ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Ποιό είναι το κόστος της διαθλαστικής χειρουργικής;

Το κόστος της επέμβασης διαφέρει ανάλογα με την μέθοδο η οποία θα ακολουθηθεί. Ευκολίες πληρωμής είναι διαθέσιμες έτσι ώστε η επέμβαση να είναι προσιτή σε όλους. Υπενθυμίζουμε πως το κόστος της Διαθλαστικής επέμβασης είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των φακών επαφής ή των γυαλιών για τη διάρκεια της ζωής μας.

 

2. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της διαθλαστικής χειρουργικής;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς που αποφασίζουν να υποβληθούν σε επέμβαση. Τα πλεονεκτήματα αυτά συνήθως συνδέονται με την ικανότητα που θα έχει μετά την επέμβαση το μάτι ώστε να βλέπει χωρίς τη βοήθεια γυαλιών ή φακών επαφής τα οποία εμποδίζουν ή δυσκολεύουν την καθημερινή δραστηριότητα. Για παράδειγμα όσοι ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ ή κάθε είδους άλλα σπορ τείνουν να είναι πιο απελευθερωμένοι και να νιώθουν πιο άνετα στην άσκηση τους αφού δε χρειάζεται να φορούν κάθε είδους διορθωτικό φακό.
Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης, ασθενείς διαλέγουν τη διαθλαστική χειρουργική με λέιζερ για επαγγελματικούς σκοπούς καθώς τα γυαλιά και οι φακοί επαφής απαγορεύονται σε κάποιες εργασίες, για παράδειγμα εκείνης του πιλότου. Ακόμη, για τους χρήστες φακών επαφής, η διόρθωση με λέιζερ τους ελευθερώνει το χρόνο που διέθεταν καθημερινά για τον καθαρισμό και την τοποθέτησή τους για πολλές φορές την ημέρα.
Αλλωστε, οι χρήστες φακών επαφής, και ιδιαίτερα μαλακών, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω της ύπαρξης ξένου σώματος, από ανεπανόρθωτη ζημιά του ματιού (κερατίτιδα) συγκριτικά με το ρίσκο να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση.
Επίσης, το κόστος για τις συχνές αλλαγές τους αλλά και για την αγορά καθαριστικών είναι αθροιστικά πολλαπλάσιο με το κόστος της επέμβασης. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, απλά υπάρχουν αισθητικοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι θέλουν να απαλλαχθούν από τα γυαλιά τους.
Να τονίσουμε ότι οι λόγοι και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει κανείς διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, και μόνο εκείνος μπορεί να ξέρει ή να αποφασίσει πότε και αν αξίζει να υποβληθεί σε διαθλαστική διόρθωση με τη μέθοδο του λέιζερ.

 

3. Γιατί η διαθλαστική χειρουργική είναι τόσο ακριβή;

Η θεραπεία και οι μετρήσεις του προεγχειρητικού ελέγχου που γίνονται στο Διαθλαστικό Κέντρο Εμμετρωπία γίνονται με ιατρικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας. Το κέντρο μας τοποθετεί τον πήχυ της τεχνολογίας στα ύψη όσον αφορά το χειρουργικό εξοπλισμό καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στη διάγνωση. Σε κάθε επέμβαση χρησιμοποιείται ακριβός εξοπλισμός και υλικά, πολλά μιας χρήσεως, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή υγιεινή και προστασία των ματιών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

4. Είμαι κατάλληλος για διαθλαστική επέμβαση;

Για να είστε κατάλληλος πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

- Να είστε άνω των 18 ετών και οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι σταθεροί για τουλάχιστον ένα χρόνο.
- Δεν πρέπει να υπάρχουν χρόνιες παθήσεις κερατοειδούς ή αμφιβληστροειδούς ή άλλου είδους οφθαλμολογικές παθήσεις ή φλεγμονές.
- Αν είστε γυναίκα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη διαθλαστική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
- Ο προεγχειρητικός έλεγχος θα δείξει εάν είστε κατάλληλος να υποβληθείτε σε διαθλαστική επέμβαση με λέιζερ και εάν πληρείτε τις ανατομικές και οπτικές προϋποθέσεις.

 

5. Πόση ώρα χρειάζεται για την επέμβαση λέιζερ;

Το χρονικό διάαστημα που απαιτείται για τις βολές του λέϊζερ διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, ενώ η συνολική διάρκεια είναι περίπου 15 λεπτά για κάθε μάτι.

 

6. Κατά την διάρκεια της επέμβασης τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται;

Η αναισθησία είναι σε τοπική μορφή. Εφαρμόζονται σταγόνες τοπικού αναισθητικού σε κάθε μάτι στην αρχή της επέμβασης.

 

7. Τα αποτελέσματα της Διαθλαστικής Χειρουργικής είναι μόνιμα;

Το αποτέλεσμα από την επέμβαση λέιζερ, διαρκεί μια ζωή. Σε μερικές βέβαια περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μία μικρή υποτροπή* με αποτέλεσμα η όραση να είναι ελαφρώς θολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής υποβάλλεται σε μια διορθωτική επέμβαση. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε μια μόνο επέμβαση.

* Επίσης, από την ηλικία των 40 ετών εμφανίζεται η πρεσβυωπία η οποία είναι μία φυσιολογική φθορά του φακού του ματιού κατά την οποία μειώνεται η ικανότητα προσαρμογής μας στις κοντινές αποστάσεις. Στην περίπτωση αυτή χορηγούνται γυαλιά για την κοντινή όραση είτε γίνεται μια επέμβαση για την πρεσβυωπία.

 

8. Μπορώ να κάνω την επέμβαση και στα δύο μάτια την ίδια μέρα;

Πάνω από το 97% των ασθενών μας, υποβάλλονται στην επέμβαση LASIK και στα δυο μάτια την ίδια ημέρα. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα την πάρει το ιατρικό μας επιτελείο κατά τη διάρκεια την επίσκεψής σας για τον προεγχειρητικό έλεγχο.