και θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως ο καταρράκτης παρουσιάζεται σε νεαρότερη ηλικία στους διαβητικούς.

 

Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης δεν ενέχει κινδύνους για αμφιβληστροειδοπάθεια αλλά μία προϋπάρχουσα τέτοια πάθηση μπορεί να εξελιχθεί ταχύτερα κατά την περίοδο της κύησης.

 

Παράγοντες κινδύνου - Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Όποιος έχει διαβήτη μπορεί να αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο κίνδυνος εμφάνισης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αυξηθεί από τα παρακάτω:

 

Επιπλοκές - Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή. Οι επιπλοκές της πάθηση μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα όρασης όπως:

 

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το αίμα μπορεί να γεμίσει την υαλώδη κοιλότητα και να εμποδίσει περισσότερο ή και τελείως την όρασή σας.

Η αιμορραγία του υαλώδους από μόνη της συνήθως δεν προκαλεί μόνιμη απώλεια όρασης. Συχνά, το αίμα καθαρίζει μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Εάν ο αμφιβληστροειδής δεν έχει υποστεί ζημιά, η όραση μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την αιμορραγία

 

 

 

 

Πρόληψη - Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δεν μπορεί να προληφθεί σε όλες τις περιπτώσεις.

Ωστόσο, οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, ο καλός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Η έγκαιρη παρέμβαση όταν προκύψουν τα πρώτα συμπτώματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρής απώλειας όρασης.

Σε περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από διαβήτη, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να μειωθεί με τα παρακάτω:

Ο διαβήτης δεν οδηγεί απαραίτητα σε απώλεια όρασης. Η ενεργή προσπάθεια στη διαχείριση του διαβήτη μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη επιπλοκών.

 

Διάγνωση - Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια διαγιγνώσκεται με μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση κατά την οποία θα χρειαστεί να διασταλούν οι κόρες των ματιών (μυδρίαση) μετά από τη χρήση ειδικών κολλυρίων. Αυτή η διαστολή μπορεί να προκαλέσει θόλωση της όρασης για κάποιες ώρες.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει για τα παρακάτω:

 

Θεραπεία - Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η θεραπεία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που και πόσο σοβαρή είναι, έχει ως στόχο την επιβράδυνση ή τη διακοπή της εξέλιξης της πάθησης.

 

 

 

 

 

Οι παραπάνω μέθοδοι αντιμετώπισης συχνά επιβραδύνουν ή σταματούν την εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας όμως ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια και οι μελλοντικές βλάβες του αμφιβληστροειδούς όπως και η απώλεια όρασης δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ακόμα και μετά τη θεραπεία για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι απαραίτητες οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις μιας και μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία κάποια στιγμή.