Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wenzhou της Κίνας

Τις ημέρες 15-17 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ηράκλειο οι καθηγητές Shihao Chen και Wang Qinmei από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wenzhou της Κίνας μετά από πρόσκληση του Οφθαλμολογικού και Διαθλαστικού Κέντρου Εμμετρωπία. 

Σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών οργανισμών καθώς και συνομιλίες για την ακόμα  ευρύτερη συνεργασία τους στον χώρο της κλινικής ιατρικής αλλά και της έρευνας (π.χ. οφθαλμολογικά χειρουργικά πρωτόκολλα, εναλλακτικά φαρμακολογικά σκευάσματα, μέθοδος  RADAR για τον εντοπισμό μαθητών με ανεπαρκή αναγνωστική ευχέρεια).

Στα πλαίσια αυτών των επαφών εκπρόσωποι της Εμμετρωπίας, με επικεφαλής τον Επιστημονικό Διευθυντή κ. Ιωάννη Ασλανίδη, μαζί με τους επισκέπτες καθηγητές πραγματοποίησαν επαφές με τον Διευθυντή Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Μανόλη Στρατάκη από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ). Οι εγκαταστάσεις του ΙΗΔΛ-ITE χρησιμοποιούν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας σε συνδυασμό με εξαιρετικά εξειδικευμένη ανθρώπινη τεχνογνωσία, ικανή να υποστηρίξει ερευνητικά έργα σε διεπιστημονικούς ερευνητικούς τομείς αιχμής, μεταξύ των οποίων οι εφαρμογές λέιζερ στην Ιατρική.

Στη συνέχεια υπήρξαν συνομιλίες και με τον Καθηγητή Μάνο Κυμάκη, υπεύθυνο του εργαστηρίου νανοϋλικών & προηγμένων ηλεκτρονικών, του Κέντρου Τεχνολογίας Υλικών και Φωτονικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο εστιάζεται στη σύνθεση και την επεξεργασία γραφενίου και άλλων δισδιάστατων κρυστάλλων για την ανάπτυξη οργανικών και υβριδικών φωτοβολταϊκών διατάξεων καθώς και στην ανάπτυξη ευκάμπτων ηλεκτρονικών διατάξεων για εφαρμογές στη νάνο-ηλεκτρονική και νάνο-ιατρική. 

Σκοπός των συνομιλιών αυτών είναι η σύμπραξη του Ιδιωτικού τομέα (Εμμετρωπία) και του Δημόσιου τομέα (ΙΤΕ και ΤΕΙ) με ξένους φορείς (Πανεπιστήμιο Wenzhou), μέσω της υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας, ώστε να υλοποιηθούν κοινά ερευνητικά έργα σε ιατρικές εφαρμογές, αξιοποιώντας τη τεχνογνωσία του ΙΤΕ και του ΤΕΙ Κρήτης σε θέματα λέιζερ και εύκαμπτων διατάξεων γραφενίου. 

Όλοι οι συνομιλητές τόνισαν πως οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, ειδικά όταν συνδυάζονται με τη συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο  Wenzhou μπορούν να προωθήσουν την υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία σε μια ποικιλία από ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wenzhou της Κίνας 001