Τέλεια όραση με τη νέα τεχνική ASLA

Το 8ης  γενιάς λέιζερ SCHWIND AMARIS 750S, με την πρωτοποριακή του τεχνολογία άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο της Οφθαλμολογίας και των τεχνικών διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών του κερατοειδούς, όπως είναι ημυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Η νέα αυτή γενιά λέιζερ είναι αρτιότερη τεχνολογικά από όλες τις προϋπάρχουσες καθώς είναι ικανή να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, ταχύτητα, ασφάλεια και άνεση. Με τον τρόπο αυτόν, είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στις επεμβάσεις που αφορούν τον τομέα της Οφθαλμολογικής Διαθλαστικής Χειρουργικής.
Η υπεροχή του SCHWIND AMARIS 750S στη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών τεχνολογικών πλεονεκτημάτων, όπως:

α) της υψηλής ταχύτητας, η οποία αγγίζει τους 750 παλμούς φωτός και διορθώνει 1 βαθμό μυωπίας σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο, καθιστώντας το ακόμα και τρεις φορές ταχύτερο από τα άλλα αντίστοιχα λέιζερ,

β) της τέλειας ακρίβειας, καθώς διαθέτει τον παγκοσμίως ταχύτερο οφθαλμικό ιχνηλάτη (eye tracker) των 1050 Hz, ο οποίος ελέγχει τις κινήσεις του ματιού σε 6 διαστάσεις, καθώς και

γ) της απόλυτης ασφάλειας, που επιτυγχάνεται με την αυτόματη ρύθμιση δύο επιπέδων ενέργειας για τη γρήγορη και ομαλή αφαίρεση ιστού με το ελάχιστο δυνατό ενεργειακό και θερμικό φορτίο στον κερατοειδή.


ASLA (All Surface Laser Ablation): Η πιο σύγχρονη μέθοδος

Η περαιτέρω βελτίωση του αλγορίθμου του Schwind Amaris 750S για τις επιφανειακές επεμβατικές πράξεις οδήγησε στη μοναδική διαθλαστική επέμβαση ASLA (All Surface Laser Ablation), κατά την οποία ακόμα και το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με λέιζερ.


Η τεχνική αυτή είναι απολύτως Nο Touch  One step (χωρίς επαφή ή χωρίς άγγιγμα). Αυτό σημαίνει ότι κανένα εργαλείο ή ανθρώπινο χέρι δεν ακουμπά το μάτι και η διαδικασία αφαιρεσης τοσο του επθηλιου οσο και του στρωματος του κερατοειδους γίνεται στον ιδιο χρονο (Οne Step) και όχι σε δυο διαφοερετικα σταδια, όπως έκαναν και κάνουν μέχρι σήμερα οι άλλες πλατφόρμες λέιζερ.
H συνολική χρονική διάρκεια της όλης επέμβασης είναι περίπου 2-3 φορές ταχύτερη από τον μέσο όρο και διαρκεί, για 5 βαθμούς μυωπίας, περίπου 35 δευτερόλεπτα.


H τεχνική αυτή εφαρμοσθηκε για πρωτη φορα το 2009, αλλα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως το 2011 (Refractive Surgery at the Cutting Edge Advanced Surface Laser Ablation: A True No-Touch Technique, Cataract & Refractive Surgery, June 211) από τους υπογράφοντες επιστήμονες Δρ Ιωάννη Μ. Ασλανίδη από την Κρήτη και Δρ Αντώνη Ι. Ιωαννίδη από τη Λεμεσό της Κύπρου (Comparison of single-step reverse transepithelial all-surface laser ablation (ASLA) to alcohol-assisted photorefractive keratectomy, Clinical Ophthalmology, June 2012).


Το πλεονέκτημα αυτής της πρωτοποριακής τεχνικής είναι η ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης όπως και η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων δυσφορίας ή και πόνου που υπήρχαν μετά από την κλασσική επέμβαση του PRK.


Είναι γνωστό πως οι διαθλαστικές επεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν σε όλους. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και η διόρθωσή τους να είναι σταθερή για ένα τουλάχιστον χρόνο. Πρέπει επίσης να μην υπάρχουν χρόνιες παθήσεις στον κερατοειδή ή τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού όπως και κάποια άλλη οφθαλμολογική ασθένεια ή φλεγμονή.

Η μέθοδος ASLA (Advanced Surface Laser Ablation) περιορίζει τις περιπτώσεις που κάποτε η διαθλαστική χειρουργική ήταν δυνητικά επικίνδυνη και επομένως απαγορευτική (όπως περιπτώσεις με λεπτό κερατοειδή αλλά και άλλες παθήσεις όπως στον κερατόκωνο για τον οποίο θα επανέλθουμε σύντομα) και επομένως αυξάνει τη θεραπευτική γκάμα του σύγχρονου διαθλαστικού χειρουργού.
Πριν υποβληθεί κάποιος ασθενής σε διαθλαστική χειρουργική προηγείται μία εκτεταμένη και ενδελεχής μελέτη -βασισμένη σε αυστηρά διεθνή κριτήρια- της ανατομίας και της λειτουργικότητας των ματιών (προεγχειρητικός έλεγχος), ο οποία καθορίζει εάν η επέμβαση είναι εφικτή αλλά και τη μέθοδο η οποία τελικά θα εφαρμοσθεί. Η εξαιρετικη και μόνιμα εξελισόμενη τεχνολογία των λέιζερ αλλά και η ανθρώπινη εμπειρία τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ελαχιστοποιήσει τις οποιεσδήποτε επιπλοκές με εξαιρετική ακρίβεια και αξιόπιστiα. Αυτό έχει σαν τελικό αποτέλεσμα οι διαθλαστικές επεμβάσεις να είναι πλέον αναμφισβήτητα μία εξαιρετική εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας, στην κατάκτηση της εμμετρωπίας, δηλαδή την χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής, αρμονική, υψηλής ποιότητας όραση, έναν τελικά απόλυτα εφικτό και ασφαλή στόχο σήμερα.

Πηγή: health.in.gr

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Τέλεια όραση με τη νέα τεχνική ASLA 001