Ποιές τροφές συμβάλλουν στην υγεία των ματιών

Η ομάδα του Κυρίου Ιωάννη Μ. Ασλανίδη καθηγητή οφθαλμολογίας και διευθυντή του οφθαλμολογικού και διαθλαστικού κέντρου Emmetropia σας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα μάτια σας μέσα από την διατροφή.

Υπάρχουν περισσότερες τροφές εκτός από τα καρότα που μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας για να προστατεύσετε την όραση σας. Μάθετε ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία των ματιών σας και  προστατεύστε τα  σας από ασθένειες που απειλούν την όραση σας. 

Φάτε μάτια ψάρια...

Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν να προστατεύσετε τα μάτια σας από την ξηροφθαλμία, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), ακόμη και τον καταρράκτη.

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας και στο πιάτο σας.

Το σπανάκι και το λάχανο είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Προστατεύουν τα μάτια σας από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και την ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ). Αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια από δυο ουσίες, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία των ματιών σας. 

Η βιταμίνη C: Ο ρόλος της είναι αμιγώς αντιοξειδωτικός. Βρίσκεται σε γκρέιπφρουτ, μούρα, δαμάσκηνα, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών κ.α. Αυτά τα τρόφιμα είναι μεγάλες πηγές βιταμίνης C. Τροφές όπως η παπάγια, το κατσαρό λάχανο, και οι κόκκινες  πιπεριές είναι εξίσου ή περισσότερο πλούσιες σε βιταμίνη C.   

http://www.aao.org/eye-health/news/four-fantastic-foods

Η υγιεινή διατροφή είναι καλή για τη σωματική μας υγεία - ειδικά για τα μάτια μας. 

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ποιές τροφές συμβάλλουν στην υγεία των ματιών 001