Επανάσταση από τα LASER νέας γενιάς


Επανάσταση στην Οφθαλμολογία, φέρνει η τελευταία γενιά των Laser, καθώς τα μηχανήματα, διαθέτουν για πρώτη φορά εγκέφαλο, ο οποίος είναι πολύ πιο γρήγορος από την κίνηση του ματιού, με αποτέλεσμα η στόχευση του κερατοειδούς να γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια.

Με τον τρόπο αυτό, μπορούν πλέον να μηδενιστούν μυωπίες έως και 10 βαθμών καθώς και υπερμετρωπίες και αστιγματισμοί έως και 6 βαθμών.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις ατόμων με πρεσβυωπία, μπορούν σήμερα να δοθούν πολύ πιο αποτελεσματικές λύσεις απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Αυτό τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο οφθαλμίατρος κ. Ιωάννης Ασλανίδης, με αφορμή την εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου μηχανήματος Laser έβδομης γενιάς στη χώρα μας, στο Οφθαλμολογικό Κέντρο «Εμμετρωπία», στο Ηράκλειο . Ο κ. Ασλανίδης είναι επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου, το οποίο αποτελεί ένα από τα έξι κέντρα διεθνώς που επιλέχθηκαν για τη διενέργεια κλινικών μελετών και εποπτεία της νέας τεχνολογίας των Laser. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ασλανίδης, μέχρι σήμερα ο εγκέφαλος των λέιζερ προσπαθούσε να κατευθύνει τη «βολή» στο θεωρητικά ιδανικό σημείο του κερατοειδούς, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Αντίπαλος» στην προσπάθεια αυτή ήταν οι κινήσεις του ματιού, οι οποίες ήταν πιο γρήγορες από τον ιχνηλάτη του μηχανήματος, με αποτέλεσμα κάποιες βολές να μην έβρισκαν στόχο.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε βολή με λέιζερ προκαλεί θερμική ενέργεια στο σημείο που πέφτει, τόνισε ο κ. Ασλανίδης, τότε εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε ο κίνδυνος να τραυματιστεί ο κερατοειδής χιτώνας. 

Με τη νέα τεχνολογία, ο κίνδυνος αυτός ανήκει οριστικά στο παρελθόν, καθώς όσο γρήγορα και αν κινείται το μάτι, ο εγκέφαλος (ιχνηλάτης) του μηχανήματος είναι πολύ πιο γρήγορος, με αποτέλεσμα πάντοτε η θερμική βολή να κατευθύνεται στο ενδεδειγμένο σημείο. Έτσι, οι επεμβάσεις με το νέο λέιζερ διαρκούν περίπου 10 λεπτά για το κάθε μάτι, και μετά από δύο ημέρες το άτομο μπορεί να επανέλθει κανονικά στις δραστηριότητές του, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς ακόμη και σε ότι αφορά τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επιπλέον, οι δέσμες φωτός του νέου λέιζερ είναι πιο συμπαγείς και πιο λεπτές από αυτές των μηχανημάτων προηγούμενης γενιάς, με αποτέλεσμα η σμίλευση του κερατοειδούς να γίνεται καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Παράλληλα, η χρήση της νέας γενιάς μηχανημάτων λέιζερ σε συνδυασμό με ένα λογισμικό πρόγραμμα corneal wavefront (μέτωπο κύματος κερατοειδούς) μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε επανεγχειρήσεις, για την αποκατάσταση βλαβών από παλαιότερα τραύματα. 

Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2000 επεμβάσεις στον κόσμο και 200 επεμβάσεις στην Ελλάδα διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας στο Κέντρο «Εμμετρωπία» με άριστα αποτελέσματα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά, παρουσίασε ο κ. Ασλανίδης στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Πηγή: Πατρίς

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Επανάσταση από τα LASER νέας γενιάς 001