ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται με τις διαφορές μεταξύ του οφθαλμιάτρου, του οπτομέτρη, του οφθαλμολογικού κέντρου και της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.)

 

Τόσο ο οφθαλμίατρός όσο και ο οπτομέτρης εξειδικεύονται στην παθολογία του ματιού. Αν και οι δύο ασχολούνται με τη φροντίδα των ματιών, υπάρχουν πολλές κοινές παρανοήσεις μεταξύ των δύο. Τόσο ο οφθαλμίατρός όσο και ο οπτομέτρης παίζουν σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των ματιών, αλλά τα επίπεδα εκπαίδευσης και εμπειρογνωμοσύνης τους είναι αρκετά διαφορετικά.

Ο οπτομέτρης είναι επαγγελματίας φροντίδας των ματιών που παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα όρασης η οποία κυμαίνεται από τον έλεγχο της όρασης και τη διόρθωση της έως τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση των αλλαγών της. Ο οπτομέτρης δεν είναι ιατρός. Λαμβάνει πτυχίο Οπτικής-Οπτομετρίας (μετά την ολοκλήρωση τεσσάρων ετών σχολής οπτομετρίας. Ο οφθαλμίατρός ωστόσο είναι ιατρός που μετά το πτυχίο ιατρικής ολοκληρώνει την ειδικότητα της οφθαλμολογίας σε άλλα πέντε με έξι χρόνια. Ο οπτικός-οπτομέτρης είναι επιστήμονας εξουσιοδοτημένος να ασκεί την οπτομετρία η οποία περιλαμβάνει κυρίως τη διεξαγωγή οφθαλμικών εξετάσεων και εξετάσεων όρασης, συνταγογράφηση και διανομή διορθωτικών φακών (γυαλιών), ή φακών επαφής καθώς και ανίχνευση ορισμένων οφθαλμικών ανωμαλιών. Όμως δεν μπορεί να κάνει διάγνωση, να κάνει συνταγογράφηση φαρμάκων, να προτείνει και να κάνει τις κατάλληλες οφθαλμικές επεμβάσεις για τις διάφορες οφθαλμικές παθήσεις.

 

Ο οφθαλμίατρος είναι ιατρός που ειδικεύεται στη φροντίδα των ματιών και της όρασης. Οι οφθαλμίατροι διαφέρουν από τους οπτομέτρες στα επίπεδα εκπαίδευσης και στο τι μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν. Ως ιατρός έχει ολοκληρώσει την ιατρική εκπαίδευση για τουλάχιστον έξι χρόνια και έχει επίσης αλλά πέντε - έξι χρόνια επιπλέον πρόσθετης εκπαίδευσης αμιγώς στην παθολογία διάγνωση και χειρουργική των ματιών. Ο οφθαλμίατρος επομένως διαγιγνώσκει και θεραπεύει όλες τις οφθαλμικές παθήσεις, συνταγογραφεί και προσαρμόζει γυαλιά και φακούς επαφής για τη διόρθωση προβλημάτων όρασης αλλά και πραγματοποιεί επεμβάσεις (χειρουργικές και λέιζερ) στα μάτια και στους γύρω από τα μάτια ιστούς (βλέφαρα, δακρυική συσκευή κλπ.). Ενώ όμως ο γενικός οφθαλμίατρος εκπαιδεύεται για τη φροντίδα όλων των καθημερινών οφθαλμικών προβλημάτων και παθήσεων, ορισμένοι οφθαλμίατροι εξειδικεύονται περισσότερο σε έναν πιο συγκεκριμένο τομέα ιατρικής ή χειρουργικής φροντίδας των ματιών. Αυτός ο ιδιαίτερα εκπαιδευμένος οφθαλμίατρος ονομάζεται υπό-ειδικός ή εξειδικευμένος οφθαλμίατρος (subspecialty). Οι εξειδικευμένοι αυτοί οφθαλμίατροι συνήθως ολοκληρώνουν ένα ή δύο χρόνια πρόσθετης σε βάθος εκπαίδευσης, που ονομάζεται fellowship, σε μια σειρά από υπό-ειδικότητες (εξειδικεύσεις) όπως το γλαύκωμα, ο παθήσεις του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού, παθήσεις του κερατοειδούς η παιδιατρική οφθαλμολογία, καθώς και της υπό-ειδικότητας της διαθλαστικής χειρουργικής (επεμβάσεις μυωπίας, επεμβάσεις υπερμετρωπίας, επεμβάσεις αστιγματισμού, επεμβάσεις πρεσβυωπίας, επεμβάσεις κερατόκωνου). Αυτή η πρόσθετη εκπαίδευση και γνώση προετοιμάζει έναν οφθαλμίατρο για να φροντίσει πιο περίπλοκες και επιπλεγμένες περιπτώσεις ασθενών και παθήσεων του ματιού που ξεφεύγουν από τη φαρέτρα των συνηθισμένων καθημερινών περιστατικών που συνήθως επισκέπτονται τον απλό γενικό οφθαλμίατρο.

 

Ως Οφθαλμολογικό Κέντρο πλέον ορίζουμε ένα πολύ-ιατρείο, όπου πολλοί εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι, οπτομέτρες και άλλοι επαγγελματίες υγείας του ματιού συστεγάζονται και συνεργάζονται ταυτόχρονα μεταξύ τους. Επομένως το Οφθαλμολογικό Κέντρο θα λέγαμε καλύτερα ότι είναι ένα πολύ-οφθαλμιατρείο όπου συγκεντρώνεται περισσότερη εξειδικευμένη ιατρική γνώση, περισσότερη οφθαλμολογική εμπειρία και κατά κανόνα πιο σύγχρονη και ενημερωμένη οφθαλμολογική τεχνολογία. Η Εμμετρωπία είναι το μόνο Οφθαλμολογικό Κέντρο στην Κρήτη και η πιο σύγχρονη δομή οφθαλμολογίας με μεγάλη εξειδίκευση σε όλες τις υπό-ειδικότητες, με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα (state of the art) που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία αποτελεί τη μοναδική στην Κρήτη και μία από τις οκτώ (8) συνολικά στην Ελλάδα, Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) στο χώρο της Οφθαλμολογίας.

 

Τι είναι Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας

 

Είναι μια πρότυπη χειρουργική μονάδα που σαν ιδέα είχε πρώτο-εφαρμοστεί στις Η.Π.Α. στη δεκαετία του 1980 αλλά μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια έχει έρθει στην Ελλάδα. Στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας γίνονται πια σχεδόν όλες οι σύγχρονες οφθαλμολογικές επεμβάσεις (επεμβάσεις καταρράκτη, επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς, επεμβάσεις λέιζερ μυωπίας, επεμβάσεις πρεσβυωπίας, ενδοϋαλοειδικές ενέσεις κλπ.) χωρίς να αναγκάζεται καθόλου ο ασθενής να επισκεφτεί και φυσικά να διανυκτερεύσει σε ένα μεγάλο νοσοκομείο αφού κάνει την εγχείρηση και την ίδια μέρα πηγαίνει στο σπίτι του (same day surgery).