Eνημέρωση οφθαλμιάτρων σχετικά με το νέο κορονοϊό

Σημαντική ενημέρωση για οφθαλμιάτρους σχετικά με το νέο κορονοϊό

*Πηγή: American Academy of Ophthalmology

(https://www.aao.org/headline/alert-important-coronavirus-context)

 

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες, σχετιζόμενες με την οφθαλμολογία, αναφορικά με το νέο κορονοϊό. Ο νέος αυτός κορονοϊός αναφέρεται πλέον ως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2) και μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστός με την προσωρινή ονομασία 2019-nCoV. Αυτός ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αναπνευστική ασθένεια γνωστή ως COVID-19.

Αυτές οι πληροφορίες έχουν συγγραφεί κυρίως από τον James Chodosh, MD, MPH, με βοήθεια από τους Gary N. Holland, MD και Steven Yeh, MD.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 • Διάφορες αναφορές υποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα και πιθανόν να μεταδοθεί μέσω του αέρα που έρχεται σε επαφή με τον επιπεφυκότα.
 • Οι ασθενείς που επισκέπτονται οφθαλμιάτρους με συμπτώματα επιπεφυκίτιδας και έχουν επίσης πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένων βήχα και δύσπνοιας) ενώ έχουν πρόσφατα ταξιδέψει στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε περιοχές με πολλά κρούσματα (Κίνα, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα) ή υπάρχουν μέλη της οικογένειας τους που επέστρεψαν πρόσφατα πίσω από μια από αυτές τις χώρες, θα μπορούσαν να αποτελούν περιπτώσεις COVID-19.
 • Η Ακαδημία και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προτείνουν την προστασία για του  στόματος,  της μύτης και των ματιών  κατά τη φροντίδα ασθενών που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2.
 • Ο ιός που προκαλεί COVID-19 είναι πολύ πιθανά ευαίσθητος στα απολυμαντικά, με βάση το αλκοόλ και το χλώριο, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για την απολύμανση οφθαλμολογικών εργαλείων/οργάνων καθώς και των επίπλων γραφείου. Για να αποφευχθεί η μετάδοση του SARS-CoV-2, προτείνεται να ακολουθούνται οι ίδιες πρακτικές απολύμανσης που χρησιμοποιούνται ήδη για την πρόληψη εξάπλωσης και των άλλων ιικών παθογόνων στον εργασιακό χώρο.

Στις 11 Μαρτίου, η ασθένεια COVID-19 κηρύχθηκε επίσημα πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι χώρες με τεκμηριωμένη συνεχή εξάπλωση ή εγκαθιδρυμένη κοινότητα μετάδοσης περιλαμβάνουν την Κίνα, το Ιράν, τη Νότια Κορέα και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Οι 2 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων, η Κίνα και η Νότια Κορέα, έχουν δείξει διαδοχικές πολυήμερες μειώσεις στις νέες περιπτώσεις.

Ιστορικό

Ο SARS-CoV-2 είναι ένας ενθυλακωμένος, ιός μονόκλωνου RNA που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Παρά το γεγονός ότι ο ιός δεν φαίνεται και τόσο πιθανό να προκαλέσει ίδιο αριθμό θανάτων με τον κορονοϊό SARS ή τον κορονοϊό MERS, έχει ήδη υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός θανατηφόρων περιστατικών παγκοσμίως ενώ έχουν υπάρξει πολλές αναφορές λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο.

Οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα, περιλαμβανομένων πυρετού, βήχα και δύσπνοιας ενώ έχει επίσης αναφερθεί και η επιπεφυκίτιδα. Σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν πνευμονία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε μόλις 2 ημέρες ή ακόμα και σε διάστημα 14 ημερών μετά την έκθεση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου στο Annals of Internal Medicine  διαπίστωσε ότι η μέση περίοδος επώασης του SARS-CoV-2 ήταν 5 έως 7 ημέρες. Περισσότερο από το 97% των ατόμων που ανέπτυξαν συμπτώματα το έκαναν μέσα σε 11,5 ημέρες από την έκθεση τους και οι διαπιστώσεις αυτές στηρίζουν περαιτέρω τις τρέχουσες συστάσεις για καραντίνα 14 ημερών. 

Προς το παρόν, δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης και κανένα φάρμακο δεν είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία. Στις 5 Μαρτίου, η εταιρεία Kaiser Permanente άρχισε τις διαδικασίες για δοκιμές εμβολίου του mRNA του κορωνοϊού  στην περιοχή της Πολιτείας της Washington στις Η.Π.Α.

Η τρέχουσα κατανόηση για το πώς εξαπλώνεται η ασθένεια COVID-19 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά που είναι γνωστά από άλλους παρόμοιους κορονοϊούς. Ο ιός πιστεύεται ότι εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Επίσης, θα μπορούσε να εξαπλωθεί και αν κάποιος αγγίξει ένα αντικείμενο ή επιφάνεια που έχει έρθει σε επαφή με άλλο μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Ιικό RNA έχει επίσης βρεθεί σε δείγματα κοπράνων από μολυσμένους ασθενείς, αυξάνοντας την πιθανότητα της μετάδοσης μέσω των κοπράνων/στοματικής οδού . 

Επί του παρόντος, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθορίσουν εάν υπάρχει ασυμπτωματική μετάδοση. Μια έκθεση της 21ης Φεβρουαρίου στο JAMA αναφέρει μια περίπτωση ενός ασυμπτωματικού φορέα ο οποίος ενδεχομένως μόλυνε 5 μέλη της οικογένειας του παρά το γεγονός ότι είχε φυσιολογικά ευρήματα στην αξονική τομογραφία  (CT) του στήθους του. Επιπλέον, ο Li Wenliang, MD, ο καταγγέλλων οφθαλμίατρος που προχώρησε στις πρώτες ειδοποιήσεις για τον κορωνοϊό, είπε ότι είχε μολυνθεί από έναν ασυμπτωματικό ασθενή με γλαύκωμα. Οι εκθέσεις αυτές όμως είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο.

Σε μια μελέτη που αναρτήθηκε στις 10 Μαρτίου στο MedRxIV, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανιχνεύσουν βιώσιμο SAR-CoV-2 σε μορφή αεροζόλ ακόμα και 3 ώρες μετά τον ψεκασμό. Ωστόσο, αυτό το πείραμα εκτελέστηκε σε συνθήκες που στερούνταν εξαερισμού (Goldberg drum), κάτι το οποίο μπορεί να μην αντανακλά κατ 'ανάγκη τον τρόπο με τον οποίο ο ιός θα συμπεριφερόταν σε πραγματικές συνθήκες. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει μέχρι και 24 ώρες πάνω σε χαρτόνι, μέχρι 4 ώρες σε χαλκό και έως 2 με 3 ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα. Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες (διαδικασία peer-review) και συνεπώς τα αποτελέσματα μπορεί να μεταβληθούν ή να παρασχεθούν πρόσθετες πληροφορίες κατά τη δημοσίευση της μελέτης. Δεν υπάρχουν αλλαγές στις συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας βάσει αυτής της μελέτης, αλλά υπογραμμίζεται η σημασία της του πλυσίματος των χεριών και του καθαρισμού των επιφανειών και των υλικών που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί από αναπνευστικές εκκρίσεις προερχόμενες από μολυσμένους ασθενείς.

Σχέση με την Οφθαλμολογία

Δύο πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Έτσι, είναι πιθανό ο SARS-CoV-2 να μεταδίδεται μέσω του αέρα που έρχεται σε επαφή με τον επιπεφυκότα. 

 • Σε μελέτη του Journal of Medical Virology σχετικά με 30 ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 στην Κίνα, 1 είχε επιπεφυκίτιδα. Αυτός ο ασθενής -και όχι οι υπόλοιποι 29- είχε SARS-CoV-2 στις οφθαλμικές εκκρίσεις του. Αυτό υποδηλώνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει τον επιπεφυκότα και να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα και ότι σωματίδια του ιού μπορεί να είναι παρόντα σε οφθαλμικές εκκρίσεις. 
 • Σε μια μεγαλύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ερευνητές κατέγραψαν «συμφόρηση επιπεφυκότα» σε 9 από τους 1.099 ασθενείς (0,8%) με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 από 30 νοσοκομεία σε όλη την Κίνα.

Ενώ φαίνεται ότι η επιπεφυκίτιδα είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός που σχετίζεται με το COVID-19, άλλες μορφές της επιπεφυκίτιδας είναι κοινές. Οι προσβεβλημένοι ασθενείς επισκέπτονται συχνά οφθαλμολογικά ιατρεία, κλινικές ή τμήματα επειγόντων περιστατικών. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι οφθαλμίατροι να είναι οι πρώτοι που θα αξιολογήσουν ασθενείς οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί με COVID-19.

Ως εκ τούτου, συνιστάται να προστατεύετε το στόματη μύτη (π.χ. μάσκα Ν-95) και τα μάτια (π.χ. γυαλιά) σας όταν εξετάζετε ασθενείς δυνητικά μολυσμένους με COVID-19. Επιπλέον, προστατευτικά πάνω στη σχισμοειδή λυχνία (π.χ.  εδώ ) είναι χρήσιμα για την προστασία τόσο των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης όσο και των ασθενών από κάποια αναπνευστική ασθένεια.

Ερωτήσεις που θα πρέπει να ρωτήσετε για τον εντοπισμό ασθενών με πιθανή έκθεση σε SARS-CoV-2

 • Μήπως ο ασθενής σας έχει πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα;
 • Μήπως ο ασθενής σας έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, στην Κίνα, στο Ιράν, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία ή στη Νότια Κορέα ή μήπως υπάρχουν μέλη της οικογένειας τους που επέστρεψαν πρόσφατα από μία από αυτές τις χώρες;

Το CDC προτρέπει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν ασθενείς που πληρούν αυτά τα κριτήρια να ενημερώνουν άμεσα τόσο το προσωπικό τους όσο και τις κρατικές υπηρεσίες υγείας για την περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών με COVID-19.

Συνιστώμενα πρωτόκολλα, όταν προγραμματίζετε ή εξετάζετε ασθενείς

 • Σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να αναβάλουν τις εξετάσεις και τις επεμβάσεις ασθενών, τις οποίες μπορούν να καθυστερήσουν με ασφάλεια, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα.
 • Όταν κανονίζετε τηλεφωνικά κάποια επίσκεψη, ζητήστε να επαναπρογραμματιστεί το ραντεβού των ασθενών με μη επείγοντα οφθαλμικά προβλήματα.
 • Εάν το επιτρέπουν οι εγκαταστάσεις, οι ασθενείς που έρχονται σε ένα ραντεβού θα πρέπει να ερωτηθούν πριν από την είσοδο στην αίθουσα αναμονής για πιθανά αναπνευστικά προβλήματα και εάν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχουν ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου κατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Αν απαντήσουν ναι σε οποιαδήποτε ερώτηση, θα πρέπει να σταλούν στο σπίτι και να τους συμβουλεύσετε να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές.
 • Κρατήστε την αίθουσα αναμονής όσο πιο άδεια γίνεται και μειώστε τις επισκέψεις των πιο ευάλωτων ασθενών.
 • Εάν ένας ασθενής ο οποίος έχει διαγνωστεί με την ασθένεια COVID-19 χρειάζεται επείγουσα οφθαλμική φροντίδα, πρέπει να σταλεί σε νοσοκομείο ή κέντρο που είναι εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει την COVID-19 και επείγουσες οφθαλμολογικές παθήσεις, ιδανικά σε νοσοκομειακό περιβάλλον και υπό νοσοκομειακές συνθήκες ελέγχου νοσημάτων.
 • Συνίσταται η χρήση εμπορικά διαθέσιμων προστατευτικών/ασπίδων αναπνοής πάνω στη σχισμοειδή λυχνία, καθώς μπορούν να προσφέρουν ένα μέτρο πρόσθετης προστασίας έναντι του ιού. Ωστόσο, αυτά τα προστατευτικά δεν εμποδίζουν τη μόλυνση του εξοπλισμού και των επιφανειών στην πλευρά του ασθενούς, η οποία στη συνέχεια μπορεί να αγγιχτεί από το προσωπικό και άλλους ασθενείς και να οδηγήσει σε μετάδοση. Τα χειροποίητα προστατευτικά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποστειρωθούν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης. Γενικά, τα προστατευτικά δεν υποκαθιστούν τον προσεκτικό καθαρισμό του εξοπλισμού μεταξύ της εξέτασης των ασθενών και την οδηγία οι ασθενείς που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν συμπτώματα γρίπης να φορούν μάσκες κατά την εξέταση.
 • Για να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος οποιασδήποτε μετάδοσης του ιού, οι οφθαλμίατροι θα πρέπει να ενημερώσουν τους ασθενείς τους ότι θα μιλάνε όσο το δυνατόν λιγότερο κατά τη διάρκεια της εξέτασης στη σχισμοειδή λυχνία και θα πρέπει να ζητήσουν από τους ασθενείς να μη μιλήσουν αντίστοιχα.

 

ΝΕΟ Ενδιάμεσες οδηγίες για την ταξινόμηση οφθαλμολογικών ασθενών

 

Κλινική Κατάσταση

Διαχείριση ασθενών / Προφυλάξεις

1. Εξέταση ρουτίνας ή επείγουσας οφθαλμολογίας. Ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, δεν έχει πυρετό και κανένα παράγοντα κινδύνου COVID-19

 • Συνηθισμένες προφυλάξεις* μόνο
 • Προσθήκη προφύλαξης περιορίζοντας τη συνομιλία κατά τη βιομικροσκόπηση με σχισμοειδή λυχνία
 • Μάσκα, ποδιά και γάντια δεν απαιτούνται συνήθως για τον ασθενή ή τον κλινικό ιατρό
 • Θα πρέπει να εξεταστεί η αναβολή της οφθαλμολογικής εξέτασης ρουτίνας

2. Μη επείγον οφθαλμολογικό πρόβλημα σε ασθενή με συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, αλλά χωρίς πυρετό ή άλλους παράγοντες κινδύνου για COVID-19

 • Με τηλεφωνική επαφή πριν από το ραντεβού, ζητήστε από τον ασθενή να μην έλθει στο ιατρείο/κλινική και να προγραμματίσει ξανά το ραντεβού
 • Για τους ασθενείς που παρουσιάζονται στο ιατρείο/κλινική, ζητήστε από τον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι και να προγραμματίσει ξανά το ραντεβού

 

3. Επείγον οφθαλμολογικό πρόβλημα σε ασθενή με συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, αλλά χωρίς πυρετό ή άλλους παράγοντες κινδύνου για COVID-19

 • Ο ασθενής μπορεί να εξεταστεί στο ιατρείο/κλινική
 • Ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί άμεσα και να του ζητηθεί να φορέσει χειρουργική μάσκα. Ο θεράπων οφθαλμίατρος και το προσωπικό του ιατρείου/κλινικής πρέπει να φοράνε επίσης χειρουργικές μάσκες
 • Προτείνεται η χρήση ποδιών, γαντιών και προστασίας ματιών.† Μάσκα N95 θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση που γίνει κάποια ενέργεια που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού σε μορφή αεροζόλ
 • Η αίθουσα της εξέτασης θα πρέπει να καθαριστεί μετά από την επίσκεψη του ασθενούς

4. Οποιοσδήποτε ασθενής διατρέχει υψηλό κίνδυνο για COVID-19

 • Ο ασθενής θα πρέπει να αποσταλεί στα επείγοντα ή σε άλλη νοσοκομειακή μονάδα που είναι εξοπλισμένη για να αξιολογήσει και να διαχειριστεί περιστατικό με COVID-19
 • Εάν ο ασθενής, με βάση τις προκαταρκτικές ερωτήσεις αξιολόγησης (screening questions), έχει επείγον οφθαλμολογικό πρόβλημα παραπέμπεται μονάδα που είναι εξοπλισμένη να παρέχει οφθαλμολογική φροντίδα σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
 • Εάν επιβεβαιωθεί η μόλυνση από SARS-CoV-2, θα πρέπει να ακολουθούνται οι αντίστοιχες οδηγίες νοσοκομειακής περίθαλψης για τη φροντίδα υποψήφιων ασθενών με COVID-19
 • Η οφθαλμολογική περίθαλψη πρέπει να παρέχεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Οι προφυλάξεις κατά της μετάδοσης‡  για τους θεράποντες ιατρούς περιλαμβάνουν τη  χρήση χειρουργικής μάσκας, ποδιάς και προστασίας των ματιών (μάσκα προσώπου ή γυαλιά)

5. Ασθενής με διεγνωσμένο COVID-19 (ή άτομο υπό έρευνα [Person Under Ivestigation-PUI]) που παραπέμπεται για αξιολόγηση και αντιμετώπιση οφθαλμολογικού προβλήματος

 • Ο ασθενής πρέπει να παραμείνει σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
 • Προσδιορίστε εάν το οφθαλμολογικό πρόβλημα είναι επείγον με βάση προκαταρκτικές ερωτήσεις αξιολόγησης (screening questions) και αν είναι, η εξέταση και η διαχείριση του περιστατικού πρέπει να γίνουν  σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
 • Εάν ο ασθενής δεν είναι νοσηλευόμενος κατά τη στιγμή της παραπομπής, ο ασθενής θα πρέπει να παραπέμπεται στα επείγοντα ή σε άλλη νοσοκομειακή μονάδα που είναι εξοπλισμένη για τη διαχείριση τόσο του COVID-19 όσο και οφθαλμολογικών προβλημάτων
 • Για τη φροντίδα των ασθενών με COVID-19 θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών ή του νοσοκομείου
 • Τα προληπτικά μέτρα μετάδοσης† για τους θεράποντες οφθαλμιάτρους περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας N95, ποδιάς και προστασίας των ματιών (μάσκα προσώπου ή γυαλιά)

 

* Συνηθισμένες (καθολικές) προφυλάξεις: Οι ελάχιστες προφυλάξεις για την πρόληψη των λοιμώξεων που ισχύουν γενικά κατά την περίθαλψη του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ύποπτη ή επιβεβαιωμένη κατάσταση λοίμωξης του ασθενούς σε οποιοδήποτε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. υγιεινή χεριών, χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, απολύμανση επιφανειών του περιβάλλοντος χώρου). Λεπτομέρειες: CDC: Standard Precautions.

† Επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας (ΕΑΠ) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κάτι που πρέπει επίσης να αξιολογείται. Η υπερβολική χρήση του ΕΑΠ μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα κρίσιμου εξοπλισμού που ίσως απαιτηθούν στο μέλλον για τους ασθενείς με COVID-19 καθώς εξαπλώνεται η επιδημία. Η χρήση του ΕΑΠ θα πρέπει να εξετάζεται σε γενικότερη βάση και κατά περίπτωση. Η καθολική χρήση για όλες τις επαφές με ασθενείς δεν είναι σωστή.

‡ Προφυλάξεις Μετάδοσης: Δεύτερη βαθμίδα ελέγχου της μόλυνσης, που χρησιμοποιείται επιπλέον των Συνηθισμένων Προφυλάξεων όταν οι ασθενείς έχουν λοιμώξεις που μπορούν να εξαπλωθούν μέσω επαφών, σταγονιδίων ή εναέριων οδών, απαιτώντας ειδικές προφυλάξεις ανάλογα με τις περιστάσεις της κάθε περίπτωσης. Προφυλάξεις Μετάδοσης απαιτούνται σε περιπτώσεις υποψίας COVID-19. Λεπτομέρειες: CDC: Transmission-Based Precautions.

 

Οδηγίες για εξωτερικούς ασθενείς και εκλεκτικές επεμβάσεις

Σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν η ασθένεια COVID-19 εξαπλώνεται σε μια τοπική κοινότητα, οι οφθαλμίατροι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τόσο τον όγκο των ραντεβού τους όσο και το θέμα των εκλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα.

 

Εξωτερικοί ασθενείς

Οι αίθουσες αναμονής συχνά παραβιάζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των ατόμων λόγω του αριθμού των ασθενών και του προσωπικού σε περιορισμένους χώρους. Τα οφθαλμολογικά κέντρα/ιατρεία θα πρέπει να επαναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα των εξετάσεων τους για να αποσυμπιέσουν τις αίθουσες αναμονής τους και να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις όπως η ενθάρρυνση των ασθενών να περιμένουν σε άλλες περιοχές (π.χ. στο αυτοκίνητο τους ή σε υπαίθριους χώρους). Κλήσεις μέσω κινητού τηλεφώνου ή εναλλακτικές λύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να ενημερωθούν οι ασθενείς όταν πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο/ιατρείο.

Εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας στηρίζει τη σύσταση του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών για την ελαχιστοποίηση, την αναβολή ή την ακύρωση των εκλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ αναγνωρίζει ότι ο χρόνος μπορεί να διαφέρει κατά τόπους και ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα. Επιπλέον, οι περιστάσεις ποικίλλουν για τα νοσοκομεία, τα νοσοκομειακά τμήματα με εξωτερικούς ασθενείς, τα ανεξάρτητα Κέντρα Περιπατητικής Χειρουργικής (Ambulatory Surgery Centers-ASCs) και τις επεμβάσεις που γίνονται σε ένα ιατρείο. Ωστόσο, όλοι οι οφθαλμίατροι πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν τον αριθμό των χειρουργείων τους ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Ακόμα και οι επεμβάσεις στα Κέντρα Περιπατητικής Χειρουργικής μπορούν να εκθέσουν άλλους ασθενείς και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε κάποια λοίμωξη μέσω ασυμπτωματικών ασθενών. Οι εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις εξαντλούν επίσης τον περιορισμένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας που περιλαμβάνουν, χωρίς να περιορίζονται μόνο σε αυτά, μάσκες και προστατευτικά προσώπου.

 

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης περιβάλλοντος χώρου

Τα δωμάτια και τα όργανα θα πρέπει να απολυμαίνονται πλήρως μετά από κάθε επαφή με κάποιο ασθενή. Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε τις επιφάνειες. Οι σχισμοειδείς λυχνίες, συμπεριλαμβανομένων των χειριστηρίων και των συνοδευτικών ασπίδων αναπνοής, θα πρέπει να απολυμαίνονται, ιδιαίτερα όπου οι ασθενείς βάζουν τα χέρια και το πρόσωπό τους. Οι τρέχουσες συστάσεις του CDC για απολυμαντικά ειδικά για το COVID-19 περιλαμβάνουν:

 

 • Διαλυμένη χλωρίνη οικιακής χρήση (5 κουταλιές της σούπας ανά 3.78 λίτρα νερού)
 • Διαλύματα αλκοόλης με τουλάχιστον 70% αλκοόλ
 • Τα κοινά απολυμαντικά οικιακής χρήσης που έχουν καταχωρηθεί σύμφωνα με το Αμερικάνικο EPA και που συνιστώνται σήμερα για χρήση ενάντια στο SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν προϊόντα μάρκας Clorox (π.χ. απολυμαντικά μαντηλάκια, καθαριστικό επιφανειών + χλωρίνη, καθαριστικό + χλωρίνη), προϊόντα μάρκας Lysol (π.χ. επαγγελματικό απολυμαντικό σπρέι, clean and fresh ​​καθαριστικό επιφανειών), Purell επαγγελματικά απολυμαντικά μαντηλάκια επιφανειών και πολλά άλλα. Το Αμερικάνικο EPA προσφέρει πλήρη κατάλογο των αντιμικροβιακών προϊόντων που αναμένεται να είναι αποτελεσματικά κατά του COVID-19 βάσει δεδομένων για παρόμοιους ιούς.

 

Photo Credit: Content Providers(s): National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) - This media comes from the Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL), with identification number #18109.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Eνημέρωση οφθαλμιάτρων σχετικά με το νέο κορονοϊό 001