Προστατέψτε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία
Η όμορφη χώρα μας είναι γνωστή παγκοσμίως για τις φυσικές ομορφιές, τη φιλοξενία της και τις ηλιόλουστες μέρες της. Η λαμπερή μέρα και το ηλιακό φως είναι απαραίτητα για τη ψυχική ευεξία των ανθρώπων αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αλόγιστη έκθεση σε αυτό δεν εγκυμονεί κινδύνους.
Η ηλιακή ακτινοβολία που με τόση αφθονία μας παρέχεται περιέχει την ακτινοβολία α) του ορατού φάσματος, β) την υπεριώδη και γ) την υπέρυθρη.
Ένα μέρος αυτής της ακτινοβολίας απορροφάται από την ατμόσφαιρα, ενώ από το υπόλοιπο ένα μέρος απορροφάται από τους διάφανους οφθαλμικούς ιστούς, άλλο αντανακλάται από τις διαθλαστικές επιφάνειες και άλλο διαχέεται στο εσωτερικό του ματιού.
Ειδικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία οφείλει να μας απασχολεί περισσότερο αφού αυτή προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα στο οπτικό μας σύστημα λόγω της υψηλής ενέργειας που περιέχει.
Ανάλογα με το μήκος κύματος η υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται στην:
1) ακτινοβολία -γ (100-280nm) η οποία επί το πλείστον απορροφάται από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας,
2) ακτινοβολία -β (280-315nm) η οποία απορροφάται από το όζον, τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού και ένα μέρος της από τον κρυσταλλοειδή φακό και τέλος
3) την ακτινοβολία -α (315-390nm), μεγάλο μέρος της οποίας απορροφάται από τον κρυσταλλοειδή χιτώνα του ματιού.
Τα οφθαλμολογικά προβλήματα που συνδέονται με την υπεριώδη ακτινοβολία έχουν αναλυθεί και παρουσιασθεί ευρέως και η ευαισθησία του κοινού σε θέματα προστασίας από αυτήν είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.
Είμαστε όμως λαός που ξεχνά εύκολα και συνεχίζουμε παρά την ενημέρωση να διατηρούμε τις κακές συνήθειες της έκθεσης στον ήλιο τη χειρότερη ώρα και μάλιστα στις παραλίες ξεχνώντας ότι η άμμος, (μαζί με το χιόνι) αποτελούν τις μεγαλύτερες ανακλαστικές επιφάνειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, αντανακλούν το 80%, και ότι αυτό το ποσοστό το εισπράττουν τα μάτια μας.
Συγκεκριμένα η UV-b ευθύνεται για κερατίτιδες, κερατοεπιπεφυκίτιδες, κερατοπάθειες, πτερύγιο, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στην UV-a μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη.
Επίσης έρευνες συνδέουν το τελευταίο στάδιο εκφυλίσεων της ωχράς κηλίδας με παρατεταμένη διαμονή στην ύπαιθρο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Είναι επομένως αυτονόητο ότι η προστασία από το ηλιακό φως, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη και κυρίως για τα παιδιά.
Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας που πρέπει να ακολουθούμε όταν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως:
Το καπέλο παραμένει ένα από τα βασικά μέσα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Να αποφεύγεται η έκθεση στο έντονο ηλιακό φως τις ώρες τις μεγάλης ηλιοφάνειας.
Να χρησιμοποιούνται γυαλιά ηλίου απορροφητικά και σωστά κατασκευασμένα, (οπτικά κατεργασμένα), ιδιαίτερα στη θάλασσα.
Οι φακοί εκτός ότι πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από οργανικά υλικά (πλαστικά) για λόγους ασφαλείας.
Τα πολύ σκούρα γυαλιά μπορεί να προκαλέσουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό εφόσον πίσω από αυτά λόγω του πολύ σκούρου χρώματος, ανοίγει η κόρη του ματιού επιτρέποντας να περνά επικίνδυνη ακτινοβολία.
Τα άτομα που έχουν και κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα, (μυωπία, υπερμετρωπία) βλέπουν καλύτερα με γυαλιά συγκεκριμένου χρώματος, οι μύωπες αισθάνονται καλύτερα στα καφέ φίλτρα ενώ οι υπερμέτρωπες στα πράσινα ή πράσινα-γκρι.
Το γκρι είναι επίσης είναι ένα ουδέτερο χρώμα το οποίο δεν αλλοιώνει την όραση των χρωμάτων, ενώ το ροζ είναι πολύ καλό για τις μέρες με συννεφιά ή όταν δεν υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια.
Σήμερα υπάρχουν στην αγορά και υλικά, (polycarbonate) τα οποία εκτός από μεγάλη απορροφητικότητα είναι 50 φορές πιο ανθεκτικά από τα άλλα πλαστικά.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι η μόδα δεν είναι το βασικό κριτήριο επιλογής στα γυαλιά ηλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με οδηγία της τα κατατάσσει στις συσκευές ατομικής προστασίας και υποχρεώνει τους κατασκευαστές να λάβουν το σήμα CE και να τα κατασκευάζουν σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Η αγορά γυαλιών εκτός οπτικών καταστημάτων, στα οποία μπορεί να γίνει έλεγχος της απορροφητικότητας και της ποιότητας από ειδικό εξοπλισμό, εγκυμονεί κινδύνους εφόσον μεγάλο μέρος από αυτά εισάγονται από τρίτες χώρες και δεν γνωρίζουμε εάν πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.