ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ

Tι ονομάζουμε "Εμμετρωπία"

Υπό κανονικές συνθήκες, το φως που περνά μέσω του κερατοειδούς και του κρυσταλλοειδούς φακού, θα εστιαστεί ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή. Αυτή είναι η ιδανική κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει κανένα διαθλαστικό σφάλμα και ονομάζεται "Εμμετρωπία". Επομένως, εμμετρωπία προκύπτει όταν τα διαθλαστικά μέσα του ματιού (κερατοειδής χιτώνας και κρυσταλλοειδής φακός) καθώς και οι αποστάσεις τους από τον αμφιβληστροειδή είναι σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Ο κερατοειδής και ο κρυσταλλοειδής φακός εστιάζουν τις ακτίνες φωτός που εκπέμπονται από ένα αντικείμενο ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή, δημιουργώντας τη σωστή εικόνα. Αλλά η όραση δεν είναι τέλεια σε όλους τους ανθρώπους. Σε μερικά μάτια το φως εστιάζεται μπροστά και όχι πάνω στον αμφιβληστροειδή. Σε άλλα μάτια το φως εστιάζεται πίσω του. Στη διαθλαστική χειρουργική, ένας ειδικά εκπαιδευμένος χειρουργός οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά ακριβές λέιζερ για να σμιλεύσει την επιφάνεια του κερατοειδούς και επομένως να αλλάξει την καμπυλότητά του έτσι ώστε το φως να εστιάζεται ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Η λειτουργία του ματιού

Για να καταλάβετε πως λειτουργεί η διαθλαστική χειρουργική, είναι σημαντικό να καταλάβετε πως τα μάτια με διαθλαστικές ανωμαλίες (π.χ. μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) διαφέρουν από το εμμετρωπικό ή το κανονικό μάτι. Πρωτού υποβληθείτε όμως σε διαθλαστική επέμβαση, είναι χρήσιμο να γίνει κατανοητό πώς λειτουργεί το μάτι.

Το μάτι είναι μια απλή σφαίρα, περίπου 25 χιλιοστά (25mm) σε διάμετρο με σημαντικές δυνατότητες. Διακρίνει τα χρώματα και τα σχήματα. Λειτουργεί σε άπλετο ή αμυδρό φωτισμό, σε μακρινές ή κοντινές αποστάσεις. Με τα μάτια μας διαβάζουμε βιβλία, αναγνωρίζουμε ανθρώπους, αξιολογούμε καταστάσεις και αντιλαμβανόμαστε γενικά το περιβάλλον μας. Είναι ένας σύνδεσμος ζωτικής σημασίας με τον κόσμο γύρω μας.

Ο κερατοειδής είναι η διάφανη μεμβράνη που βρίσκεται μπροστά από την κόρη και ο αμφιβληστροειδής είναι ο φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω μέρος του ματιού που συνδέεται με τον εγκέφαλο. Το φως το οποίο προέρχεται από ένα αντικείμενο περνά μέσα από τον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό ο οποίος αυξομειώνει την κυρτότητά του ώστε οι ακτίνες του φωτός να εστιάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Εκεί πάνω από 100 εκατομμύρια φωτοευαίσθητα κύτταρα τις διαβάζουν και μεταφέρουν την εικόνα δια μέσου του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ 002
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ 003