Κανάλι YouTube :Είναι επικίνδυνα τα μυγάκια;

Βλέπεις «μυγάκια», κηλίδες, σκιές ή ιστούς αράχνης; Μήπως κινδυνεύεις να πάθεις αποκολληση αμφιβληστροειδους; Σε αυτό το βίντεο, ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας Γιάννης Ασλανίδης μιλά για τα 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για αυτή την εξαιρετικά συχνή κατάσταση των ματιών. Είναι επικίνδυνα τα μυγάκια; Και πόσο;

Μέσα στο μάτι υπάρχει ένα ζελέ που είναι διάφανο σαν το γυαλί και ονομάζεται «ΥΑΛΟΕΙΔΕΣ». Το ζελέ αυτό όπως βλέπετε καταλαμβάνει περίπου το 90% του ματιού, διατηρεί το σχήμα του, και δρα σαν μαξιλαράκι προστατεύοντάς το από τραυματισμούς.

Το ζελέ κρατάει τη φόρμα του, γιατί έχει μέσα πολλά μικροσκοπικά κομματάκια κολλαγόνου τα οποία όμως δεν τα βλέπουμε και κάνουν το ζελέ πιο συμπαγές. Καθώς μεγαλώνουμε όμως, το ζελέ γίνεται πιο νερουλό και κάποια κομματάκια από το κολλαγόνο ενώνονται μεταξύ τους φτιάχνοντας μεγαλύτερα κομμάτια. Θα λέγαμε ότι όπως ένα γυαλί ραγίζει, έτσι και στο υαλοειδές δημιουργούνται ραγίσματα σε τυχαία σημεία. Αυτά τα ραγίσματα λοιπόν έχουν διαφορετικά σχήματα και μπορούν να μοιάζουν, από μικρά «μυγάκια», γραμμές, μέχρι κηλίδες, ή ακόμη και σαν ιστός αράχνης.

Όταν λοιπόν μπαίνει φως μέσα στο μάτι, τα φωτίζει και αυτό που εμείς βλέπουμε είναι η σκιά τους. Αυτό μας δίνει την εντύπωση ότι αιωρούνται μέσα στο μάτι μας, και επειδή είναι σε σταθερό σημείο, κινούνται με το βλέμμα μας και δεν μπορούμε να τα «πιάσουμε». 

Αν είστε πάνω από 60 ετών, η πιθανότητα να βλέπετε μυγάκια είναι 25%, ενώ στα 80, αυξάνεται σε 65%.

Όμως αν έχετε κάποιες παθήσεις των ματιών, όπως μεγάλου βαθμού μυωπία, τότε έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να βλέπετε μυγάκια σε νεαρότερη ηλικία και αυτό οφείλεται στο ότι το μάτι σε αυτή την περίπτωση είναι κατασκευαστικά πιο «μακρύ» και αυτό διαλύει το ζελέ νωρίτερα. Παρότι υπάρχουν τα μυγάκια, ο εγκέφαλός μας μαθαίνει να τα αγνοεί, σε μεγάλο βαθμό, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Και πραγματικά μπορεί να μην τα παρατηρούμε, παρά μόνο όταν πηγαίνουμε έξω και κοιτάζουμε το γαλάζιο ουρανό ή αν κοιτάξουμε κόντρα σε έναν οποιοδήποτε λευκό φόντο, όπως μία οθόνη ή ένα κενό τοίχο.

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο μας στο YouTube

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μυγάκια πατήστε εδώ.

Για να βρείτε το κανάλι μας: «Ένας καθηγητής οφθαλμολογίας εξηγεί», πατήστε εδώ.

Και για να γίνετε συνδρομητής ώστε να ενημερώνεστε τακτικά για νέες αναρτήσεις πατήστε εδώ.

Κανάλι YouTube :Είναι επικίνδυνα τα μυγάκια; 001