Κανάλι YouTube : Τι είναι το γλαύκωμα

Τι είναι το γλαύκωμα; Πως καταστρέφει το οπτικό νεύρο και οδηγεί στην τύφλωση. Πως μπορούμε να το προλάβουμε, κάθε πότε πρέπει να κάνουμε έλεγχο στα μάτια.

Σε αυτό το βίντεο, ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας Γιάννης Ασλανίδης εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γλαύκωμα και δίνει πολύτιμες συμβουλές για να προλάβετε αυτή την ύπουλη ασθένεια.

Μέσα στο μάτι και περιμετρικά του φακού, υπάρχει η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού, με ένα κενό (μια τρύπα) στη μέση που ονομάζεται κόρη του ματιού. Ο φακός συγκρατείται στη θέση του από ένα μυ που βρίσκεται γύρω του και ελέγχει αλλαγές στο σχήμα του (τον κάνει δηλαδή περισσότερο ή λιγότερο κυρτό), επιτρέποντάς μας, να βλέπουμε αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις.

Στο πίσω μέρος του ματιού, υπάρχει ένα κανάλι που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο και περιέχει το οπτικό νεύρο το οποίο επικοινωνεί με τον εγκέφαλο και θρέφει το μάτι με αίμα, καθώς περιέχει αγγεία.

Αυτό το κανάλι είναι απαραίτητο λοιπόν για την λειτουργία και επιβίωση του ματιού!

Επίσης, το μάτι είναι γεμάτο από υγρό. Αυτό το υγρό, πρέπει να είναι “τόσο όσο”, ώστε να μην διογκώνεται το μάτι υπερβολικά. Στο γλαύκωμα όμως, το υγρό δεν παροχετεύεται επαρκώς. Αρχικά πιέζει, και μετά καταστρέφει το οπτικό νεύρο που είναι ζωτικής σημασίας για το μάτι!

Πώς όμως γίνεται αυτό;

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο μας στο YouTube

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γλαύκωμα πατήστε εδώ.

Για να βρείτε το κανάλι μας: «Ένας καθηγητής οφθαλμολογίας εξηγεί», πατήστε εδώ.

Και για να γίνετε συνδρομητής ώστε να ενημερώνεστε τακτικά για νέες αναρτήσεις πατήστε εδώ.

Κανάλι YouTube : Τι είναι το γλαύκωμα 001