ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (Μ.Α.), είναι γνωστή διεθνώς σαν RETINITIS PIGMENTOSA.

Είναι η κύρια εκπρόσωπος των εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού που είναι κληρονομικές.

Εμφανίζει ποικιλομορφία στις κλινικές εκδηλώσεις. Η πάθηση προκαλεί εκφύλιση και σε τελική φάση καταστροφή των φωτοϋποδοχέων του ματιού (των ραβδίων και των κωνίων). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια της όρασης.

Συμπτώματα

Αρχικά η Μ.Α. χαρακτηρίζεται από νυκταλωπία ήδη από την νεαρή ηλικία. Η νυκταλωπία προκαλεί δυσκολία στην όραση όταν βραδιάζει ή όταν είμαστε σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό. Η δυσκολία είναι πιο έντονη όταν από άπλετο φως μπούμε σε σκοτεινό χώρο π.χ. κινηματογράφο, θέατρο, μπαρ κ.λ.π.

Αυτό συμβαίνει γιατί στις περισσότερες μορφές της Μ.Α. καταστρέφονται πρώτα οι φωτοϋποδοχεiς που είναι υπεύθυνοι για την όραση στο σκοτάδι και στο ημίφως και καλούνται ραβδία.

Επειδή τα ραβδία βρίσκονται κυρίως στη περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς, βλάπτεται αρχικά η περιφερική όραση με αποτέλεσμα την στένωση των οπτικών πεδίων. Οι ασθενείς περιγράφουν αυτή την όραση σαν να βλέπουν μέσα από σωλήνα (σωληνοειδής όραση ή tunnelvision).

Σε άλλες μορφές της νόσου πρώτα καταστρέφεται η κεντρική όραση (δυστροφία κωνίων). Χαρακτηριστικά, η κατάσταση δεν διορθώνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Θεραπεία

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την Μ.Α. Εντούτοις, σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές έρευνες για την αποκάλυψη της αιτίας, την εξέλιξη και την θεραπεία της.

Μια νέα ελπιδοφόρα μέθοδος έρχεται να δώσει νέα όπλα στη προσπάθεια για αποκατάσταση της όρασης στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από παθήσεις που καταστρέφουν τους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς.

Ασθενείς με παθήσεις όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, δυστροφία των κωνίων και ραβδίων, η νόσος Best, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) και πιθανώς και άλλες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, πιθανόν να μπορούν να αποκτήσουν μια μορφή όρασης με την βοήθεια ενός μικροτσίπ που θα τοποθετείται στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού.