ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ

Η επέμβαση του κερατόκωνου στις μέρες μας μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα και με πολύ καλά αποτελέσματα εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα

Ο κερατόκωνος μπορεί να διαγνωστεί με μια εξέταση ρουτίνας

Κατά την εξέταση αυτή ο οφθαλμίατρός θα εξετάσει τον κερατοειδή του ασθενούς και θα μετρήσει την καμπυλότητα του. Αυτό βοηθά στη διάγνωση με το να δείξει αν υπάρχει κάποια παθολογική αλλαγή στο σχήμα του. Ο οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να χαρτογραφήσει την επιφάνεια του κερατοειδούς χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα και εξετάσεις έχοντας μια λεπτομερή εικόνα η οποία δείχνει την κατάσταση της επιφάνειας του κερατοειδούς.

 

Πώς θεραπεύεται ο κερατόκωνος;

Η αντιμετώπιση του κερατόκωνου εξαρτάται από τα συμπτώματά. Όταν τα συμπτώματά είναι ήπια, τότε η όραση μπορεί να διορθωθεί ακόμα και με γυαλιά αλλά αργότερα, με την πρόοδο της πάθησης, μπορεί να χρειαστεί να γίνει χρήση ειδικών σκληρών φακών επαφής.

 

Για τη θεραπεία του κερατόκωνου οι βασικές μέθοδοι που μπορεί να ακολουθήσει ο οφθαλμίατρος σας είναι οι εξής:

 

1. Διασύνδεση κερατοειδούς Corneal Crosslinking (CXL) - Επέμβαση κερατόκωνου

Σε αυτoύ του τύπου της επέμβασης κερατόκωνου  χρησιμοποιείται ειδικό υπεριώδες φως (UV) και κατάλληλες οφθαλμικές σταγόνες (ριβοφλαβίνη – Βιταμίνη Β2) για να γίνει ενίσχυση του κερατοειδoύς χιτώνα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην επιπέδωση και τη  σκλήρυνση του κερατοειδούς αποτρέποντας την περαιτέρω εξέλιξη του κερατόκωνου καθώς κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτoύ του είδους η επέμβαση κερατόκωνου προσφέρει ενδυνάμωση της μικρο-αρχιτεκτονικής και της εσωτερικής δομής του κερατοειδούς. Στην Εμμετρωπία υπάρχει ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας με το σύστημα Avedro KXL.

Στόχος της επέμβασης κερατόκωνου με τη θεραπεία διασύνδεσης κερατοειδούς (CXL) είναι η διακοπή των προοδευτικών και ακανόνιστων αλλαγών στο σχήμα του κερατοειδούς, γνωστές ως εκτασία. Κατά κανόνα, αυτές οι αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν λέπτυνση και αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς, συχνά οδηγούν σε αύξηση και συχνή αλλαγή των βαθμών, μυωπίας και αστιγματισμού.

Η διασύνδεση κερατοειδούς (CXL) αναφέρεται στην ικανότητα των ινιδίων που τον απαρτίζουν να σχηματίζουν ισχυρούς χημικούς δεσμούς με παρακείμενα ινίδια. Στον κερατοειδή χιτώνα, η διασύνδεση του μπορεί να συμβεί και με φυσικό τρόπο, μέσω της γήρανσης καθώς περνούν τα χρόνια και σε αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται το γεγονός ότι η πάθηση του κερατόκωνου, τις περισσότερες φορές, εξελίσσεται ταχύτερα στην εφηβεία ή την πρώιμη ενηλικίωση αλλά τείνει να σταθεροποιηθεί στους ασθενείς μετά τη μέση ηλικία.

Οι βάσεις για τις, επί του παρόντος, εφαρμοζόμενες τεχνικές της επέμβασης κερατόκωνου με βάση τη διασύνδεση κερατοειδούς (CXL) αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το υπεριώδες φως χρησιμοποιείται για τον φωτοπολυμερισμό στρωματικών ινών του κερατοειδούς σε συνδυασμό με τη ριβοφλαβίνη η οποία δρα ως φωτοευαισθητοποιητική ουσία. Υπάρχουν πολλές μελέτες που έδειξαν ότι, η χρήση της της επέμβασης κερατόκωνου με διασύνδεση κερατοειδούς (CXL), δεν προκαλεί κάποια βλάβη στο ενδοθήλιο, με δεδομένο ότι πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν τεθεί (π.χ. διατήρηση σωστής ακτινοβολίας, προεγχειρητικό πάχος κερατοειδούς κλπ.)

 

Χειρουργική τεχνική - Επέμβαση κερατόκωνου

Η επέμβαση κερατόκωνου με διασύνδεση του  κερατοειδούς (CXL) μπορεί να γίνει σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) και διαρκεί έως και 30 λεπτά (τις περισσότερες φορές λιγότερο).

Ο πρωταρχικός στόχος του πρώτου σταδίου της θεραπείας διασύνδεσης κερατοειδούς (CXL) είναι να επιτραπεί η διάχυση της ριβοφλαβίνης στον κερατοειδή χιτώνα. Για αυτό το στάδιο υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί η επιτυχής διάχυση της ριβοφλαβίνης, όλες όμως συνεπάγονται είτε την αφαίρεση είτε την διάσπαση της επιθηλιακής στιβάδας του κερατοειδούς. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ασθενής λαμβάνει πρώτα αναισθητικές σταγόνες, ενώ κατά περίπτωση ο οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να δώσει προεγχειρητικά και αντιβιοτικά. Μετά την αφαίρεση ή τη διάσπαση του επιθηλίου, χορηγούνται σταγόνες ριβοφλαβίνης 0,1% σε διαστήματα 1-5 λεπτών για 10-30 λεπτά (ανάλογα με το πρωτόκολλο που ακολουθεί κάθε φορά ο θεράπων οφθαλμίατρος).

Μετά από επαρκή απορρόφηση ριβοφλαβίνης, χρησιμοποιείται υπεριώδες φως (UV, τυπικά μήκους κύματος 365-370nm) σε μικρή απόσταση (1-5cm) από την κορυφή του κερατοειδούς (ώστε να εστιάζει κατάλληλα) για 30 λεπτά το πολύ (και πάλι ανάλογα με το πρωτόκολλο που ακολουθεί κάθε φορά ο θεράπων οφθαλμίατρος).

Με το τέλος θεραπείας διασύνδεσης κερατοειδούς (CXL), δίνονται σταγόνες αντιβιοτικών και τυπικά τοποθετείται ένας προστατευτικός φακός επαφής. Ο ασθενής λαμβάνει σταγόνες αντιβιοτικών για χρήση μετεγχειρητικά 3-4 φορές την ημέρα (πρακτικά μέχρι την αναγέννηση του επιθηλίου και την αφαίρεση του προστατευτικού φακού επαφής).

Σήμερα, η οφθαλμολογική κοινότητα διεθνώς προκρίνει την επέμβαση κερατόκωνου με διασύνδεση του  κερατοειδούς (CXL), δηλαδή χρήση ριβοφλαβίνης σε συνδυασμό με υπεριώδες φως, ως την πρώτη επιλογή που πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σκοπό την σημαντική καθυστέρηση ή, τις περισσότερες φορές, ακόμα και την ολική διακοπή της εξέλιξης του κερατόκωνου, προφυλάσσοντας τον ασθενή από μια πιθανή μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Στο οφθαλμολογικό και διαθλαστικό κέντρο «Εμμετρωπία» στις 19/09/2006 έγινε η πρώτη επιτυχής επέμβαση κερατόκωνου με διασύνδεση του  κερατοειδούς (CXL) στην Κρήτη, σε έναν ασθενή ο οποίος έπασχε από κερατόκωνο προοδευτικής μορφής.

 

2. Μεταμόσχευση κερατοειδούς - Επέμβαση κερατόκωνου

Όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ο οφθαλμίατρος μπορεί να προτείνει μια μεταμόσχευση κερατοειδούς. Ο οφθαλμίατρος σας αντικαθιστά ολόκληρο ή μέρος του νοσούντος κερατοειδούς σας με υγιή ιστό κερατοειδούς δότη. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς πατήστε εδώ.

 

Σε κάθε περίπτωση ΜΗΝ τρίβετε τα μάτια σας!

Εάν πάσχετε από κερατόκωνο, προσπαθήστε να αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ήδη λεπτό κερατοειδή ιστό και να κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα.

 

Αν έχετε κνησμώδη μάτια που σας προκαλούν να τρίψετε, μιλήστε στον οφθαλμίατρό σας για φάρμακα σχετικά με τον έλεγχο των αλλεργιών σας.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ 002