Δελτίο Τύπου Schwind Amaris

Επανάσταση στην οφθαλμολογία φέρνει η τελευταία γενιά των Laser! Η έβδομη και πιο σύγχρονη γενιά οφθαλμολογικών Laser, με το όνομα SCHWIND AMARIS, καταρρίπτει κάθε προηγούμενο σε ακρίβεια και ταχύτητα, καθιστώντας τις διορθωτικές επεμβάσεις ακόμη πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σύγχρονα μηχανήματα διαθέτουν για πρώτη φορά ιχνηλάτη (εγκέφαλο), ο οποίος είναι πολύ πιο γρήγορος από την κίνηση του ματιού, με αποτέλεσμα η στόχευση του κερατοειδούς να γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια!
 
Με τον τρόπο αυτόν, μπορούν πλέον να μηδενιστούν μυωπίες έως και 10 βαθμών, καθώς και υπερμετρωπίες και αστιγματισμοί έως και 6 βαθμών. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις ατόμων με πρεσβυωπία σήμερα μπορούν να δοθούν πολύ πιο αποτελεσματικές λύσεις απ' ότι στο πρόσφατο παρελθόν.
 
Αυτό τόνισε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο οφθαλμίατρος κ. Ιωάννης Ασλανίδης, με αφορμή την εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου μηχανήματος Laser έβδομης γενιάς στη χώρα μας, στο Οφθαλμολογικό Κέντρο «Εμμετρωπία», στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο κ. Ασλανίδης είναι επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου, το οποίο αποτελεί ένα από τα έξι κέντρα διεθνώς που επιλέχθηκαν για τη διενέργεια κλινικών μελετών και εποπτεία της νέας τεχνολογίας των Laser.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Ασλανίδης, μέχρι σήμερα ο εγκέφαλος των λέιζερ προσπαθούσε να κατευθύνει τη «βολή» στο θεωρητικά ιδανικό σημείο του κερατοειδούς, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Αντίπαλος» στην προσπάθεια αυτή ήταν οι κινήσεις του ματιού, οι οποίες ήταν πιο γρήγορες από τον ιχνηλάτη του μηχανήματος, με αποτέλεσμα κάποιες βολές να μην έβρισκαν στόχο.
 
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε βολή με λέιζερ προκαλεί θερμική ενέργεια στο σημείο που πέφτει, τόνισε ο κ. Ασλανίδης, τότε εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε ο κίνδυνος να τραυματιστεί ο κερατοειδής χιτώνας. 
 
Με τη νέα τεχνολογία, ο κίνδυνος αυτός ανήκει οριστικά στο παρελθόν, καθώς όσο γρήγορα και αν κινείται το μάτι, ο εγκέφαλος (ιχνηλάτης) του μηχανήματος είναι πολύ πιο γρήγορος, με αποτέλεσμα πάντοτε η θερμική βολή να κατευθύνεται στο ενδεδειγμένο σημείο. Έτσι, οι επεμβάσεις με το νέο λέιζερ διαρκούν περίπου 10 λεπτά για το κάθε μάτι, και μετά από δύο ημέρες το άτομο μπορεί να επανέλθει κανονικά στις δραστηριότητές του, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς ακόμη και σε ότι αφορά τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
 
Επιπλέον, οι δέσμες φωτός του νέου λέιζερ είναι πιο συμπαγείς και πιο λεπτές από αυτές των μηχανημάτων προηγούμενης γενιάς, με αποτέλεσμα η σμίλευση του κερατοειδούς να γίνεται καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Παράλληλα, η χρήση της νέας γενιάς μηχανημάτων λέιζερ σε συνδυασμό με ένα λογισμικό πρόγραμμα corneal wavefront (μέτωπο κύματος κερατοειδούς) μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε επανεγχειρήσεις, για την αποκατάσταση βλαβών από παλαιότερα τραύματα. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2000 επεμβάσεις στον κόσμο και 200 επεμβάσεις στην Ελλάδα διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας στο Κέντρο «Εμμετρωπία» με άριστα αποτελέσματα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά, παρουσίασε ο κ. Ασλανίδης στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Διαθλαστικές Ανωμαλίες 
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ανωμαλίες του ματιού είναι: 
 
Μυωπία
Η μυωπία, είναι μια ανωμαλία κατά την οποία ο άνθρωπος μπορεί να δει τα κοντινά αντικείμενα πιο καθαρά απ' ότι τα μακρινά. Η μυωπία συνήθως είναι το αποτέλεσμα ενός ματιού που είναι μεγαλύτερο από το κανονικό. Στο μυωπικό μάτι, οι ακτίνες φωτός που εκπέμπονται από μακρινά αντικείμενα, εστιάζονται προτού φτάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το αποτέλεσμα είναι η θολή όραση. Η τάση για μυωπία μπορεί συχνά να είναι κληρονομική. Επίσης η εργασία μπορεί να επηρεάσει την πρόοδό της. Ανιχνεύεται κυρίως στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και σταθεροποιείται συνήθως γύρω στα 20 χρόνια.
 
Υπερμετρωπία
Η υπερμετρωπία, είναι μια ανωμαλία κατά την οποία ο άνθρωπος μπορεί να δει μακρινά αντικείμενα καλύτερα απ' ότι τα κοντινά. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται συνήθως όταν το μάτι είναι μικρότερο από το κανονικό. Όταν ένα μάτι είναι μικρό, οι ακτίνες φωτός που εκπέμπονται από τα κοντινά αντικείμενα δεν εστιάζουν τέλεια πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά πίσω από αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι η θολή όραση. Η υπερμετρωπία μπορεί να είναι κληρονομική πάθηση. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά τείνουν να είναι ελαφρώς υπερμετρωπικά. Όσο το μάτι μεγαλώνει και γίνεται μακρύτερο, η υπερμετρωπία μειώνεται. Η πρεσβυωπία, μια πάθηση με τα ίδια συμπτώματα, έχει μια τελείως διαφορετική αιτία που σχετίζεται με τη γήρανση του ανθρωπίνου ματιού.
 
Αστιγματισμός 
Ο αστιγματισμός, είναι μια ανωμαλία κατά την οποία τόσο τα μακρινά όσο και τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται θολά. Οφείλεται σε ανώμαλη κυρτότητα του κερατοειδούς ή του φακού. Αυτή η ανώμαλη κυρτότητα, αποτρέπει στις ακτίνες του φωτός να εστιάσουν σε ένα μόνο σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, με αποτέλεσμα η όραση να είναι θολή. Έτσι, για παράδειγμα, το είδωλο που σχηματίζεται από μια σφαίρα να μην είναι πραγματικό, αλλά μια παραμορφωμένη σφαίρα (κάτι σαν πεπόνι). Συνήθως ο αστιγματισμός εμφανίζεται σε συνδυασμό με τη μυωπία και την υπερμετρωπία.
 
Πρεσβυωπία
Μετά τα 40 χρόνια τους, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να διαβάσουν ή να δουν καθαρά σε μικρή απόσταση. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή και ως πρεσβυωπία και είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Η πάθηση αυτή αναπτύσσεται όσο ο φακός του ματιού γίνεται λιγότερο εύκαμπτος και χάνει τη δυνατότητά του να εστιάζει στα κοντινά αντικείμενα. Η πρεσβυωπία δεν πρέπει να μπερδεύεται με την υπερμετρωπία, η οποία σχετίζεται με το μέγεθος του ματιού, καθώς είναι ένα γνώρισμα που εμφανίζεται στον άνθρωπο από τη γέννησή του.
 
Εμμετρωπία
Η εμμετρωπία είναι η ιδανική κατάσταση του ματιού στο οποίο δεν εμφανίζεται κανένα διαθλαστικό λάθος. Η εμμετρωπία προκύπτει όταν η κυρτότητα του κερατοειδούς, η μορφή των φακών και οι αποστάσεις τους από τον αμφιβληστροειδή είναι σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Ο κερατοειδής και οι φακοί εστιάζουν τις ακτίνες φωτός που εκπέμπονται από ένα αντικείμενο τέλεια πάνω στον αμφιβληστροειδή, δημιουργώντας τη σωστή εικόνα.

Δελτίο Τύπου Schwind Amaris 001