Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πρόβλημα. Εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, smartphone ή tablet είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίζετε ψηφιακή κόπωση των ματιών. 

Αυτή η πάθηση έχει συμπτώματα όπως ξηρά, ερεθισμένα μάτια, θολή όραση, κουρασμένα μάτια, πόνους σε αυχένα και πλάτη και πονοκεφάλους, από την πολύωρη παρακολούθηση μιας ψηφιακής οθόνης.

Σύμφωνα με έρευνα το 70 τοις εκατό των Αμερικανών που κάνουν χρήση Η/Υ σε καθημερινή βάση πάσχουν από ψηφιακή κόπωση των ματιών. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη της ψηφιακής κόπωσης των ματιών ούτως ώστε να προστατεύσετε τα μάτια και την όραση σας. Η ομάδα του Κυρίου Ιωάννη Μ. Ασλανίδη καθηγητή οφθαλμολογίας και διευθυντή του οφθαλμολογικού και διαθλαστικού κέντρου Emmetropia σας δίνει 3 απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τη ψηφιακή κόπωση.

Απλά...για μια καλύτερη όραση! 

1. Μη ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε: Blink, blink, blink. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ απλό , αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές έχουμε την τάση να ανοιγοκλείνουμε  τα μάτια μας πολύ λιγότερο, αυτό βοηθά στην ξηρότητα και στην καταπόνηση των οφθαλμών. Με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων τα δάκρυα δρουν σαν λιπαντικό στην οφθαλμική επιφάνεια και βοηθούν στην ενυδάτωση  του κερατοειδή και του επιπεφυκότα. Επίσης παρέχουν οξυγόνο, γλυκόζη και άλλα χημικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του οφθαλμού. 

Extra tip: Γράψτε σε ένα sticky note 'blink' και κολλήστε το στην άκρη της οθόνης του υπολογιστή έτσι ώστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας αυτομάτως. 

2. Χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα επίπεδα φωτισμού: Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες του CVS είναι ο κακός φωτισμός και το έντονο φως στις οθόνες των υπολογιστών, smartphone και tablet. Αν τα φώτα στο γραφείο ή στο σπίτι σας είναι πολύ φωτεινά τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε την οθόνη του υπολογιστή σας με έναν τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει τα φώτα. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα του υπολογιστή και του smartphone σας έτσι ώστε να μην είναι πολύ έντονο το φως. Επίσης, το φώς που μπαίνει από τα παράθυρα μπορεί να συμβάλει, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, οπότε καλό θα ήταν να κρατήσετε τις κουρτίνες ή τα στόρια κλειστά (εάν είναι απαραίτητο).

3. Κοιτάξτε μακριά από τον υπολογιστή σας κατά καιρούς: Υπάρχει μια τεχνική που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών που ονομάζεται ο κανόνας 20/20/20 (20 πόδια= 5 μετρά). Είναι μία αρκετά εύκολη τεχνική που θα μπορούσατε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας. Απλά πρέπει να κοιτάζετε μακριά από τον υπολογιστή σας κάθε 20 λεπτά σε ένα αντικείμενο που είναι τουλάχιστον 5 μέτρα μακριά από τον υπολογιστή σας για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο. Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά τη νύχτα και να πίνετε πολύ νερό. 

Λαμβάνοντας αυτά τα αναγκαία μέτρα θα αποφευχθεί η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Δεν είναι μόνο καλό για την υγεία των ματιών σας, αλλά βοηθά και την παραγωγικότητά σας στο χώρο εργασίας, οπότε γιατί να μην δώσετε μια δοκιμή; 

Αν τα μάτια σας εξακολουθούν να είναι κόκκινα και κουρασμένα, τότε συνιστάται να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας για μια εξέταση ρουτίνας.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών 001