Συνέντευξη του Δρ. Ασλανίδη στην εφημερίδα"Πατρίς"

Μια μικρή όαση γνώσης, καινοτομίας και ιατρικής τεχνολογίας. Αυτό είναι η Emmetropia στην καρδιά του Ηρακλείου, που τα τελευταία 15 χρόνια, πρωτοπορεί αθόρυβα από την Κρήτη για ολόκληρο τον κόσμο.

Η ομάδα της έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με το Βασιλικό Κολλέγιο της Μεγάλης Βρετανίας, το Πανεπιστήμιο Γουέν Ζου στην Κίνα, αλλά και το Χάρβαρντ της Βοστόνης. Έχει παράλληλα συμμετάσχει στην εξέλιξη των κορυφαίων συστημάτων λέιζερ παγκοσμίως, διαθέτει μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης σχεδόν όλων των οφθαλμολογικών παθήσεων, ενώ πλέον συμβάλλει ερευνητικά στην γενετική καταγραφή του κερατόκωνου.

Αυτή της την πρωτοπορία ωστόσο, δεν την κρατά «κλειστή», αφού ως ανοιχτό σύστημα διάχυσης πληροφορίας και γνώσης, συνεργάζεται τόσο με Έλληνες οφθαλμιάτρους από την Κρήτη και άλλα σημεία της Ελλάδας, όσο και με οφθαλμιάτρους από το εξωτερικό, που κάνουν χρήση της υψηλής τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της μονάδας, παρέχοντας σε κάθε ασθενή, υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Ο επικεφαλής και εμπνευστής της όλης προσπάθειας, δρ. Γιάννης Ασλανίδης, μιλά αποκλειστικά στην «Π» για όλα αυτά, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα που ταξιδεύουν από την Κρήτη σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και δίνοντας απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Η συνέντευξη

Ερ.: Δρ. Ασλανίδη, ποιες υπηρεσίες παρέχει η Emmetropia;

Απ.: Η Emmetropia είναι  η μόνη Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας της Κρήτης και μία από τις λιγοστές σε όλη την Ελλάδα. Καλύπτουμε σχεδόν όλο το φάσμα των οφθαλμολογικών παθήσεων, ικανοποιώντας πλήρως τα πρότυπα δυτικών χωρών. Έχουμε παράλληλα, μόνιμους συνεργάτες από το εξωτερικό, που έρχονται για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, ενώ η Emmetropia αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο αναφοράς, το οποίο φιλοδοξεί σύντομα να καλύπτει όλες τις υποειδικότητες της οφθαλμολογίας.

Ερ.: Η «αιχμή του δόρατός» της βέβαια – αν μου επιτρέπετε – είναι η τελευταία τεχνολογία των λέιζερ, τα οποία αναβαθμίζονται διαρκώς. Σωστά;

Απ.: Σωστά. Πρέπει να πούμε βέβαια, ότι η Κρήτη αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην χειρουργική των λέιζερ, κυρίως για την μυωπία, αλλά και για άλλες παθήσεις, όπως αστιγματισμό, υπερμετρωπία και τώρα τελευταία κερατόκωνο. Τα τελευταία 15 χρόνια η Emmetropia συνεχίζει αυτή την εξαιρετική παράδοση του νησιού και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι πολλοί ξένοι, αλλά και Έλληνες επιστήμονες πλέον, έρχονται κοντά μας για να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην μελέτη των λέιζερ. Αυτοί οι επιστήμονες γίνονται πρεσβευτές σε όλο τον κόσμο, της καλής φήμης που έχει η Ελλάδα στη διαθλαστική χειρουργική, αλλά και της παράδοσης, που συντηρεί για χρόνια η Κρήτη.

Ερ.: Πόσο σημαντικό θεωρείτε είναι το να συνεργάζεστε με άλλους επιστήμονες;

Απ.: Οι συνεργασίες είναι πάντα σημαντικές γιατί συμβάλουν στη βελτίωση και την πρόοδο της γνώσης. Γι’ αυτό και η Emmetropia, η οποία δεν είναι ένα κλειστό σύστημα, όπως αναφέραμε και πριν, συνεργάζεται με οφθαλμιάτρους από Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και εξωτερικό.  Αυτός ήταν και ο αρχικός λόγος άλλωστε που από το Βασιλικό Κολλέγιο της Μεγάλης Βρετανίας, λάβαμε τη σχετική έγκριση να εκπαιδεύουμε γιατρούς που βρίσκονται στο τέλος της ειδικότητας τους, για να γνωρίσουν την τεχνική των λέιζερ κοντά μας. Ήδη έχουμε εκπαιδεύσει δεκάδες γιατρούς, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στις χώρες τους κι έχουν μεταδώσει τις γνώσεις, αλλά και την εξειδίκευση που απέκτησαν.

Επιδιώκουμε, όχι μόνο να παράξουμε θεραπεία, αλλά παράλληλα να συμβάλουμε στην εκπαίδευση και να προσφέρουμε καινοτομία σε οποιονδήποτε γιατρό επιθυμεί να την αξιοποιήσει.

Ερ.: Αυτή τη στιγμή σε ποιο επίπεδο έχει φθάσει η τεχνολογία των λέιζερ;

Απ.: Η τεχνολογία των λέιζερ έχει προχωρήσει αρκετά. Μιλώντας για την Emmetropia μπορώ να σας πω ότι έχουμε αλλάξει συνολικά 6 πλατφόρμες λέιζερ κι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο σουίτες λέιζερ 9ης γενιάς, το Schwind και το iVIS, που μας δίνουν μια υπεροπλία, διότι μέσω αυτών μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά δύσκολα, παράξενα και μέχρι πρότινος δυσεπίλυτα προβλήματα στη διαθλαστική χειρουργική.

Άμεσες διαδικασίες

Ερ.: Εφόσον υπάρχει ανάγκη για επέμβαση μέσω λέιζερ, η διαδικασία είναι επίπονη ή χρονοβόρα;

Απ.:  Σε καμία περίπτωση. Αν ο ασθενής δεν φορά φακούς επαφής, ο προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να γίνει άμεσα και να προγραμματιστεί η επέμβαση.

Αν φορά, απαιτείται ένα διάστημα αναμονής 15 ημερών χωρίς τη χρήση φακών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής δεν αισθάνεται κανένα πόνο, η αναισθησία γίνεται με τοπικές αναισθητικές σταγόνες, ενώ η τεχνολογία των λέιζερ που διαθέτουμε είναι τέτοια, που το αποτέλεσμα είναι άμεσο, από το τέλος κιόλας της επέμβασης η οποία διαρκεί μερικά μόνο δευτερόλεπτα.

Ανάλογα με την επέμβαση που θα κάνει ο ασθενής, μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του είτε άμεσα είτε σε 2 με 3 ημέρες. Η βελτίωση της όρασης είναι διαρκής και συνεχίζεται να παρατηρείται και μετά από έναν μήνα.

Το σημαντικό ωστόσο είναι πως τόσο οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, οι οποίες είναι μη παρεμβατικές, όσο και οι ποιότητα των λέιζερ, συμβάλλουν σε ένα άριστο αποτέλεσμα, με το λιγότερο δυνατό χρόνο αποκατάστασης.

Ερ.: Ένα σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί κυρίως αρκετούς γονείς, είναι η μυωπία στην παιδική ηλικία. Υπάρχουν μέθοδοι για πρόληψη ή αντιμετώπισή της;

Απ.: Φυσικά. Είναι γεγονός πως μία από τις παθήσεις που αντιμετωπίζουμε συχνότερα είναι η μυωπία. Όχι μόνο η μυωπία σε ενήλικες αλλά και η μυωπία σε μικρές ηλικίες.

Έχουμε υιοθετήσει συγκεκριμένες μεθόδους, σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα από χώρες με μεγάλη εμπειρία, στον έλεγχο της μυωπίας και μπορούμε να επεμβαίνουμε σε μικρές ηλικίες για την αποφυγή αύξησης της. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά ηλικιών από 4 – 8 ετών που έχουν μυωπία υψηλών βαθμών (πάνω από 4), ερχόμενα στην Emmetropia έχουν τη δυνατότητα με κατάλληλες μεθόδους, να μειώσουν την μυωπία τους, όταν ενηλικιωθούν.

Ερ.: Μια σοβαρότατη πάθηση που υπάρχει σε πληθώρα δυστυχώς στην Κρήτη είναι ο κερατόκωνος. Αντιμετωπίζεται;

Απ.: Ο κερατόκωνος είναι ενδημικός στην Κρήτη. Είναι μία μη φλεγμονώδης πάθηση του κερατοειδούς, η οποία οδηγεί σε ανώμαλο αστιγματισμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν υπάρξουν κατάλληλες παρεμβάσεις, ενδέχεται να δημιουργήσει ανάγκες ακόμα και για μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Η πρώιμη διάγνωση του κερατόκωνου είναι πολύ σπουδαία. Όπως και η πρώιμη αντιμετώπισή του επίσης.

Σήμερα στην Κρήτη έχουμε και τα δύο: Έχουμε πρώιμη διάγνωση, διότι έχουμε υψηλής ευκρίνειας και ικανότητας μεθόδους εξετάσεις, οπότε μπορούμε να καταλάβουμε από την παιδική κιόλας ηλικία αν υπάρχουν υποψίες κερατόκωνου, κάτι που μας δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης και έγκαιρης παρέμβασης.

Σε διεθνές επίπεδο επίσης, υπάρχει μια καινούρια μεθοδολογία, που ήρθε από την Emmetropia στην Κρήτη, όπου με διασύνδεση κολλαγόνου, ενισχύουμε 300 φορές τον κερατοειδή.  Υπάρχουν παράλληλα οι τελευταίες τεχνολογίες των λέιζερ, που μπορούν να κάνουν λέιζερ εκτομές και βελτίωση του κερατόκωνου, κάτι που πριν από μερικά χρόνια ήταν ανήκουστο.

Μία επίσης πολύ σπουδαία καινοτομία της Emmetropia, σχετίζεται με την γενετική καταγραφή του κερατόκωνου, καθώς τους τελευταίους έξι μήνες κάνουμε αυτή την καταγραφή συλλέγοντας δείγματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γουέν Ζου στην Κίνα, όπου είμαι επισκέπτης καθηγητής.

Πρόκειται για μια μεγάλη συμβολή στην τελική καταπολέμηση και θεραπεία της κλινικής αυτής οντότητας.

Οι μαθησιακές δυσκολίες και η λύση…

Ερ.: Εκτός από τη μυωπία βέβαια, πολλά είναι πλέον τα παιδιά, που αντιμετωπίζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και κυρίως δυσλεξία.

Πρέπει να τονίσω ότι η Emmetropia έχει μεγάλο οδοιπορικό έρευνας αναφορικά με τις μαθησιακές δυσκολίες και τη δυσλεξία. Όπως ενδεχομένως γνωρίζουν αρκετοί, η Emmetropia έχει αναπτύξει ένα διεθνές εργαλείο στην Κρήτη, το οποίο ονομάζεται R.A.D.A.R. Το R.A.D.A.R. (Rapid Assessment of Dyslexia and Abnormalities in Reading) έχει ήδη υιοθετηθεί ως εργαλείο από τη Διεθνή Οφθαλμολογική Κοινότητα, ενώ πρόσφατα εισήχθη και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, για την υλοποίηση μελετών.  Το R.A.D.A.R. είναι ένα εργαλείο το οποίο μάς δίνει, με συγκεκριμένες τεχνικές μεθόδους, τη δυνατότητα για πρώτη φορά να ποσοτικοποιήσουμε τα προβλήματα των μαθησιακών δυσκολιών και της δυσλεξίας και να συμβάλουμε μέσω του συγκεκριμένου ψηφιακού εργαλείου, στην καλύτερη διάγνωση και διαχείριση των προβλημάτων δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών από λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους και κάθε ειδικό. Οι γονείς, που έχουν παιδιά κυρίως σε ηλικίες από Β’ έως Δ’ Δημοτικού, μπορούν να ενημερωθούν για τη μέθοδο, τα παιδιά τους να υλοποιήσουν το σχετικό τεστ, το οποίο πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον στην Emmetropia, και να διαπιστώσουν έγκαιρα αν πρέπει να απευθυνθούν στους ειδικούς για κατάλληλη παρέμβαση.

Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Συνέντευξη του Δρ. Ασλανίδη στην εφημερίδα