ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΥΓΡΗΣ ΜΟΡΦΗΣ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΥΓΡΗΣ ΜΟΡΦΗΣ

Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ)

 

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική μας όραση και την αντίληψη των λεπτομερειών της εικόνας που βλέπουμε.

Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή της ωχράς προκαλείται σοβαρή απώλεια της κεντρικής όρασης όχι όμως και της περιφερειακής, δηλαδή σπάνια οδηγεί σε ολική τύφλωση.

Στα αρχικά στάδια της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), δημιουργούνται εναποθέσεις ουσιών κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτές οι εναποθέσεις ονομάζονται Drusen (προφέρεται: Ντρούζεν) και είναι συνήθως ορατές στον οφθαλμίατρο κατά την διάρκεια εξέτασης του βυθού του ματιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα Drusen δεν οδηγούν σε σοβαρή μείωση της όρασης.

Η εκφύλιση της ωχράς συνήθως ξεκινά από το ένα μάτι και, επειδή η όραση του δεύτερου ματιού καλύπτει την απώλεια όρασης του άλλου, πολλές φορές τα άτομα που πάσχουν δεν το αντιλαμβάνονται. Επίσης, άτομα που πάσχουν από ΗΕΩ στο ένα μάτι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ΗΕΩ και στο άλλο σε χρονικό διάστημα 3-5 χρόνων, γεγονός το οποίο μπορεί να περιορίσει σημαντικά την συνολική όραση.

 

Υπάρχουν δύο μορφές ΗΕΩ

 

Οι δύο μορφές ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς είναι:

 

 

Η ξηρής μορφής ΗΕΩ είναι η πιο διαδεδομένη (80-90% των περιπτώσεων) και με πιο αργή εξέλιξη.

Αν και λιγότερο συχνή, η υγρής (εξιδρωματικής) μορφής ΗΕΩ είναι υπεύθυνη για το 90% των περιπτώσεων σοβαρής απώλειας στην όραση. Η υγρής μορφής ΗΕΩ ονομάζεται έτσι γιατί χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη παθολογικών νεοαγγείων (χοριοειδική νεοαγγείωση) κάτω από την ωχρά.

Τα νεοαγγεία αυτά είναι γενικώς κακής ποιότητας και εύθραυστα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υγρών και αίματος. Αυτή η διαρροή δημιουργεί αλλοιώσεις οι οποίες καταστρέφουν τα νευρικά φωτοευαίσθητα κύτταρα της ωχράς και έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την απώλεια της κεντρικής όρασης.

 

Ηλικιακή Εκφύλιση ωχράς κηλίδας - Υγρή Μορφή

 

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής είναι μια χρόνια διαταραχή των ματιών που προκαλεί θολή όραση ή σκοτεινές περιοχές (σκοτώματα) στο οπτικό πεδίο. Γενικά προκαλείται από μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία που διαρρέουν υγρό ή αίμα στην ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο τμήμα του αμφιβληστροειδούς υπεύθυνο για την κεντρική όραση. Ο υγρός τύπος ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ξεκινά πάντα ως ξηρός.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρής μορφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην ανάκτηση μέρους της όρασης.

 

Συμπτώματα - Ηλικιακή Εκφύλιση ωχράς κηλίδας Υγρής Μορφής

 

Τα συμπτώματα εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά και επιδεινώνονται γρήγορα. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

 

 

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν επηρεάζει την περιφερειακή όραση, οπότε σπάνια προκαλεί ολική τύφλωση.

 

Αιτίες - Ηλικιακή Εκφύλιση ωχράς κηλίδας Υγρής Μορφής

 

Τα ακριβή αιτία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρής μορφής δεν είναι γνωστά, αλλά η πάθηση εμφανίζεται σε άτομα που είχαν εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρής μορφής. Γενικότερα, από τους ασθενείς που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, περίπου το 10% θα αναπτύξει την υγρή μορφή της πάθησης.

 

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής μπορεί να αναπτυχθεί με διάφορους τρόπους:

 

 

Παράγοντες κινδύνου - Ηλικιακή Εκφύλιση ωχράς κηλίδας Υγρής Μορφής

 

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρής μορφής περιλαμβάνουν:

 

 

Πρόληψη - Ηλικιακή Εκφύλιση ωχράς κηλίδας Υγρής Μορφής

 

Είναι σημαντικό να γίνονται τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Τα ακόλουθα μέτρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής:

 

 

Διάγνωση - Ηλικιακή Εκφύλιση ωχράς κηλίδας Υγρής Μορφής

 

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει την πάθηση εξετάζοντας το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς και μετά προχωρήσει σε μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Μπορεί επίσης να κάνει και κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως:

 

 

Θεραπεία - Ηλικιακή Εκφύλιση ωχράς κηλίδας Υγρής Μορφής

 

Υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης, στη διατήρηση της υπάρχουσας όρασης αλλά και στην ανάκτηση μέρους της, εάν ξεκινήσουν αρκετά νωρίς.

 

Φαρμακευτικές θεραπείες

 

Με τη χρήση ενδοϋαλοειδικών ενέσεων/εγχύσεων γίνεται χρήση αντί-VEGF φαρμάκων (αντι-αγγειογενετικών φαρμάκων) σκευασμάτων μέσα στο μάτι ,τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων. Αυτά τα φάρμακα θεωρούνται η πρώτη γραμμή θεραπείας για όλα τα στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής στην σύγχρονη οφθαλμολογία.

Τα αντι-αγγειογενετικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 

 

Ο οφθαλμίατρος εγχέει αυτά τα φάρμακα στο προσβεβλημένο μάτι και σύμφωνα με τα περισσότερα διεθνή πρωτόκολλα μπορεί να χρειαστούν αρχικά 3 ενέσεις στην διάρκεια 3 μηνών (μία ανά μήνα) και μετά από ενδελεχή εξέταση να χρειάζεται μία ένεση κάθε τέσσερις εβδομάδες για να διατηρηθεί η επίδραση του φαρμάκου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ανακτηθεί εν μέρει κάποιο ποσοστό όρασης καθώς τα αιμοφόρα αγγεία συρρικνώνονται και το υγρό κάτω από τον αμφιβληστροειδή απορροφάται.

Οι πιθανοί κίνδυνοι των εγχύσεων/ενέσεων στα μάτια περιλαμβάνουν, εκτός άλλων:

 

Επεμβατικές θεραπείες

 

Η  θεραπεία αυτή δεν αποτελεί επιλογή σε ασθενείς με ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία ακριβώς κάτω από το κέντρο της ωχράς κηλίδας. Επίσης, όσο πιο μεγάλη ζημιά είναι η ωχρά κηλίδα, τόσο χαμηλότερη είναι η πιθανότητα επιτυχίας.

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία είναι το πρώτο ιδιωτικό οφθαλμολογικό κέντρο που απέκτησε πιστοποίηση ποιότητας ISO:9001 που διασφαλίζει την συνεχή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο μας επενδύουμε στη νέα τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια.

Το εξειδικευμένο τμήμα βυθού μας θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την κατάσταση της ασθένειάς σας και θα προτείνει το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό σχήμα για την περίπτωσή σας.

Η τεχνολογία αιχμής που διαθέτει το κέντρο για την εκτέλεση διερευνητικών εξετάσεων στις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και η δυνατότητα παρέμβασης όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, εγγυώνται την αρτιότητα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στην Εμμετρωπία.