ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΛΕΙΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΛΕΙΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ

Τι είναι οι επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια (διαθλαστική επέμβαση);

 

Οι επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια (διαθλαστική επέμβαση) αποτελούν τη μέθοδο διόρθωσης των διαθλαστικών σφαλμάτων ή απλούστερα των «βαθμών στα γυαλιά» και είναι  η μυωπία, η υπερμετρωπία ή/και ο αστιγματισμός) που μπορεί να έχει κάποιος ασθενής.

Στις μέρες μας η διαθλαστική επέμβαση για διόρθωση της όρασης γίνεται, κατά κύριο λόγο με τη χρήση λέιζερ στα μάτια. Όμως, μερικές φορές δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της τεχνικής για διάφορους λόγους (π.χ. πολλοί βαθμοί μυωπίας ή υπερμετρωπίας, ο κερατοειδής του ασθενούς είναι λεπτός κλπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα άλλου είδους επεμβάσεων που ίσως μπορούν να διορθώσουν τα προβλήματα όρασης. Οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις αφορούν την ένθεση φακικών ενδοφακών (εμφύτευση ειδικών ενδοφακών  μέσα στο μάτι) ή την αντικατάσταση του φυσικού φακού του ματιού με ένα τεχνητό ενδοφακό.

 

Διαθλαστική επέμβαση με χρήση λέιζερ στα μάτια

 

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο πιο διαδεδομένος τύπος διαθλαστικής χειρουργικής επέμβασης είναι με τη χρήση λέιζερ κατά την οποία αναδιαμορφώνεται το σχήμα του κερατοειδούς ώστε το φως που μπαίνει στο μάτι να εστιάζει πάνω στον αμφιβληστροειδή. Η διόρθωση της όρασης με λέιζερ (λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού) είναι μια μόνιμη εναλλακτική λύση για τα γυαλιά και τους φακούς επαφής που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να δουν με περισσότερο φυσικό τρόπο.

Αυτού του είδους οι επεμβάσεις θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλείς και αποτελεσματικές με δεδομένο πάντα ότι ο ασθενής είναι κατάλληλος για να υποβληθεί σε κάποια από αυτές. Αν και αρκετά συνηθισμένες, οι επεμβάσεις αυτές δεν είναι απλές και ο σχεδιασμός τους απαιτεί μεγάλη προσοχή από τον χειρουργό οφθαλμίατρο ο οποίος ύστερα από ένα πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο που θα εξασφαλίσει πρώτα από όλα την ασφάλεια και την καταλληλότητα του ασθενούς θα προχωρήσει στην εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Σε άτομα με προβλήματα μυωπίας, το λέιζερ μυωπίας μειώνει την καμπυλότητα του κερατοειδούς έτσι ώστε το φως, το οποίο προεγχειρητικά εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή να αλλάζει σημείο εστίασης και μετεγχειρητικά να είναι ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή και έτσι η όραση να γίνεται κρυστάλλινα διαυγής.

Στους ασθενείς με υπερμετρωπία το λέιζερ υπερμετρωπίας σμιλεύει τον κερατοειδή με σκοπό την αύξηση της καμπυλότητας του. Με την εφαρμογή του λέιζερ υπερμετρωπίας το φως, το οποίο προεγχειρητικά εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, εστιάζεται πλέον ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα τη βελτίωση της όρασης του ασθενούς.

Τέλος, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει αστιγματισμό (ακόμα και σε συνδυασμό με μυωπία ή υπερμετρωπία) μπορεί να γίνει αντίστοιχη διαθλαστική επέμβαση με το λέιζερ αστιγματισμού να αναδιαμορφώνει επιλεκτικά τμήματα του ασύμμετρου κερατοειδούς με σκοπό να τον κάνει περισσότερο ομαλό και να του δώσει ένα πιο συμμετρικό σχήμα. Το αποτέλεσμα είναι το φως να εστιάζει ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις και να μην προκαλείται παραμόρφωση του οπτικού σήματος λόγω του ακανόνιστου σχήματος του κερατοειδούς.

 

Μέθοδοι διαθλαστικών επεμβάσεων με τη χρήση λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

 

Οι δημοφιλέστερες και πιο σημαντικές μέθοδοι διαθλαστικών επεμβάσεων, με τη χρήση λέιζερ στα μάτια, στις μέρες μας είναι οι παρακάτω:

 

ASLA (All Surface Laser Ablation): Η πιο σύγχρονη μέθοδος

 

Η τεχνική αυτή, για τη θεραπεία της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού, είναι απολύτως:

Αυτό σημαίνει ότι κανένα εργαλείο ή ανθρώπινο χέρι δεν ακουμπά το μάτι και η διαδικασία αφαίρεσης τόσο του επιθηλίου (η εξωτερική στιβάδα του ματιού) όσο και του στρώματος του κερατοειδούς γίνεται στον ίδιο χρόνο (Οne-Step) και όχι σε δύο διαφορετικά στάδια.

 

Τεχνική ASLA

 

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται τοπική αναισθησία με κολλύρια, η περιοχή γύρω από το μάτι αποστειρώνεται, ένα εργαλείο το οποίο ονομάζεται βλεφαροδιαστολέας τοποθετείται έτσι ώστε να κρατάει τα βλέφαρα ανοιχτά και μετά γίνεται η εφαρμογή της θεραπείας λέιζερ στα μάτια. H συνολική χρονική διάρκεια της όλης επέμβασης είναι περίπου 2-3 φορές ταχύτερη από τον μέσο όρο και διαρκεί, για 5 βαθμούς μυωπίας, περίπου 35 δευτερόλεπτα.

Αυτού του είδους η θεραπεία λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2009, αλλά δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως το 2011 και στη συνέχεια το 2012 από τον Δρ. Ιωάννη Μ. Ασλανίδη και την ομάδα του. Το πλεονέκτημα αυτής της πρωτοποριακής τεχνικής με την σημερινή εξέλιξη της με το Διαθλαστικό λέιζερ Schwind Amaris είναι η ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης όπως και η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων δυσφορίας ή και πόνου που υπήρχαν μετά από την κλασική επέμβαση του PRK.

Η μέθοδος ASLA περιορίζει τις περιπτώσεις που κάποτε η διαθλαστική χειρουργική (λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού) ήταν δυνητικά επικίνδυνη και επομένως απαγορευτική (όπως περιπτώσεις με λεπτό κερατοειδή) και επομένως αυξάνει τη θεραπευτική γκάμα του σύγχρονου διαθλαστικού χειρουργού οφθαλμιάτρου.

Πριν υποβληθεί κάποιος ασθενής σε διαθλαστική χειρουργική με λέιζερ (λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού) προηγείται μία εκτεταμένη και ενδελεχής μελέτη -βασισμένη σε αυστηρά διεθνή κριτήρια - της ανατομίας και της λειτουργικότητας των ματιών (προεγχειρητικός έλεγχος), ο οποία καθορίζει εάν η επέμβαση για τη θεραπεία της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού είναι εφικτή αλλά και τη μέθοδο η οποία τελικά θα εφαρμοσθεί. Η εξαιρετική και μόνιμα εξελισσόμενη τεχνολογία των λέιζερ αλλά και η ανθρώπινη εμπειρία τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ελαχιστοποιήσει τις οποιεσδήποτε επιπλοκές προσφέροντας αποτελέσματα με εξαιρετική ακρίβεια και αξιοπιστία.

 

PRK (Photo-Refractive Keratectomy)

 

Μια ακόμη μέθοδος διαθλαστικής επέμβασης (λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού). Η βασική διαφορά των μεθόδων ASLA και PRK είναι ότι κατά τη μέθοδο PRK, πριν την εφαρμογή του λέιζερ για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος, το επιθήλιο αφαιρείται ολικά από τον κερατοειδή με μηχανικό τρόπο (συνήθως απόξεση μετά τη χρήση διαλύματος αλκοόλης) και απομακρύνεται από την περιοχή της επέμβασης.

Μετά και από τις δύο αυτές μεθόδους διαθλαστικών επεμβάσεων με τη χρήση λέιζερ στα μάτια, το επιθήλιο αναγεννάται φυσικά ύστερα από περίπου 3 ημέρες. Έως ότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία επούλωσης τοποθετείται πάνω στο μάτι ένας φακός επαφής ώστε να νιώθει πιο άνετα ο ασθενής.

 

Εξατομικευμένο ASLA και PRK (Custom ASLA και Custom PRK)

 

Οι μέθοδοι εξατομικευμένου ASLA  και PRK (Custom ASLA και PRK αντίστοιχα) επιτρέπουν στο χειρουργό οφθαλμίατρο να παρακάμψει, όπου χρειάζεται, τις συμβατικές μεθόδους διαθλαστικής χειρουργικής με λέιζερ στα μάτια με στόχο να υπάρξει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Οι τεχνολογίες νέας γενιάς χρησιμοποιούν την τεχνολογία wavefront για να μετρήσουν τις εκτροπές στον κερατοειδή και τα σφάλματά που δημιουργούν ώστε να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη τους.

Ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες οι οποίες είναι μοναδικές για το κάθε μάτι, όπως ακριβώς είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα για τον καθένα. Ο ειδικός οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προσαρμόσει το λέιζερ στα μάτια ανάλογα με τις ανωμαλίες του ματιού εάν κριθεί απαραίτητο.

 

LASIK (Laser In Situ Keratomileusis)

 

Πρόκειται για μια μορφή διαθλαστικής επέμβασης (λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού), η οποία συνδυάζει τη συμβατική χειρουργική και τη χειρουργική με λέιζερ στα μάτια, με σκοπό να διορθώσει τις διαθλαστικές ανωμαλίες του κερατοειδή όπως τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

Στα πλαίσια της επέμβασης αυτής, γίνεται τοπική αναισθησία με κολλύρια, η περιοχή γύρω από το μάτι αποστειρώνεται και ένα εργαλείο το οποίο ονομάζεται βλεφαροδιαστολέας τοποθετείται έτσι ώστε να κρατάει τα βλέφαρα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης επέμβασης. Στη συνέχεια δημιουργείται, με ειδικό εξοπλισμό, μία πολύ λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια του κερατοειδούς, σαν ένας πολύ λεπτός φακός επαφής, το οποίο ονομάζεται κρημνός (flap). Μετά τη δημιουργία του flap, ο χειρουργός οφθαλμίατρος το ανασηκώνει και προχωράει στην εφαρμογή της θεραπείας λέιζερ στα μάτια. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο της επέμβασης, το flap επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.

 

Εξατομικευμένο LASIK (Custom LASIK)

 

Όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο έτσι και κάθε μάτι είναι διαφορετικό από το προηγούμενο με μοναδικό ανατομικό χαρακτήρα. Η εφαρμογή της διαθλαστικής μεθόδου LASIK σε συνδυασμό με την τεχνολογία wavefront (η οποία χαρτογραφεί τις εκτροπές και τις ανωμαλίες που υπάρχουν στον κερατοειδή) επιτυγχάνει εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για το κάθε μάτι. Σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμη η χρήση αυτής της μεθόδου από τον χειρουργό οφθαλμίατρο το αποτέλεσμα θα είναι η βέλτιστη όραση του ασθενούς.

 

Είμαι κατάλληλος για διαθλαστική επέμβαση με χρήση λέιζερ στα μάτια;

 

Για να είστε κατάλληλος υποψήφιος για διαθλαστική επέμβαση πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 

 

Ποια Μέθοδος είναι καλύτερη;

 

Γενικά, δεν υπάρχει κάποια μέθοδος καθολικά αποδεκτή ως η καλύτερη για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού με τη χρήση λέιζερ. Η καλύτερη επιλογή για εσάς θα πρέπει να αποφασιστεί μετά από ενδελεχή εξέταση και συζήτηση με τον οφθαλμίατρό σας. Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε διαθλαστική χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει πρώτα να κάνετε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και εξετάσεις. Στη συνέχεια, θα συζητήσετε μαζί με τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με τον τρόπο ζωής σας, τις ανάγκες όρασης της καθημερινότητας σας και τις διαθέσιμες εναλλακτικές μεθόδους ώστε να προσδιοριστεί η καταλληλότερη για εσάς μέθοδος επέμβασης.

 

Αποθεραπεία μετά από διαθλαστική επέμβαση με χρήση λέιζερ στα μάτια

 

Ένα από τα οφέλη της διόρθωσης διαθλαστικών σφαλμάτων με χειρουργική επέμβαση λέιζερ στα μάτια (λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού) είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποθεραπεία είναι σχετικά γρήγορη.

Αμέσως μετά τη διαθλαστική επέμβαση αρχίζει και η διαδικασίας επούλωσης στα μάτια του ασθενούς. Σε περίπτωση που έχει γίνει ακολουθηθεί η μέθοδος ASLA ή η μέθοδος PRK η επούλωση του επιθηλίου μπορεί να διαρκέσει περίπου 3 ημέρες ενώ κατά το πρώτο 24ωρο είναι πιθανό ο ασθενής να αισθάνεται κάποιο αίσθημα δυσφορίας (τις περισσότερες φορές αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια). Εάν η μέθοδος της επέμβασης ήταν η LASIK τότε τα μάτια αρχίζουν να επουλώνουν άμεσα και το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει κάποιος πόνος.

Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης θα σας δοθούν οι απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέχετε, τι να αποφεύγετε καθώς και τα κολλύρια που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες αυτές!!!

Στη συνέχεια, ο οφθαλμίατρος θα επιβεβαιώσει εάν όλα είναι εντάξει και θα σας εξετάσει ξανά την επόμενη ημέρα για να ελέγξει πως όλα εξελίσσονται ομαλά μετεγχειρητικά.

Για αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά τη διαθλαστική επέμβαση με λέιζερ στα μάτια (λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού), είναι φυσιολογικό να έχετε θολή όραση παροδικά ή να παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας. Συνήθως δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας και τα συμπτώματα αυτά αποτελούν μέρος της μετεγχειρητικής διαδικασίας και της λειτουργίας της πλαστικότητας του εγκεφάλου, δηλαδή στην προσαρμογής του στα νέα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει.

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Είμαστε η ομάδα με τη μεγαλύτερη εμπειρία στις επεμβάσεις λέιζερ μυωπίας σε όλη την Κρήτη με σταθερή παρουσία πάνω από 20 χρόνια στην τεχνολογία αιχμής και την πρωτοπόρο χειρουργική όπως αυτή αποτυπώνεται από δεκάδες δημοσιεύσεις κλινικής έρευνας, χειρουργικών πρωτοκόλλων και παρακολούθησης των κλινικών τους αποτελεσμάτων.

Η Εμμετρωπία αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής στην Ελλάδα που απέκτησε ISO 9001 και όλες μας οι ενέργειές υπαγορεύονται από αυστηρά πρωτόκολλα ποιότητας και επαλήθευσης. Διαθέτουμε υλικοτεχνική υποδομή τελευταίας τεχνολογίας και επενδύουμε συνέχεια σε αυτόν τον τομέα αποτελώντας το αρτιότερα εξοπλισμένο Οφθαλμολογικό Κέντρο στην Κρήτη και ένα από αρτιότερα σε όλη την Ελλάδα. Με συνεχή αναβάθμιση και εμπλουτισμό τεχνικών και μηχανημάτων έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στα 10.000 περιστατικά με καταγεγραμμένες στατιστικές και με ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων που είναι στη διάθεση όλων των ασθενών μας.

Στην Εμμετρωπία δεν αγοράζουμε απλώς νέα τεχνολογία λέιζερ αλλά συμμετέχουμε ενεργά στην αναβάθμιση και την τελειοποίηση της. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η Εμμετρωπία επελέγη ως ένα από τα πέντε κέντρα από όλο τον κόσμο για να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί στην παγκόσμια αγορά η διαθλαστική πλατφόρμα Schwind Amaris, η ναυαρχίδα των λέιζερ σήμερα. Τέλος, η Εμμετρωπία, προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό αλλοδαπών χειρουργών από όλο τον κόσμο που έρχονται για να εντρυφήσουν παρακολουθώντας τις κλινικές της δραστηριότητες σε εξάμηνη ή ετήσια βάση και παράγει σημαντικό ερευνητικό έργο.

Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία διασφαλίζουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια. Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση.

H τεχνολογία αιχμής που διαθέτει η Εμμετρωπία για την εκτέλεση διαθλαστικών επεμβάσεων με τη διαθλαστική πλατφόρμα Schwind AMARIS και την προσθήκη τεχνολογιών όπως το Corneal Wavefront και το SmartSurfACE εγγυώνται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη βελτίωση στην όραση σας.