Κανάλι YouTube : Kαταρράκτης: Πότε εμφανίζεται;

Οι περισσότεροι έχετε ακούσει τον όρο "καταρράκτης" και ότι είναι κάτι αρκετά συχνό στους ηλικιωμένους. Τι ακριβώς είναι ο καταρράκτης, πώς επηρεάζει την όραση μας και πώς μπορούμε να τον προλάβουμε; Τι ρόλο παίζει η διατροφή; το κάπνισμα και το αλκοολ; Σε αυτό το βίντεο, ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας Γιάννης Ασλανίδης εξηγεί τι είναι ο καταρράκτης και πως μπορούμε να τον προλάβουμε ή να τον θεραπεύσουμε.

Όσο είμαστε νέοι, ο φακός παραμένει καθαρός και διάφανος σαν κρύσταλλο επιτρέποντας μας να εστιάζουμε σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή ή μακρινή απόσταση. Με τα χρόνια όμως, ο καθαρός και διάφανος φακός αρχίζει να θολώνει, να γίνεται πιο σκληρός και πιο σκούρος. Αυτό είναι που δεν επιτρέπει πια να περνάνε οι ακτίνες του φωτός απρόσκοπτα, και ονομάζεται καταρράκτης. Φανταστείτε έναν καθαρό ουρανό ο οποίος αρχίζει να γεμίζει από σύννεφα: οι ακτίνες του ήλιου δεν περνούν πια με την ίδια ευκολία και το τοπίο δεν είναι πια τόσο ευδιάκριτο και φωτεινό.

Σκεφτείτε λοιπόν, ότι ενώ βλέπατε μέσα από ένα καθαρό παράθυρο, το παράθυρο αυτό αρχίζει και θολώνει.

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο μας στο YouTube

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση του καταρράκτη καθώς και για την επέμβαση καταρράκτη πατήστε εδώ και εδώ αντίστοιχα.

Για να βρείτε το κανάλι μας: «Ένας καθηγητής οφθαλμολογίας εξηγεί», πατήστε εδώ.

Και για να γίνετε συνδρομητής ώστε να ενημερώνεστε τακτικά για νέες αναρτήσεις πατήστε εδώ.

Κανάλι YouTube : Kαταρράκτης: Πότε εμφανίζεται; 001