ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ

O κερατόκωνος είναι μια ασθένεια του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, η οποία προκαλεί κωνική παραμόρφωση στο σχήμα του, με συνεπεία την προοδευτική μερική ή ολική πτώση της όρασης η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι και την τύφλωση.

Mια σχετικά νέα θεραπεία της νόσου και μάλιστα μη παρεμβατική έχει γίνει κοινά αποδεκτή από την παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα γιατί καθώς φαίνεται σταθεροποιεί τη δομή του κερατοειδούς και τελικά επιβραδύνει την πτώση της όρασης. Η μέθοδος αυτή διαρκώς εξελίσσεται και ονομάζεται CXL (Corneal Crosslinking with Riboflavin).

Μέσω εργαστηριακών και κλινικών ελέγχων, έχει αποδειχθεί ότι ενδυναμώνει την εσωτερική δομή του κερατοειδούς σταθεροποιώντας την όλη αρχιτεκτονική του και συγκεκριμένα ισχυροποιώντας τους δεσμούς μεταξύ των ινών του κολλαγόνου του κερατοειδούς, οι οποίες είναι ένα από τα βασικά συστατικά της διατήρησης της δομής του.

Η θεραπεία CXL μπορεί να γίνει στο ιατρείο και η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκειά της, ενσταλάσσονται σταγόνες μίγματος 'Riboflavin' (ελλην. ριβοφλαβίνη ή ριβοφλαβίνη-Βιταμίνη Β2) οι οποίες μετέπειτα «ενεργοποιούνται» με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας.

Στο οφθαλμολογικό και διαθλαστικό κέντρο «Εμμετρωπία» την Τρίτη 19/09/06 έγινε η πρώτη επιτυχής επέμβαση CXL στην Κρήτη, σε έναν ασθενή ο οποίος έπασχε από κερατόκωνο προοδευτικής μορφής δίνοντας ελπίδες σε πολλούς Έλληνες ασθενείς για μια επιτυχημένη και μη παρεμβατική θεραπεία του κερατοκώνου.