ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Τι είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια περιγράφει μια ομάδα παθήσεων των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Το κοινό σημείο αυτών των παθήσεων είναι η εναπόθεση χρωστικής που μπορεί να παρατηρήσει ο οφθαλμίατρος κατά την εξέταση του αμφιβληστροειδούς. Στους ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, με την πάροδο του χρόνου η εναπόθεση της χρωστικής προκαλεί εκφύλιση και σε τελική φάση καταστροφή των φωτοϋποδοχέων του ματιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια της όρασης.

Πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή που μεταδίδεται από γονέα σε παιδί. Στατιστικά επηρεάζει 1 στους 4.000 ανθρώπους. Περίπου τα μισά από τα άτομα με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια έχουν ένα μέλος της οικογένειας που πάσχει επίσης.

 

Συμπτώματα - Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια ξεκινά συνήθως από την παιδική ηλικία. Όμως ο ακριβής χρόνος που θα εκδηλωθεί η πάθηση, όπως και το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα περισσότερα άτομα με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια χάνουν μεγάλο μέρος της όρασης τους από την αρχή της ενηλικίωσης. Στη συνέχεια, μέχρι την ηλικία των 40, είναι συχνά νομικά τυφλοί.

Ο αμφιβληστροειδής έχει δύο τύπους φωτοϋποδοχέων (κύτταρα που συλλέγουν φως): τα ραβδία και τα κωνία. Τα ραβδία βρίσκονται κυρίως στη περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς και βοηθούν να βλέπουμε σε συνθήκες με αμυδρό φως καθώς και στην περιφέρεια του οπτικού μας πεδίου. Επειδή τα ραβδία συνήθως επηρεάζονται πρώτα, το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσει ο ασθενής είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστεί η όραση του σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (π.χ. κατά την οδήγηση τη νύχτα, κατά την είσοδο σε μια αίθουσα κινηματογράφου κλπ.). Η περιφερειακή όραση μπορεί να αρχίσει να επηρεάζεται (και τελικά να χάνεται σταδιακά) ταυτόχρονα ή αμέσως μετά τη μείωση της νυχτερινής όρασης. Σε αυτό το στάδιο είναι συνηθισμένο ο ασθενής να βλέπει μόνο κεντρικά, σαν να βλέπει μέσα από ένα σωλήνα (tunnel vision).

Όταν θα προχωρήσει η πάθηση μπορεί να επηρεαστούν και τα κωνία. Αυτό συνήθως κάνει πιο δύσκολη την εργασία και τις δραστηριότητες που απαιτούν λεπτομέρεια ενώ μπορεί να υπάρξει και μείωση της χρωματικής αντίληψης. Είναι σπάνιο, αλλά μερικές φορές τα κωνία επηρεάζονται πρώτα, πριν από τα ραβδία.

Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί φωτοφοβία, δηλαδή να ενοχλούν τα έντονα φώτα. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να βλέπει λάμψεις φωτός που είτε λαμπυρίζουν είτε αναβοσβήνουν (φωτοψία).

 

Συνοπτικά τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνουν:

 

Αιτίες - Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 60 διαφορετικά γονίδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τους διαφορετικούς τύπους της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Οι γονείς μπορούν να μεταδώσουν τα προβληματικά γονίδια στα παιδιά τους με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

 

Διάγνωση - Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η διάγνωση της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας γίνεται μετά από μία ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση. Στη διάρκεια της ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ειδικά κολλύρια ώστε να διασταλούν οι κόρες των ματιών (μυδρίαση) και να μπορεί να εξετάσει καλύτερα τον αμφιβληστροειδή. Αυτή η διαστολή μπορεί να θολώσει της όραση του ασθενούς για κάποιες ώρες. Επιπλέον μπορεί να προχωρήσει και σε κάποιες άλλες, πιο εξειδικευμένες, εξετάσεις όπως:

 

Εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας διαγνωστεί με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να επισκεφθούν τον οφθαλμίατρο για έλεγχο.

 

Θεραπεία - Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, αλλά γίνονται έρευνες παγκοσμίως για να βρεθούν λύσεις. Μερικές επιλογές μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια όρασης ή ακόμη και να αποκαταστήσουν κάποιο ποσοστό όρασης:

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία επενδύουμε στη νέα τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια. Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση.

Στο Κέντρο μας υπάρχει ειδικό τμήμα βυθού που με την τεχνολογία αιχμής που διατίθεται  μπορεί να διαγνώσει και να παρακολουθήσει σοβαρές Αμφιβληστροειδοπάθειες όπως η Μελαχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια. Όλες οι σύγχρονοι μέθοδοι χαρτογράφησης και διάγνωσης είναι διαθέσιμες στην Εμμετρωπία ώστε να γίνεται αναλυτική και ενδελεχής έρευνα της κατάστασης του ασθενούς.