ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ

Αμβλυωπία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται στην περίπτωση που το ένα ή και τα δύο μάτια στέλνουν μία θολή εικόνα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τα μάτια και ο εγκέφαλος να μην συνεργάζονται σωστά. Η οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο ματιών είναι χαμηλή και δεν βελτιώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική. Με πιο απλά λόγια υπάρχει απώλεια όρασης χωρίς οργανικά ή παθολογικά αίτια.

Η αμβλυωπία είναι μία αναπτυξιακή ανωμαλία της διόφθαλμης όρασης που εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και τα αίτιά της είναι λειτουργικά και όχι παθολογικά. Ο οφθαλμός φαίνεται φυσιολογικός αλλά δεν χρησιμοποιείται σωστά γιατί ο εγκέφαλος δίνει προτεραιότητα στο άλλο μάτι. Στην καθημερινή γλώσσα το μάτι που υπολειτουργεί είναι αυτό που ονομάζουμε « τεμπέλικο μάτι».

Η αμβλυωπία επίσης χαρακτηρίζεται από διάφορες λειτουργικές ανωμαλίες της διόφθαλμης όρασης, όπως η στερεοσκοπική όραση, η μειωμένη ευαισθησία στην αντίθεση, μειωμένη αντίληψη των περιγραμμάτων και παραμορφωμένη αντίληψη του χώρου.

Τα αίτια της αμβλυωπίας μπορεί να είναι μία διαθλαστική ανωμαλία (υψηλή μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός), η ανισομετρωπία (μεγάλη διαφορά βαθμών μεταξύ των δύο ματιών) ή ο στραβισμός.

Μπορεί δηλαδή να είναι οτιδήποτε δεν επιτρέπει στα μάτια να δώσουν μία καθαρή εστιασμένη εικόνα στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία 2 με 3 στα 100 παιδιά έχουν αμβλυωπία και ο αριθμός των αμβλυώπων παγκοσμίως αγγίζει τα 210 εκατομμύρια.

ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ 002