ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ-ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΑΤΙ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ-ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΑΤΙ

Τι είναι η αμβλυωπία ή «τεμπέλικο» μάτι

 

Αμβλυωπία ή «τεμπέλικο» μάτι ονομάζεται η μειωμένη όραση σε ένα μάτι που προκαλείται από τη μη φυσιολογική οπτική ανάπτυξη στα πρώτα στάδια της ζωής του ασθενούς. Πολλές φορές ένα αδύναμο ή «τεμπέλικο» μάτι στραβίζει προς τα μέσα ή προς τα έξω (ρινικά ή κροταφικά αντίστοιχα). Γενικά, η αμβλυωπία αναπτύσσεται από τη γέννηση έως την ηλικία των 7 ετών, είναι η κύρια αιτία μειωμένης όρασης στα παιδιά και οι περιπτώσεις που επηρεάζει και τα δύο μάτια είναι σπάνιες.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μακροχρόνιων προβλημάτων με την όραση του παιδιού. Η όραση στο μάτι με τη χαμηλότερη συνήθως μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής ή με θεραπεία επικάλυψης του «δυνατού» ματιού. Σε περίπτωση που η αμβλυωπία δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

 

Συμπτώματα - Αμβλυωπία

 

Τα συμπτώματα της αμβλυωπίας μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 

Μερικές φορές το αμβλυωπικό («τεμπέλικο» μάτι) δεν γίνεται αντιληπτό χωρίς οφθαλμολογική εξέταση καθώς το έτερο φυσιολογικό μάτι καλύπτει τις ανάγκες μας στην καθημερινότητα.

 

Αιτίες - Αμβλυωπία

 

Η αμβλυωπία αναπτύσσεται λόγω της μη φυσιολογικής οπτικής ανάπτυξης στην αρχή της ζωής η οποία επηρεάζει τις νευρικές οδούς μεταξύ του αμφιβληστροειδή και του εγκεφάλου. Όταν ένα μάτι είναι πιο αδύναμο από το άλλο τότε λαμβάνει και λιγότερα οπτικά σήματα. Σε αυτή την περίπτωση τα οπτικά ερεθίσματα που φτάνουν στον εγκέφαλο δεν είναι κατάλληλα και τα οπτικά κέντρα δεν εκπαιδεύονται να βλέπουν σωστά και καθαρά με αποτέλεσμα η όραση να είναι θολή και με το πέρας των χρόνων να μην μπορεί να ωριμάσει. Τελικά, η ικανότητα των ματιών να συνεργάζονται μειώνεται και ο εγκέφαλος καταστέλλει ή αγνοεί την οπτική πληροφορία από το αδύναμο μάτι.

Οτιδήποτε θολώνει την όραση ενός παιδιού ή κάνει τα μάτια να στραβίζουν μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία. Οι συνήθεις αιτίες της πάθησης περιλαμβάνουν:

 

 

Παράγοντες κινδύνου - Αμβλυωπία

 

Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αμβλυωπίας περιλαμβάνουν:

 

Διάγνωση - Αμβλυωπία

 

Ο οφθαλμίατρος κάνει μια οφθαλμολογική εξέταση, ελέγχοντας τη γενικότερη υγεία των ματιών, θα ελέγξει για πιθανό στραβισμό, για διαφορές στην όραση μεταξύ των ματιών ή για μειωμένη όραση και στα δύο μάτια. Επίσης, ίσως χρησιμοποιήσει ειδικές σταγόνες για να μεγαλώσουν οι κόρες των ματιών (μυδρίαση), οι οποίες προκαλούν θολή όραση που διαρκεί αρκετές ώρες.

Γενικά, η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της όρασης εξαρτάται από την ηλικία και το στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού:

 

Θεραπεία - Αμβλυωπία

 

Είναι σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία για την αμβλυωπία το συντομότερο δυνατό κατά την παιδική ηλικία, όταν σχηματίζονται οι περίπλοκες συνδέσεις μεταξύ του ματιού και του εγκεφάλου. Τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζονται όταν η θεραπεία ξεκινά πριν από την ηλικία των 6 ετών.

Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από την αιτία της αμβλυωπίας και από το πόσο επηρεάζεται η όραση του από την πάθηση. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει:

 

 

Θεραπείες βάσει δραστηριοτήτων - όπως ζωγραφική ή παζλ έχουν προταθεί επίσης αλλά η αποτελεσματικότητα τους δεν έχει αποδειχθεί πλήρως ακόμα ενώ οι έρευνες για νέες θεραπείες συνεχίζονται.

Στα περισσότερα παιδιά με αμβλυωπία, η σωστή θεραπεία βελτιώνει την όραση μέσα σε εβδομάδες έως μήνες και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

Είναι σημαντικό το παιδί σας να παρακολουθείται για επανεμφάνιση της αμβλυωπίας (μπορεί να συμβεί σε έως και 25% των παιδιών με την πάθηση). Εάν επανέλθει η αμβλυωπία τότε η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά.

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία είναι το πρώτο ιδιωτικό διαθλαστικό κέντρο που απέκτησε πιστοποίηση ποιότητας ISO διασφαλίζοντας έτσι την συνεχή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας. Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία επενδύουμε στη νέα τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια. Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση. Στο κέντρο μας υπάρχει ειδικό τμήμα γυαλιών που για την περίπτωση της αμβλυωπίας περιλαμβάνει και τους υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς σκελετούς γυαλιών Amblyz™ με ηλεκτρονικό κλείστρο ώστε να αποφεύγονται τα τσιρότα επικάλυψης και να γίνεται πιο εύκολη η συνεχής θεραπεία στους μικρούς μας ασθενείς.

Η τεχνολογία αιχμής που είναι διαθέσιμη στο κέντρο μας, δίνει και την δυνατότητα για την εκτέλεση διαθλαστικών και άλλων επεμβάσεων που χρειάζονται σε περίπτωση αμβλυωπίας.

ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ-ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΑΤΙ 002