Κανάλι YouTube : Έχετε αχρωματοψία;

Υπάρχει περίπτωση να έχετε αχρωματοψία;

Υπάρχουν διάφορα είδη test για να διαγνώσουμε την αχρωματοψία και τη δυσχρωματοψία. Σε αυτό το βίντεο μιλάμε για το πιο δημοφιλές, το οποίο είναι το Ishihara test που χρησιμοποιείται στις περισσότερες οφθαλμολογικές κλινικές. Το Ishihara test δεν είναι απλά ένα test για να δούμε ποιος έχει αχρωματοψία ή δυσχρωματοψία. Μπορεί να μας δείξει και το είδος της δυσχρωματοψίας που μπορεί να έχει ο ασθενής, δηλαδή σε ποια ακριβώς χρώματα έχει μειωμένη αντίληψη. 

Το Ishihara test, έχει 24 εικόνες και όπως θα δείτε οι εικόνες έχουν μικρούς χρωματιστούς κύκλους που σχηματίζουν, αριθμούς και γραμμές. Έτσι μπορούμε να ξεχωρίσουμε σε ποια χρώματα έχει κανονική, χαμηλή ή καθόλου χρωματική αντίληψη ο ασθενής μας.

Αρχικά θα πρέπει να μιλήσουμε για κάποιους όρους που χρησιμοποιούνται στα τεστ αντίληψης των χρωμάτων. Πρώτα από όλα ο όρος αχρωματοψία και ο όρος δυσχρωματοψία δεν είναι οι ίδιοι. Αχρωματοψία είναι μια σπάνια κληρονομική πάθηση στην οποία υπάρχει πλήρης αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων. Μπορεί να είναι σε ένα χρώμα, π.χ. κόκκινο ή σε όλα τα χρώματα δηλαδή στο κόκκινο, το πράσινο και το μπλε.

Στην περίπτωση της μερικής αχρωματοψίας που ονομάζεται δυσχρωματοψία, επηρεάζεται μερικώς μόνο η αντίληψη των χρωμάτων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις συγγενούς δυσχρωματοψίας εντοπίζονται στο κόκκινο-πράσινο χρώμα. Όταν η αδυναμία της χρωματικής αντίληψης του κόκκινου είναι πλήρης τότε μιλάμε για τη λεγόμενη πρωτανοπία. Εάν η αδυναμία αυτή είναι μερική πρόκειται για πρωτανωμαλία. Αντίστοιχα, όταν υπάρχει πλήρης αδυναμία στην αντίληψη του πράσινου χρώματος, αντιμετωπίζουμε αυτό που ονομάζουμε δευτερανοπία, ενώ όταν αυτή η αδυναμία είναι μερική μιλάμε για δευτερανωμαλία.

Η τρίτη και πιο σπάνια μορφή είναι η τριτανοπία, η οποία όταν είναι μερική, ακόμα πιο σπάνια, ονομάζεται τριτανωμαλία. Τα άτομα αυτά έχουν μειωμένη ευαισθησία στο μπλε χρώμα και αυτό το τεστ δεν είναι κατάλληλο για εκείνους.

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο μας στο YouTube

Για να βρείτε το κανάλι μας: «Ένας καθηγητής οφθαλμολογίας εξηγεί», πατήστε εδώ.

Και για να γίνετε συνδρομητής ώστε να ενημερώνεστε τακτικά για νέες αναρτήσεις πατήστε εδώ.

 

Κανάλι YouTube : Έχετε αχρωματοψία; 001