ΓΛΑΥΚΩΜΑ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Τι είναι το γλαύκωμα

 

Το γλαύκωμα αποτελεί μια ομάδα παθήσεων των ματιών που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, η υγεία του οποίου είναι ζωτικής σημασίας για την καλή όραση. Αυτή η ζημιά προκαλείται συχνά από ασυνήθιστα υψηλή πίεση στα μάτια (ενδοφθάλμια πίεση).  Το γλαύκωμα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης για άτομα άνω των 60 ετών και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνό σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Πολλές μορφές γλαυκώματος δεν έχουν προειδοποιητικά σημάδια και το αποτέλεσμα είναι τόσο σταδιακό που ο ασθενής μπορεί να μην παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην όραση του έως ότου η κατάσταση είναι σε προχωρημένο στάδιο. Για αυτό το λόγο το γλαύκωμα αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος της όρασης». Επειδή η απώλεια όρασης λόγω γλαυκώματος είναι μη αναστρέψιμη, είναι σημαντικό να γίνονται τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μετρήσεις της ενδοφθάλμιας πίεσης, έτσι ώστε η διάγνωση να μπορεί να γίνει στα αρχικά στάδια της πάθησης και να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση. Εάν το γλαύκωμα διαγνωστεί έγκαιρα, η απώλεια όρασης μπορεί να επιβραδυνθεί ή να προληφθεί. Κατά κανόνα εάν κάποιος διαγνωστεί με γλαύκωμα, θα χρειαστεί θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής του.

 

Συμπτώματα - Γλαύκωμα

 

Τα συμπτώματα του γλαυκώματος ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πάθηση. Ενδεικτικά ισχύουν τα παρακάτω:

 

Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας

 

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Εάν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία, το γλαύκωμα μπορεί τελικά να προκαλέσει τύφλωση.

 

Αιτίες - Γλαύκωμα

 

Το γλαύκωμα είναι το αποτέλεσμα βλάβης στο οπτικό νεύρο. Καθώς οι αλλοιώσεις/βλάβες στο οπτικό νεύρο επιδεινώνονται σταδιακά, τυφλά σημεία εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο των ασθενών (σκοτώματα). Η κύρια αιτία αυτής της παθογένειας παραμένει άγνωστη αλλά οι εκτιμάται ότι, σε μεγάλο βαθμό, αποτελεί κληρονομική ασθένεια ενώ σε μερικούς ανθρώπους, ερευνητές έχουν εντοπίσει γονίδια που σχετίζονται με την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση και τη βλάβη των οπτικών νεύρων.

Η αυξημένη πίεση των ματιών οφείλεται σε υπερσυσσώρευση υγρού (υδατοειδές υγρό) που παράγεται φυσιολογικά και ρέει στο εσωτερικό του ματιού. Αυτό το υγρό συνήθως αποστραγγίζεται (αποχετεύεται) μέσω της γωνίας που σχηματίζεται μεταξύ της ίριδας και του κερατοειδούς. Όταν υπάρχει υπερβολική παραγωγή αυτού του υγρού ή το σύστημα αποστράγγισης (αποχέτευσης) δεν λειτουργεί σωστά, το υγρό δεν μπορεί να ρέει με τον κανονικό ρυθμό και η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται.

 

Τα κύρια είδη γλαυκώματος είναι τα εξής:

 

 

Παράγοντες κινδύνου - Γλαύκωμα

 

Μιας και οι χρόνιες μορφές γλαυκώματος μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμη απώλεια όρασης, πριν αντιληφθεί κάτι ο ασθενής, καλό είναι γνωρίζουμε τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

 

 

Διάγνωση - Γλαύκωμα

 

Για τη διάγνωση του γλαυκώματος ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Συνήθως οι εξετάσεις για το γλαύκωμα, εκτός άλλων,  περιλαμβάνουν τα εξής:

 

Θεραπεία - Γλαύκωμα

 

Η ζημιά που προκαλείται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Όμως, η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση της πάθησης μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της απώλειας όρασης.

Το γλαύκωμα αντιμετωπίζεται μειώνοντας την ενδοφθάλμια πίεση. Ανάλογα με την περίπτωσή, οι επιλογές που θα επιλέξει ο οφθαλμίατρος μπορεί να περιλαμβάνουν κολλύρια, θεραπεία από το στόμα (χάπια), θεραπεία με λέιζερ, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό των παραπάνω.

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία επενδύουμε στη νέα τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια. Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση. Η Εμμετρωπία είναι η μόνη οφθαλμολογική ομάδα στην Κρήτη με δύο οφθαλμιάτρους, εξειδικευμένους στο γλαύκωμα (fellowship trained), τον Δρ Ασλανίδη και τον Δρ Συκάκη.

Στο Κέντρο μας υπάρχει ειδικό τμήμα γλαυκώματος που με την τεχνολογία αιχμής που διατίθεται  μπορεί να διαγνώσει και να παρακολουθήσει κάθε είδος γλαυκώματος. Όλες οι σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας με λέιζερ (όπως το μοναδικό στην Κρήτη τελευταίας τεχνολογίας λέιζερ SLT του οίκου Ellex) αλλά και χειρουργικής αντιμετώπισης όπως η τραμπεκουλεκτομή και η εμφύτευση βαλβίδων (shunts) για πιο επιπλεγμένα περιστατικά γλαυκώματος, είναι διαθέσιμες για επείγουσες και προγραμματισμένες επεμβάσεις.