ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

Τι είναι ο κερατόκωνος

 

Ο κερατόκωνος είναι μια συνηθισμένη αλλά αντιμετωπίσιμη πάθηση του κερατοειδούς. Κερατόκωνος εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής – η διαυγής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σε σχήμα θόλου – λεπταίνει και σταδιακά διογκώνεται προς τα έξω σε σχήμα κώνου. Ταυτόχρονα με την προοδευτική λέπτυνση στον κερατοειδή παρατηρείται ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που υπάρχει ο κώνος.

Αυτός ο κώνος που δημιουργείται πάνω στον κερατοειδή προκαλεί θολή όραση και μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο φως. Ο κερατόκωνος συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια και γενικά τα πρώτα του συμπτώματα εμφανίζονται στους ασθενείς σε ηλικίες 10 έως 25 ετών. Η πάθηση αυτή μπορεί να εξελίσσεται αργά για δεκαετίες ή και περισσότερο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί και με πιο γρήγορο ρυθμό.

Στα αρχικά στάδια του κερατόκωνου, τα προβλήματα όρασης μπορούν να αντιμετωπιστούν με γυαλιά ή μαλακούς φακούς επαφής. Αργότερα, ίσως χρειαστεί να γίνει χρήση σκληρών, αεροδιαπερατών φακών επαφής ή άλλου τύπου φακών. Ασθενείς με κερατόκωνο σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση κερατοειδούς. Το σημαντικό στον κερατόκωνο είναι ότι προκαλεί προοδευτική, μερική ή ολική, πτώση της όρασης και αν δεν υπάρξει κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να φθάσει μέχρι και την τύφλωση.

 

Συμπτώματα του κερατόκωνου

 

Τα συμπτώματα του κερατόκωνου μπορεί να αλλάξουν καθώς εξελίσσεται η ασθένεια και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κερατόκωνος μπορεί να εξελιχθεί αρκετά γρήγορα και να προκαλέσει ξαφνική μείωση της όρασης και ουλή στον κερατοειδή. Αυτό προκαλείται από μια κατάσταση κατά την οποία οι εσωτερικές στοιβάδες του κερατοειδούς σας διαρρηγνύονται, επιτρέποντας στο υγρό να εισέλθει στον κερατοειδή (ύδρωπας).

Στον προχωρημένο κερατόκωνο, ο κερατοειδής μπορεί να υποστεί ουλές, ειδικά όταν σχηματίζεται ο κώνος. Ένας ουλώδης κερατοειδής προκαλεί επιδείνωση των προβλημάτων όρασης και μπορεί να απαιτηθεί μέχρι και χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κερατοειδούς.

 

Αιτίες του κερατόκωνου

 

Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες η αιτιολογία του κερατόκωνου παραμένει ουσιαστικά άγνωστη. Θεωρείται γενικά κληρονομική ασθένεια και στην εμφάνισή της εμπλέκονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Περίπου 1 στα 10 άτομα με κερατόκωνο έχουν επίσης γονέα με την πάθηση. Παλαιότερα θεωρούνταν σπάνια πάθηση ίσως γιατί δεν υπήρχαν τα διαγνωστικά μέσα για να ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο σπάνια. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 20.000 άτομα (περίπου 2 ανά 1.000 κατοίκους) με κερατόκωνο.

 

Παράγοντες κινδύνου - Κερατόκωνος

 

Οι παρακάτω παράγοντες έχουν συσχετιστεί με αύξηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης κερατόκωνου:

 

Διάγνωση του κερατόκωνου

 

Για τη διάγνωση του κερατόκωνου, ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσει σε μετρήσεις και εξετάσεις που θα προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την καμπυλότητα και το σχήμα του κερατοειδούς. Οι μετρήσεις και εξετάσεις για τη διάγνωση του κερατόκωνου περιλαμβάνουν:

 

Θεραπεία του κερατόκωνου

 

Η αντιμετώπιση του κερατόκωνου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασής και από το πόσο γρήγορα εξελίσσεται η πάθηση.

Ο ήπιος έως μέτριος κερατόκωνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με γυαλιά ή φακούς επαφής. Σε πολλούς ανθρώπους, ο κερατοειδής θα σταθεροποιηθεί μετά από λίγα χρόνια και πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα όρασης και δεν χρειαστούν περαιτέρω θεραπεία.

Σχετικά με τα γυαλιά ή/και τους φακούς επαφής σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν διάφορες λύσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τις παρακάτω επιλογές:

 

Εάν χρησιμοποιείτε σκληρούς ή σκληρικούς φακούς επαφής, φροντίστε η εφαρμογή τους να γίνει από οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη με εμπειρία στη θεραπεία του κερατόκωνου. Θα χρειαστεί επίσης να κάνετε τακτικούς ελέγχους για να διαπιστώσετε εάν η εφαρμογή του φακού παραμένει καλή με την πάροδο του χρόνου μιας και ένας ακατάλληλος φακός επαφής μπορεί να βλάψει περαιτέρω τον κερατοειδή.

 

Επεμβάσεις κερατόκωνου

 

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία επενδύουμε στη νέα τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια.

Η Εμμετρωπία διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα διασύνδεσης κολλαγόνου – το AVEDRO Rapid Crosslinking για την θεραπεία του κερατόκωνου και συνδυάζεται με τελευταίας γενιάς χαρτογράφηση του κερατοειδούς με PENTACAM.

Επίσης το Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία είναι ένα από τα λίγα κέντρα παγκοσμίως που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Wenzhou (Κίνα) χαρτογραφεί τις ανωμαλίες του DNA στον κερατόκωνο με σκοπό την γονιδιακή του θεραπεία στο μέλλον.

Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση. Στο κέντρο μας υπάρχει ειδικό τμήμα γυαλιών και ειδικών φακών επαφής, αλλά και με τεχνολογία αιχμής για την εκτέλεση επεμβάσεων κερατόκωνου και άλλων παθήσεων.

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ 002
ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ 003