ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ | ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - EMMETROPIA

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τι είναι ο αστιγματισμός

 

Ο αστιγματισμός είναι μια κοινή και γενικά αντιμετωπίσιμη ατέλεια στην καμπυλότητα του ματιού που προκαλεί θολή όραση σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις.

Ο αστιγματισμός συμβαίνει όταν η μπροστινή επιφάνεια του ματιού (ο κερατοειδής) και ο φακός μέσα στο μάτι έχουν διαφορετικές καμπυλότητες. Το αποτέλεσμα είναι ο κερατοειδής να μην έχει σφαιρικό σχήμα αλλά τορικό (ωοειδές). Αυτό προκαλεί θολή όραση σε όλες τις αποστάσεις.

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται συχνά κατά τη γέννηση και μπορεί να συνυπάρχει σε συνδυασμό με μυωπία ή υπερμετρωπία. Πολλές φορές, δεν είναι αρκετά έντονος για να απαιτείται κάποιου είδους διορθωτική δράση αλλά όταν χρειάζεται η όραση μπορεί να αποκατασταθεί, κατά κανόνα, με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.

 

Συμπτώματα - Αστιγματισμός

 

Τα συμπτώματα του αστιγματισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Αιτίες - Αστιγματισμός

 

Το μάτι έχει δύο μέρη που εστιάζουν τις εικόνες:

Σε ένα μάτι κανονικού σχήματος, καθένα από αυτά τα στοιχεία εστίασης έχει μια τέλεια ομαλή καμπυλότητα. Όταν ο κερατοειδής και ο φακός έχουν τέτοια καμπυλότητα το εισερχόμενο φως διαθλάται σωστά και εστιάζει, όπως πρέπει, απευθείας πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Εάν ο κερατοειδής ή ο φακός δεν είναι ομοιόμορφα και ομαλά καμπυλωμένοι, οι ακτίνες φωτός δεν διαθλώνται σωστά με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό που ονομάζουμε διαθλαστικό σφάλμα.

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής ή ο φακός του ματιού αντί να είναι απολύτως σφαιρικού σχήματος έχουν μεγαλύτερη καμπυλότητα προς τη μία κατεύθυνση από ότι σε μια άλλη. Σε περίπτωση που αυτό συμβαίνει στον κερατοειδή μιλάμε για κερατοειδικό αστιγματισμό (που είναι και ο πλέον συνηθισμένος). Αντίστοιχα, εάν αυτή η διαφορά στην καμπυλότητα υπάρχει στο φακό του ματιού μιλάμε για φακικό αστιγματισμό (σπανιότερος). Οποιοσδήποτε από αυτούς τους δύο τύπους αστιγματισμού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση.

Ο αστιγματισμός συνήθως υπάρχει από τη στιγμή της γέννησης κάποιου και σπανιότερα μπορεί να δημιουργηθεί μετά από οφθαλμικό τραυματισμό, ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση. Ο αστιγματισμός δεν προκαλείται και δεν χειροτερεύει διαβάζοντας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όταν είμαστε πολύ κοντά στην τηλεόραση κλπ.

 

Διάγνωση - Αστιγματισμός

 

Ο αστιγματισμός διαγιγνώσκεται με μια τυπική οφθαλμολογική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει μια διαθλαστική εξέταση και μια γενικότερη εξέταση της υγείας των ματιών.

Η διαθλαστική εξέταση καθορίζει εάν υπάρχουν προβλήματα όρασης, όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός ή πρεσβυωπία.

Επίσης, ο οφθαλμίατρος σας πιθανότατα θα βάλει σταγόνες στα μάτια για να μεγαλώσουν οι κόρες των ματιών (μυδρίαση) και να γίνει πλήρης και λεπτομερής εξέτασή τους, μιας και η διαστολή αυτή επιτρέπει στον οφθαλμίατρο σας να έχει ευρύτερο οπτικό πεδίο στο εσωτερικό των ματιών σας.

 

Θεραπεία - Αστιγματισμός

 

Ο βασικός στόχος της αντιμετώπισης του αστιγματισμού είναι η βελτίωση της όρασης βοηθώντας την σωστή εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή μέσω της χρήσης διορθωτικών φακών ή διαθλαστικής χειρουργικής.

Οι τρόποι αντιμετώπισης του αστιγματισμού περιλαμβάνουν:

 

Γιατί Εμμετρωπία

 

Είμαστε η ομάδα με τη μεγαλύτερη εμπειρία στις επεμβάσεις λέιζερ σε όλη την Κρήτη με σταθερή παρουσία πάνω από 20 χρόνια στην τεχνολογία αιχμής και την πρωτοπόρο χειρουργική όπως αυτή αποτυπώνεται από δεκάδες δημοσιεύσεις κλινικής έρευνας, χειρουργικών πρωτοκόλλων και παρακολούθησης των κλινικών τους αποτελεσμάτων.

Η Εμμετρωπία αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής στην Ελλάδα που απέκτησε ISO 9001 και όλες μας οι ενέργειές υπαγορεύονται από αυστηρά πρωτόκολλα ποιότητας και επαλήθευσης. Διαθέτουμε υλικοτεχνική υποδομή τελευταίας τεχνολογίας και επενδύουμε συνέχεια σε αυτόν τον τομέα αποτελώντας το αρτιότερα εξοπλισμένο Οφθαλμολογικό Κέντρο στην Κρήτη και ένα από αρτιότερα σε όλη την Ελλάδα. Με συνεχή αναβάθμιση και εμπλουτισμό τεχνικών και μηχανημάτων έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στα 10.000 περιστατικά με καταγεγραμμένες στατιστικές και με ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων που είναι στη διάθεση όλων των ασθενών μας.

Στην Εμμετρωπία δεν αγοράζουμε απλώς νέα τεχνολογία λέιζερ αλλά συμμετέχουμε ενεργά στην αναβάθμιση και την τελειοποίηση της. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η Εμμετρωπία επελέγη ως ένα από τα πέντε κέντρα από όλο τον κόσμο για να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί στην παγκόσμια αγορά η διαθλαστική πλατφόρμα Schwind Amaris, η ναυαρχίδα των λέιζερ σήμερα. Τέλος, η Εμμετρωπία, προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό αλλοδαπών χειρουργών από όλο τον κόσμο που έρχονται για να εντρυφήσουν παρακολουθώντας τις κλινικές της δραστηριότητες σε εξάμηνη ή ετήσια βάση και παράγει σημαντικό ερευνητικό έργο.

Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Εμμετρωπία διασφαλίζουμε ότι όλες οι μετρήσεις, οι εξετάσεις και τέλος οι θεραπείες πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια. Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει λεπτομερώς σχετικά με την καλύτερη δυνατή λύση. Στο κέντρο μας υπάρχει ειδικό τμήμα γυαλιών και φακών επαφής.

H τεχνολογία αιχμής που διαθέτει η Εμμετρωπία για την εκτέλεση διαθλαστικών επεμβάσεων με τη διαθλαστική πλατφόρμα Schwind AMARIS και premium ενδοφακών εγγυώνται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ 002
ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ 003