Δελτίο Τύπου - Αθλητική Όραση

Στην αίθουσα ΑΝΔΡΟΓΕΩ του Δήμου Ηρακλείου. Οι φορείς της διοργάνωσης ήταν: α) ΔΑΟΗ, Δήμος Ηρακλείου, β) Κέντρο Εργαζόμενης Νεότητας, Οργανισμός Εργατικής Εστίας, γ) Ερευνητική Ομάδα Αθλητικού Τουρισμού, Τ.Ε.Ι Κρήτης και δ) Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Νομού Ηρακλείου. Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι: α) Γεωργία Τόλιου,    D.O., Οπτομέτρης, β) Γεώργιο Καλουτσάκης, M.Sc, PhD, γ) Prof. Dr. Ιωάννης Ασλανίδης.
 

Δελτίο Τύπου

Η αθλητική όραση είναι ο τομέας που ασχολείται με την όραση των αθλητών. Η φιλοσοφία του είναι ότι βελτιώνοντας τις οπτικές επιδόσεις των αθλητών μπορούμε να βελτιώσουμε τις αθλητικές τους επιδόσεις. Η όραση είναι εγκεφαλική λειτουργία, ένα αμάλγαμα λειτουργιών και όχι μόνο η οπτική οξύτητα. Η περιφερική όραση, η αντίληψη του χώρου, οι οφθαλμικές κινήσεις  και ο συντονισμός των ματιών με τα υπόλοιπα μέρη του σώματος παίζουν μείζονα ρόλο στον τρόπο που κινούμαστε στο χώρο και επομένως στην απόδοση των αθλητών στο άθλημα που αγωνίζονται. Η βελτίωση αυτών των οφθαλμικών ικανοτήτων μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που παίρνει από τα μάτια και επίσης την ταχύτητα των αντιδράσεων μας. Έτσι οι αθλητές μπορούν όχι μόνο να αντιδρούν ταχύτερα αλλά και να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Η αθλητική όραση απευθύνεται στους αθλητές οι οποίοι δεν έχουν σταθερή απόδοση, αποδίδουν μόνο όταν δεν διακυβεύονται πολλά στο παιχνίδι ή ενώ γνωρίζουν τι να κάνουν δεν το εκτελούν σωστά και ιδιαίτερα όταν είναι υπό πίεση. Αφορά επίσης τους προπονητές των ομάδων οι οποίοι είναι σε καθημερινή επαφή με τους αθλητές και έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την απόδοσή τους όπως και τις τυχόν διακυμάνσεις της.

Η καταγραφή των οφθαλμικών κινήσεων σε δυναμικές συνθήκες μας δίνει πληροφορίες για το αν ο αθλητής αντιλαμβάνεται σωστά το χώρο στον οποίο κινείται και εάν έχει την απαιτούμενη ταχύτητα αντίληψης ώστε να αντιδράσει στο σωστό χρόνο. Για να βελτιώσουμε την όραση των αθλητών πρέπει να την εξετάσουμε κα να την αξιολογήσουμε με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν και αυτό γίνεται μόνο με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αθλητική όραση. Στον τομέα αυτό περιλαμβάνεται επίσης η προστασία των ματιών των αθλητών ώστε να αποφεύγονται τα  τραύματα ή η έκθεση των ματιών σε ακτινοβολία και όλοι οι τρόποι διόρθωσης των τυχόν διαθλαστικών σφαλμάτων που έχουν ( μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός ) με κορυφή τις διαθλαστικές επεμβάσεις οι οποίες τους απαλλάσσουν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής και οι οποίες επιλέγονται με βάση το κάθε άθλημα.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δελτίο Τύπου - Αθλητική Όραση 001