Email
info@emmetropia.gr
Σημαντική ενημέρωση για οφθαλμιάτρους σχετικά με το νέο κορονοϊό
*Πηγή: American Academy of Ophthalmology
(https://www.aao.org/headline/alert-important-coronavirus-context)
Η Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες, σχετιζόμενες με την οφθαλμολογία, αναφορικά με το νέο κορονοϊό. Ο νέος αυτός κορονοϊός αναφέρεται πλέον ως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2) και μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστός με την προσωρινή ονομασία 2019-nCoV. Αυτός ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αναπνευστική ασθένεια γνωστή ως COVID-19.
Αυτές οι πληροφορίες έχουν συγγραφεί κυρίως από τον James Chodosh, MD, MPH, με βοήθεια από τους Gary N. Holland, MD και Steven Yeh, MD.
Στις 11 Μαρτίου, η ασθένεια COVID-19 κηρύχθηκε επίσημα πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι χώρες με τεκμηριωμένη συνεχή εξάπλωση ή εγκαθιδρυμένη κοινότητα μετάδοσης περιλαμβάνουν την Κίνα, το Ιράν, τη Νότια Κορέα και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Οι 2 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων, η Κίνα και η Νότια Κορέα, έχουν δείξει διαδοχικές πολυήμερες μειώσεις στις νέες περιπτώσεις.
Ο SARS-CoV-2 είναι ένας ενθυλακωμένος, ιός μονόκλωνου RNA που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Παρά το γεγονός ότι ο ιός δεν φαίνεται και τόσο πιθανό να προκαλέσει ίδιο αριθμό θανάτων με τον κορονοϊό SARS ή τον κορονοϊό MERS, έχει ήδη υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός θανατηφόρων περιστατικών παγκοσμίως ενώ έχουν υπάρξει πολλές αναφορές λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο.
Οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα, περιλαμβανομένων πυρετού, βήχα και δύσπνοιας ενώ έχει επίσης αναφερθεί και η επιπεφυκίτιδα. Σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν πνευμονία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε μόλις 2 ημέρες ή ακόμα και σε διάστημα 14 ημερών μετά την έκθεση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου στο Annals of Internal Medicine διαπίστωσε ότι η μέση περίοδος επώασης του SARS-CoV-2 ήταν 5 έως 7 ημέρες. Περισσότερο από το 97% των ατόμων που ανέπτυξαν συμπτώματα το έκαναν μέσα σε 11,5 ημέρες από την έκθεση τους και οι διαπιστώσεις αυτές στηρίζουν περαιτέρω τις τρέχουσες συστάσεις για καραντίνα 14 ημερών.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης και κανένα φάρμακο δεν είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία. Στις 5 Μαρτίου, η εταιρεία Kaiser Permanente άρχισε τις διαδικασίες για δοκιμές εμβολίου του mRNA του κορωνοϊού στην περιοχή της Πολιτείας της Washington στις Η.Π.Α.
Η τρέχουσα κατανόηση για το πώς εξαπλώνεται η ασθένεια COVID-19 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά που είναι γνωστά από άλλους παρόμοιους κορονοϊούς. Ο ιός πιστεύεται ότι εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Επίσης, θα μπορούσε να εξαπλωθεί και αν κάποιος αγγίξει ένα αντικείμενο ή επιφάνεια που έχει έρθει σε επαφή με άλλο μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Ιικό RNA έχει επίσης βρεθεί σε δείγματα κοπράνων από μολυσμένους ασθενείς, αυξάνοντας την πιθανότητα της μετάδοσης μέσω των κοπράνων/στοματικής οδού .
Επί του παρόντος, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθορίσουν εάν υπάρχει ασυμπτωματική μετάδοση. Μια έκθεση της 21ης Φεβρουαρίου στο JAMA αναφέρει μια περίπτωση ενός ασυμπτωματικού φορέα ο οποίος ενδεχομένως μόλυνε 5 μέλη της οικογένειας του παρά το γεγονός ότι είχε φυσιολογικά ευρήματα στην αξονική τομογραφία (CT) του στήθους του. Επιπλέον, ο Li Wenliang, MD, ο καταγγέλλων οφθαλμίατρος που προχώρησε στις πρώτες ειδοποιήσεις για τον κορωνοϊό, είπε ότι είχε μολυνθεί από έναν ασυμπτωματικό ασθενή με γλαύκωμα. Οι εκθέσεις αυτές όμως είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο.
Σε μια μελέτη που αναρτήθηκε στις 10 Μαρτίου στο MedRxIV, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανιχνεύσουν βιώσιμο SAR-CoV-2 σε μορφή αεροζόλ ακόμα και 3 ώρες μετά τον ψεκασμό. Ωστόσο, αυτό το πείραμα εκτελέστηκε σε συνθήκες που στερούνταν εξαερισμού (Goldberg drum), κάτι το οποίο μπορεί να μην αντανακλά κατ 'ανάγκη τον τρόπο με τον οποίο ο ιός θα συμπεριφερόταν σε πραγματικές συνθήκες. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει μέχρι και 24 ώρες πάνω σε χαρτόνι, μέχρι 4 ώρες σε χαλκό και έως 2 με 3 ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα. Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες (διαδικασία peer-review) και συνεπώς τα αποτελέσματα μπορεί να μεταβληθούν ή να παρασχεθούν πρόσθετες πληροφορίες κατά τη δημοσίευση της μελέτης. Δεν υπάρχουν αλλαγές στις συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας βάσει αυτής της μελέτης, αλλά υπογραμμίζεται η σημασία της του πλυσίματος των χεριών και του καθαρισμού των επιφανειών και των υλικών που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί από αναπνευστικές εκκρίσεις προερχόμενες από μολυσμένους ασθενείς.
Δύο πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Έτσι, είναι πιθανό ο SARS-CoV-2 να μεταδίδεται μέσω του αέρα που έρχεται σε επαφή με τον επιπεφυκότα.
Ενώ φαίνεται ότι η επιπεφυκίτιδα είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός που σχετίζεται με το COVID-19, άλλες μορφές της επιπεφυκίτιδας είναι κοινές. Οι προσβεβλημένοι ασθενείς επισκέπτονται συχνά οφθαλμολογικά ιατρεία, κλινικές ή τμήματα επειγόντων περιστατικών. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι οφθαλμίατροι να είναι οι πρώτοι που θα αξιολογήσουν ασθενείς οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί με COVID-19.
Ως εκ τούτου, συνιστάται να προστατεύετε το στόμα, τη μύτη (π.χ. μάσκα Ν-95) και τα μάτια (π.χ. γυαλιά) σας όταν εξετάζετε ασθενείς δυνητικά μολυσμένους με COVID-19. Επιπλέον, προστατευτικά πάνω στη σχισμοειδή λυχνία (π.χ. εδώ ) είναι χρήσιμα για την προστασία τόσο των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης όσο και των ασθενών από κάποια αναπνευστική ασθένεια.
Το CDC προτρέπει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν ασθενείς που πληρούν αυτά τα κριτήρια να ενημερώνουν άμεσα τόσο το προσωπικό τους όσο και τις κρατικές υπηρεσίες υγείας για την περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών με COVID-19.
ΝΕΟ Ενδιάμεσες οδηγίες για την ταξινόμηση οφθαλμολογικών ασθενών
Κλινική Κατάσταση |
Διαχείριση ασθενών / Προφυλάξεις |
1. Εξέταση ρουτίνας ή επείγουσας οφθαλμολογίας. Ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, δεν έχει πυρετό και κανένα παράγοντα κινδύνου COVID-19 |
|
2. Μη επείγον οφθαλμολογικό πρόβλημα σε ασθενή με συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, αλλά χωρίς πυρετό ή άλλους παράγοντες κινδύνου για COVID-19 |
|
3. Επείγον οφθαλμολογικό πρόβλημα σε ασθενή με συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, αλλά χωρίς πυρετό ή άλλους παράγοντες κινδύνου για COVID-19 |
|
4. Οποιοσδήποτε ασθενής διατρέχει υψηλό κίνδυνο για COVID-19 |
|
5. Ασθενής με διεγνωσμένο COVID-19 (ή άτομο υπό έρευνα [Person Under Ivestigation-PUI]) που παραπέμπεται για αξιολόγηση και αντιμετώπιση οφθαλμολογικού προβλήματος |
|
* Συνηθισμένες (καθολικές) προφυλάξεις: Οι ελάχιστες προφυλάξεις για την πρόληψη των λοιμώξεων που ισχύουν γενικά κατά την περίθαλψη του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ύποπτη ή επιβεβαιωμένη κατάσταση λοίμωξης του ασθενούς σε οποιοδήποτε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. υγιεινή χεριών, χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, απολύμανση επιφανειών του περιβάλλοντος χώρου). Λεπτομέρειες: CDC: Standard Precautions.
† Επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας (ΕΑΠ) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κάτι που πρέπει επίσης να αξιολογείται. Η υπερβολική χρήση του ΕΑΠ μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα κρίσιμου εξοπλισμού που ίσως απαιτηθούν στο μέλλον για τους ασθενείς με COVID-19 καθώς εξαπλώνεται η επιδημία. Η χρήση του ΕΑΠ θα πρέπει να εξετάζεται σε γενικότερη βάση και κατά περίπτωση. Η καθολική χρήση για όλες τις επαφές με ασθενείς δεν είναι σωστή.
‡ Προφυλάξεις Μετάδοσης: Δεύτερη βαθμίδα ελέγχου της μόλυνσης, που χρησιμοποιείται επιπλέον των Συνηθισμένων Προφυλάξεων όταν οι ασθενείς έχουν λοιμώξεις που μπορούν να εξαπλωθούν μέσω επαφών, σταγονιδίων ή εναέριων οδών, απαιτώντας ειδικές προφυλάξεις ανάλογα με τις περιστάσεις της κάθε περίπτωσης. Προφυλάξεις Μετάδοσης απαιτούνται σε περιπτώσεις υποψίας COVID-19. Λεπτομέρειες: CDC: Transmission-Based Precautions.
Οδηγίες για εξωτερικούς ασθενείς και εκλεκτικές επεμβάσεις
Σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν η ασθένεια COVID-19 εξαπλώνεται σε μια τοπική κοινότητα, οι οφθαλμίατροι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τόσο τον όγκο των ραντεβού τους όσο και το θέμα των εκλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα.
Εξωτερικοί ασθενείς
Οι αίθουσες αναμονής συχνά παραβιάζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των ατόμων λόγω του αριθμού των ασθενών και του προσωπικού σε περιορισμένους χώρους. Τα οφθαλμολογικά κέντρα/ιατρεία θα πρέπει να επαναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα των εξετάσεων τους για να αποσυμπιέσουν τις αίθουσες αναμονής τους και να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις όπως η ενθάρρυνση των ασθενών να περιμένουν σε άλλες περιοχές (π.χ. στο αυτοκίνητο τους ή σε υπαίθριους χώρους). Κλήσεις μέσω κινητού τηλεφώνου ή εναλλακτικές λύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να ενημερωθούν οι ασθενείς όταν πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο/ιατρείο.
Εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας στηρίζει τη σύσταση του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών για την ελαχιστοποίηση, την αναβολή ή την ακύρωση των εκλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ αναγνωρίζει ότι ο χρόνος μπορεί να διαφέρει κατά τόπους και ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα. Επιπλέον, οι περιστάσεις ποικίλλουν για τα νοσοκομεία, τα νοσοκομειακά τμήματα με εξωτερικούς ασθενείς, τα ανεξάρτητα Κέντρα Περιπατητικής Χειρουργικής (Ambulatory Surgery Centers-ASCs) και τις επεμβάσεις που γίνονται σε ένα ιατρείο. Ωστόσο, όλοι οι οφθαλμίατροι πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν τον αριθμό των χειρουργείων τους ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Ακόμα και οι επεμβάσεις στα Κέντρα Περιπατητικής Χειρουργικής μπορούν να εκθέσουν άλλους ασθενείς και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε κάποια λοίμωξη μέσω ασυμπτωματικών ασθενών. Οι εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις εξαντλούν επίσης τον περιορισμένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας που περιλαμβάνουν, χωρίς να περιορίζονται μόνο σε αυτά, μάσκες και προστατευτικά προσώπου.
Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης περιβάλλοντος χώρου
Τα δωμάτια και τα όργανα θα πρέπει να απολυμαίνονται πλήρως μετά από κάθε επαφή με κάποιο ασθενή. Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε τις επιφάνειες. Οι σχισμοειδείς λυχνίες, συμπεριλαμβανομένων των χειριστηρίων και των συνοδευτικών ασπίδων αναπνοής, θα πρέπει να απολυμαίνονται, ιδιαίτερα όπου οι ασθενείς βάζουν τα χέρια και το πρόσωπό τους. Οι τρέχουσες συστάσεις του CDC για απολυμαντικά ειδικά για το COVID-19 περιλαμβάνουν:
Photo Credit: Content Providers(s): National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) - This media comes from the Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL), with identification number #18109.