ΓΛΑΥΚΩΜΑ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Το γλαύκωμα είναι μία ομάδα παθήσεων του οπτικού νεύρου. Παρόλο που η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του γλαυκώματος ,δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τιμή ενδοφθάλμιας πίεσης πάνω από την οποία εμφανίζεται το γλαύκωμα.

Μπορεί να εμφανιστεί βλάβη του οπτικού νεύρου σε ένα άτομο με σχετικά χαμηλή ενδοφθάλμια πίεση, ενώ μπορεί να μην εμφανιστεί βλάβη σε ένα άτομο με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση για αρκετά χρόνια.

Αν το γλαύκωμα δεν θεραπευθεί, δημιουργείται μόνιμη βλάβη του οπτικού νεύρου και ελάττωση του οπτικού πεδίου, που εξελίσσεται σε τύφλωση. Αν η καταστροφή του οπτικού νεύρου σε οφθαλμό με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση παραμείνει, το γλαύκωμα θα χειροτερεύσει την όραση. Η μη θεραπεία του γλαυκώματος μπορεί να προκαλέσει ελάττωση της όρασης σε λίγα χρόνια.

Η κύρια αιτία αυτής της παθογένειας παραμένει άγνωστη, οι ιατροί εκτιμούν ότι είναι κληρονομική ασθένεια. Μη συνηθισμένες αιτίες εμφάνισης γλαυκώματος περιλαμβάνουν άμεσο ή χημικό τραυματισμό, επικίνδυνη μόλυνση, απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και μερικές φορές επέμβαση για την θεραπεία άλλων παθήσεων.

Το γλαύκωμα μερικές φορές εμφανίζεται και στα δύο μάτια, αλλά μπορεί να επηρεάσει το κάθε μάτι με διαφορετικό τρόπο.

Κινδυνεύετε από γλαύκωμα;

Συνήθως το γλαύκωμα εμφανίζεται σε ενήλικους άνω των 45 ετών,είναι πιθανό όμως να εμφανιστεί και σε νεότερους ακόμα και σε βρέφη


Ποιά είναι τα συμπτώματα του γλαυκώματος;

Τα ακόλουθα, αποτελούν συμπτώματα του γλαυκώματος, μέχρι η πάθηση να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Τα συμπτώματα του γλαυκώματος είναι:
Πώς θεραπεύεται το γλαύκωμα;

Προς το παρόν δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για το γλαύκωμα, αλλά επιβάλλεται θεραπευτική αγωγή εφ' όρου ζωής. Αρχικά αντιμετωπίζεται με κολλύρια τα οποία ρυθμίζουν την ενδοφθάλμια πίεση.

Εάν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με τα κολλύρια επιβάλλεται η χειρουργική επέμβαση. Επίσης μπορεί να γίνει θεραπεία με Laser αλλά συνήθως τα αποτελέσματα της δεν διαρκούν παρά μόνο λίγα χρόνια.

Μία νέα μέθοδος ελέγχου του γλαυκώματος με Laser, η SLT, έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σήμερα.