Κανάλι YouTube :Επέμβαση καταρράκτη:έχει επιτυχία;

Τι είναι η εγχείρηση καταρράκτη; Πότε και σε ποιους πρέπει να γίνεται; Πώς γίνεται; Μπορούμε να την κάνουμε αν έχουμε μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό; Σε αυτό το βίντεο, ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας Γιάννης Ασλανίδης μιλά για τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την εγχείρηση καταρράκτη.

Η απόφαση του ασθενούς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι μια ατομική επιλογή και έχει να κάνει με το πόσο η όρασή του δεν είναι αυτό που θα ήθελε ή που χρειάζεται να έχει.

Παλιά οι οφθαλμίατροι, θεωρούσαν πως πρέπει να περιμένει ο ασθενής να «ωριμάσει» ο καταρράκτης. Έτσι, τον άφηναν για πολύ καιρό μέχρι να θολώσει πολύ και μετά τον έβγαζαν. Όμως, οι νεώτερες μελέτες δείχνουν ότι ό φακός σκληραίνει πολύ και το χειρουργείο γίνεται τεχνικά πιο δύσκολο οπότε και η πιθανότητα επιπλοκών αυξάνεται. Τώρα συνιστούμε την εγχείρηση όσο πιο σύντομα γίνεται και όλο και πιο νέοι ασθενείς έρχονται για εγχείρηση, καθώς έτσι υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία και ασφάλεια.

Για να πετύχει επίσης μια εγχείρηση καταρράκτη, πρέπει ο οφθαλμίατρος να έχει βεβαιωθεί ότι και τα υπόλοιπα μέρη του ματιού λειτουργούν σωστά.

Αν παραδείγματος χάριν, ο ασθενής με καταρράκτη έχει σοβαρό πρόβλημα και στο πίσω μέρος του ματιού, π.χ. στην ωχρά κηλίδα και τον αμφιβληστροειδή, τότε μπορούμε να διορθώσουμε τον καταρράκτη αφαιρώντας το θολό φακό, αλλά η όραση δεν θα βελτιωθεί σημαντικά. Ναι μεν το φως θα περνάει καλύτερα μέσα από τον καινούριο φακό, αλλά θα εμποδίζεται η μετάδοσή του στον εγκέφαλο μέσω του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου, οπότε η διόρθωση του καταρράκτη και μόνο, θα είναι «δώρον-άδωρο».

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο μας στο YouTube

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση του καταρράκτη καθώς και για την επέμβαση καταρράκτη πατήστε εδώ και εδώ αντίστοιχα.

Για να βρείτε το κανάλι μας: «Ένας καθηγητής οφθαλμολογίας εξηγεί», πατήστε εδώ.

Και για να γίνετε συνδρομητής ώστε να ενημερώνεστε τακτικά για νέες αναρτήσεις πατήστε εδώ.

Κανάλι YouTube : Επέμβαση καταρράκτη: έχει επιτυχία; 001